Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '18

 
Kategori
Güncel
 

Kesme!..

Kesme!..
 

Geçen yıl gazetelerde (01 Kasım 2017) şöyle bir haber yer aldı:
-Para etmiyor diye 2 milyon kayısı ağacını kestiler…
-Malatya’da üretici 2 milyon kayısı ağacını kesti…
-Malatya Kayısısı ölüyor: 2 milyon ağaç kesildi, 9 milyon daha kesilecek…
-Kayısı para etmeyince 2 milyon ağacı kestiler…



Evet…
O güzelim Malatya şehrimizin, ağaçtan olan bal tadındaki, sağlık ve şifa kaynağı ile geçimliği olan kayısı az para ediyor diye sonsuz bereketli ağaçları kesildi…

Benim de içim sızladı…
Köylüyüm ben…
Ağacın, suyun, toprağın, vızıldayan arıların, buğdayın, meleyen kuzuların, pınarların sevdalısıyım ben…

Para etmiyor diye, satılmıyor diye, insan, güzelim bağlarını ağaçtan mahrum eder mi?!..

Her bağ, her bahçe, meyveli veya meyvesiz her ağaç, her buğday tanesi evvela ailemizin rızkı, sonra milletimizin rızkıdır…
….

MALATYA'DA ÜRETİCİ 2 MİLYON KAYISI AĞACINI KESTİ
MALATYA'da kayısı üreticisi, yüksek rekolte kaynaklı düşük fiyat ve kuruma nedeniyle ağaçlarını kesiyor. Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer, kuruma ve düşük fiyat nedeniyle yaklaşık, 2 milyon kayısı ağacının üreticiler tarafından kesildiğini söyledi.

Malatya’nın en büyük geçim kaynağı olan kayısıda, bu yıl rekoltenin de yüksek olması nedeniyle fiyatlar beklentilerin altına düştü. Kayısı üreticileri, kuruma ve düşük fiyat nedeniyle ağaçlarını keserek kışlık odun yaptı. Kayısıyı kilosunu 5 liradan sattıklarını, işçiye ise 50 lira verdiklerini söyleyen Battalgazi ilçesinden üretici Gülizar Balta, “Ankara’da yetkililerle görüştük bir sonuç alamadık. Muhtarımıza, belediye başkanımıza, valiliğe, sulama birliğine gittik hiç kimse bu konuya bir çözüm bulmadı. Şimdi ağaçlar kurudu, 30 yıllık emeğimiz boşa gitti. Kayısıdan para kazanamıyoruz” dedi.

Kendi bahçesindeki ağaçları kestiğini açıklayan Mehmet Ali Balta ise “Susuzluktan dal kurumasından ve özellikle de kayısının para etmemesinden dolayı ağaç kesimleri hızlandı. Şu anda kendi bahçemdeki ağaçları kesiyorum. Yetkililerden ne bir bilgi, ne de bir yardım aldık. Bu konuda siyasetçilerden ve bürokratlarımızdan bilgi alamadık. Kayısı ağaçlarının kesimleri yaklaşık 1 milyonu geçti, 2 milyon civarında. Kimse kayısılarını silkelemedi, kayısı para etmediğinden dolayı kesimler oldu. Şu anda kayısı fiyatları 4-5 TL civarında. Odunları kendimize kışlık yakacak olarak kullanıyoruz,  ağacın yapraklarını da hayvanlara yem olarak veriyoruz” dedi.

KREDİ BORÇLARINI ÖDEYEMİYORLAR
Bu sene bütün sorunların üst üste geldiğini ileri süren üretici Nevzat Şimşek de, "Susuzluk, dallarda hastalık, köklerde kanser olayından dolayı da kesmeler oldu. Fakat ağaçlarımızı kesmemize sebep veren en büyük pay kayısının para etmemesi. Bu konuya bir çare bulunmasını bekliyoruz. Şu an çiftçilerimizin bankalara kredi borçları yükseldi. Bu konuda da devletimizden yardım istiyoruz” diye konuştu.

Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer, kuruma ve rekoltenin yüksek olması nedeniyle kayısı fiyatının düşük olduğunu, üreticinin de bu sebepten kayısı ağaçlarını kestiğini belirterek, 3 ayda kesilen ağaç sayısının 2 milyonu aştığını belirtti. (Taha AYHAN/MALATYA, DHA, 01.11.2017)


Yazımıza konu olan haber böyle…


Şeftali para etmeyince şeftali ağaçları kesildi…
Elma para etmeyince elma ağaçları kesildi…
Nar para etmeyince nar ağaçları kesildi…
Çay para etmeyince çay fidanları sökülüp atıldı topraktan…
Fındık para etmeyince fındık ağaçları kesilip atıldı…

Örnekleri o kadar çok ki…
Bu yapılanlar hiç doğru değil!..
Bugün para etmezse, yarın para eder…
Baharda, yazda para etmezse kışın para eder…
Bu sene para etmezse seneye eder…

Bir ağaç nasıl yetişiyor ve her sene iklim durumuna göre ne çok bereket sunuyor bize… Meyve ağaçlarına balta vurulur mu?!.. Çay fideleri sökülür mü?!.. Fındıktan; fındık ağacından vazgeçilir mi?!..


Toprağımızın her karışına ve bu ulu topraklarda kök salmış varlığı büyük nimet olan ağaçlarımıza sahip çıkalım… Çıkalım ki aç kalmayalım; açlık, yokluk, kıtlık yaşamayalım, göllerimiz, akarsularımız, pınarlarımız kurumasın…

 

 
Toplam blog
: 94
: 202
Kayıt tarihi
: 16.08.12
 
 

Babam; okumaya, hele de gazete okumaya çok meraklıydı. Aldığı gazeteleri okur, sonra da masama bı..