Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '10

 
Kategori
Siyaset
 

Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamama krizini CHP iyi yönetti

Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamama krizini CHP iyi yönetti
 

Dün akşam merkez medyanın ve yandaş medyanın en çok sevdiği gelişme Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamaması haberiydi. Bu kanallar ve Internet sayfaları bugün de konuyu yerine göre referandum sonuçlarının önüne taşıdılar. Kılıçdaroğlu’nu ve CHP’yi yıpratmak için yakalanan fırsatı değerlendirme konusunda birbirleriyle yarıştılar. Bu da oy kullanamama olayının medyadan ustaca saklanmasının ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Eğer birkaç gün önce oy kullanılamayacağını anlayabilselerdi, bugün medyada yaşananlar Evet propagandasının bir parçası olacaktı ve sandığa giderken etkili bile olacaklardı.

Oysa bu haberin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmiş ve medya ilk anda yakalasa bile, haberi Evet kampanyaları içinde kullanmayı başaramamıştı.

Dışarıdan gözlemlediğim kadarıyla CHP, Kılıçdaroğlu’nun referandumda oy kullanılamayacağını öğrendiğinde artık yapılacak birşey olmadığını anlayınca, bu durumu bir kriz olarak algıladı ve bu krizden zarar görmemek için krizi yönetti. Oy kullanma işlemi bitene kadar kamuoyu bu konuda net bilgi alamadığı için yandaş medya krizden istediği yararı sağlayamadı. Sonuç olarak Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamaması hem kendisi hem de partisi açısından sevimsiz bir durumdur ancak bu durumdan başkalarının yararlanmamasının sağlanması ise siyasi açıdan büyük bir başarıdır.

Ağustos başında bu konu medyaya yansıdığında Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamayacağından haberim olmuştu. Daha sonra da bu konuda ne gelişme olduğunu öğrenmek için Internet’te yaptığım aramalardan yeterli bilgi bulamamıştım.

Medyanın bugün bu kadar çok dalga geçmesinin altında kendi beceriksizliklerini örtme çabası da yatmaktadır. Birçok yandaş medya çalışanının yöneticilerinden bu konuda fırça yediklerini düşünüyorum, özellikle bu durumu yakalayıp gerisini getirmeyi başaramayanlar… Haberi yeteri kadar kovalamadıkları için, CHP medyayı atlatmayı başarmıştır, çok da iyi yapmıştır.

Dün akşam konu tartışılmaya başladığında bu konudaki ilk görüşümü ve ilk gözlemimi Twitter’da paylaşmıştım.

“Kılıçdaroğlu ile dalga geçeceğinize sandık sistemini tartışın... Bugün sandığa gidemeyen yalnızca o mu?”

“Kılıçdaroğlu'nun bugün oy kullanamayacağı bir aydır biliniyordu, CHP bu krizi iyi yönetti, propaganda döneminde AKP bunu kullanamadı...”

Ben bu mesajları yazdıktan kısa bir süre sonra da Kılıçdaroğlu canlı yayında özür diledi. Bu da son aşamaydı. CHP ve Kılıçdaroğlu, iyi düşünülmüş bir kriz yönetimiyle bu hatalarından dolayı referandumda Hayır oylarının etkilenmesini önlediler. Yüzde 58’lik sonuçta fark etmezdi, ancak başa baş bir Evet çıkmış olsaydı ve bu kriz etkili olsaydı konu farklı boyutlarda tartışılırdı.

CHP’nin krizi farkedip yönettiği düşüncem tamamen dışarıdan izlenimlerin sonucu oluştu. Bu durumu da övgüyle karşıladım.

Ankara, 13 Eylül 2010

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..