Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kırklareli Mutfağı

Öğr. Gör Ali ÇAKIR, Kırklareli Üniversitesi, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu
 
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı  alicakir1977@hotmail.com
 
Günümüzde teknolojik ilerlemeler ve hızlı kentleşme sonucunda ev dışında toplu beslenme alışkanlıklarının arttığı görülmektedir. Eskiden annelerimiz, ninelerimiz evde kendi mutfaklarında yöresel yemekler pişirirlerdi. Bizlerde bunları büyük bir zevk ve iştahla yerdik. Günümüze baktığımız da ise yemek ihtiyacımızın büyük bir bölümünü yemek üreten işletmelerden satın alıyoruz. Bunun da en önemli sebeplerinden biri günümüz dünyasında çalışan kadın ve erkeğin zamanının kısıtlı olmasıdır. Kentsel yaşamın yoğun ve hızlı temposu, kısıtlı zamanları en iyi biçimde değerlendirme zorunluluğunu beraberinde getirmekte, yaşama biçiminin ve birçok eski anlayışın değişmesine, önceliklerin yeniden belirlenmesine, yeni önceliklerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu yeniden yapılanma sürecinde insan karnını doyurmaktan geri kalmasa da sağlıklı beslenmeyi genellikle göz ardı etmekte, ayaküstü bir şeyler atıştırmak sureti ile geleneksel yemek kültürünü ihmal etmektedir. Bu da beraberinde yöresel yemek kültürünün dejenerasyonunu getirmektedir. Bunu önlemenin başlıca yollarından biri ise her yörenin kendi yemek kültürüne sahip çıkmasıdır.
 
Her yörenin kendine özgü bir yemek kültürü ve damak tadı vardır. Bu yemek kültürünün oluşup yerleşmesinde geçim kaynaklarının, iklim şartlarının, çevre koşullarının etkisi olduğu gibi, yöre insanının yaşam şekillerinin, kültürel kimliklerinin ve inançlarının da büyük önemi vardır. Tüm bunların ışığında yörede yaşayan insan toplulukları hakkında yemek kültürlerine bakarak birtakım çıkarımlarda da bulunabiliriz. Kırklareli yöresine baktığımızda çevre ve iklim şartlarının yemek kültürüne büyük etkisi olduğu görülmektedir. Halk arasında Balkan ya da dağ köyleri diye tabir edilen bölgelerde hayvancılık beslenme alışkanlıklarında ön plana çıkarken, ova olarak tabir edilen yerleşim yerlerinde tarımsal faaliyetlere dayalı beslenme alışkanlıklarının ön plana çıktığını, kıyı kesiminde ise deniz ve deniz ürünlerinden yapılan yemeklerin tüketildiğini görüyoruz.
 
Kırklareli’nde yan yana iki köy arasında bile yemek kültürü olarak farklı zenginlikler olduğunu gözlemliyoruz. Bunun nedeni ise o bölgede yaşayan insan topluluklarının sahip olduğu toplumsal ve kültürel kimliktir. Kırklareli’nde yöre halkının çoğunluğunu Türkmen Amuca Kabilesi, Arnavutlar, Boşnaklar, Gacallar, Muhacirler, Pomaklar ve Tatarlar oluşturmaktadır. Yemek kültürünü zengin kılan da bu kültürlerin bir arada yaşamasıdır. Bu yemek kültürünün zenginliğini, tarifleri denediğiniz ve tattığınız zaman fazlası ile hissedeceksiniz. Bu da size Kırklareli’nde bugüne kadar belki de çok fazla fark etmediğiniz Trakya’nın o zengin kültürel yaşamını aralamanıza vesile olacaktır. Burada göreceğiniz tariflerin bir kısmına Trakya’nın başka illerde de rastlamanız mümkün olacaktır. Bir uçtan bir uca üç saatte gidilebilen, aynı havayı, aynı suyu, aynı toprakları kullanan insanların bir arada yaşadıkları, biz Trakyalıyız dedikleri bir coğrafyada bunun doğal bir sonuç olduğunu vurgulamak gerekir.
 
Kırklareli’nin bilinen en meşhur yiyecekleri; Kırklareli Köftesi, Hardaliyesi, Peynir Çeşitleri, Sucuğu ve Höşmerimidir.
 
Kırklareli’nde geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken yiyecek ve içecekler ise şunlardır: Kırklareli Köftesi, Hardaliye, Biberli Ekşimik, Peynir Çeşitleri, Tahin Helvası, Yumurta Helvası, Etli Kapamalar, Terbiyeli Çorbalar, Labada Boranisi, Sini Mantısı, Paspala ve Anız Fasulyeleri, Sucuk, Kavurma, Labada Sarması, Manca, Höşmerim, Kaçamak, Kızılcık Hoşafı, Üzüm Turşusu, Tenekede Tavuk.
 
Toplam blog
: 2
: 962
Kayıt tarihi
: 23.07.14
 
 

Kırklareli Üniversitesi Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Programında Öğretim Görevlisi ..