Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Slow Food kavramı ve kapsamı

Slow Food kavramı ve kapsamı
 

Slow Food Trakya Vize Conviviumu


İngilizcesi ‘Slow Food’, Türkçesi ‘Yavaş Yemek’ olan kavramının içerdiği pek çok anlam bulunmaktadır[1]. 
 
Slow Food Hareketi, yerel lezzetlere sahip çıkmayı, doğaya saygı göstermeyi, rahat ve sağlıklı beslenmeyi, ne yediğini bilmeyi, hatta mümkün olduğunca kendi yiyeceğini yetiştirebilmeyi, yemekten tat almayı, yemekle birlikte sosyalleşmeyi ilke edinmiş bir akım olarak ortaya çıkmıştır[2]. Slow Food Hareketinin birincil amacı, geleneksel sofra zevkini, yemek kültürünü küreselleşmenin hızlı yemek ve hızlı yaşam kültüründen korumaktır[3].
 
Geleneksel yemek kültürünü korumanın yanında Slow Food Hareketi, aynı zamanda, dünya genelinde gıda ve tarım biyoçeşitliliğini de savunur. Yeryüzündeki tüm hayvan ırklarının ve sebze türlerinin korunmasını savunur. Lezzetlerin standart hale getirilmesine karşıdır. Tüketicilerin bilinçlenme gereksinmelerini destekler. Gıda ve gastronomik geleneklerin bağlı olduğu kültürel kimliklerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına çalışır. Yiyecek ve tarım alanında geçmiş geleneklerden miras kalan işleme tekniklerini araştırır[4].  
 
Slow Food Hareketi, yerel toplum ekonomilerini hayati kılan önemli noktalara dokunmaktadır. Özellikle, yavaş yemek, restoranlar ve çiftlikler gibi yerel olarak sahiplenilen işlerin yaşama gücünü sürdürmesi amacı ile yerel olarak temellendirilmiştir. Akımın merkezinde bölge kavramı yer almaktadır. Yavaş yemek şarap, peynir, meyve ve sebze gibi üretim ve yetiştirme şekilleriyle, geleneksel gıdalarla ifade edilen bir yeri belirlemeye yönelik bağlantılar ile yerel özelliklerini vurgulamaktadır. Slow Food Haraketi’nin kurucusu Carlo Petrini’nin sözcükleri ile bölge kavramı doğal faktörlerin (toprak, su, arazi, deniz seviyesi üzerindeki yükseklik, bitki örtüsü, mikro iklim) ve orada ekilen, yetiştirilen, yapılan ve pişirilen gıda ve her bir tarımsal yöreye özelliğini veren insan faktörünün (ürün yetiştirme geleneği ve uygulamaları) bileşimidir. Yavaş yemeğin bölge anlayışı, bir yerin çevresel özellikleri ile geleneksel gıda üretimi için nesillerin yararlanacağı ve bölgeye yaşayan insanların geçmişi ve kültürünü birbirine bağlar[5].
 
Bir gıdanın Slow Food yani yavaş yemek olup olmadığını belirleyen temel unsur o gıdanın üreticisi ile tüketicisi arasındaki ilişkidir. Gıdanın üreticisi ve tüketicisi arasındaki zincir ne kadar kısa, gıda ne kadar taze ve sağlıklı ise o ürün/gıda bir o kadar Slow Food felsefesinin içerisinde yer almaktadır.
 
 
[1]Corsten, Frank (2011) Community-Supported Financing / how transparency on the web promotes good food production. Bachelor of Science thesis, University of Gastronomic Sciences, Pollenzo, Italy, s.36.
 
[2]Sırım, Veli (2012a). Çevreyle Bütünleşmiş Bir Yerel Yönetim Örneği Olarak “ Sakin Şehir” Hareketi ve Türkiye’nin Potansiyeli”. Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi, Vol:1, No:4, s:122.
 
[3]Güven, Erdem (2011). Yavaş Güzeldir: “Yavaş Yemek” ten “Yavaş Medya”ya Hızlı Tüketime Dair Bir Çözüm Önerisi. Selçuk İletişim Dergisi, Cilt:7, Sayı:1, s:114.
 
[4]Yurtseven, Rıdvan – Kaya, Ozan ve Harman, Serhat (2010). Yavaş Hareketi. Detay Yayıncılık. Ankara. s:19.
 
[5]Sezgin, Mete ve Ünüvar, Şafak (2011). Yavaş Şehir. Sürdürülebilirlik ve Şehir Pazarlaması Ekseninde. Çizgi Kitabevi. Konya, s: 117.
 
Toplam blog
: 2
: 962
Kayıt tarihi
: 23.07.14
 
 

Kırklareli Üniversitesi Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Programında Öğretim Görevlisi ..