- Kategori
- Yemek - Mutfak
Cevizli merdane Baklavası
MALZEMELER:
2 adet yumurta
Yarım su bardağı süt +Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 adet kabartma tozu
1 fiske tuz
4 bardak kadar un (hepsini birden eklemeyin,ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak, gerektikçe ekleyelim)
BEZELERİN ARASINA:
1 su bardağı nişasta
1 kaşık un karışımı
ÜZERİNE:
150 gr.tereyeğ
50 gr.margarin karışımı
CEVİZ 2 su bardağı dövülmüş ceviz
ŞERBETİ İÇİN:
5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Şeker ve suyu kaynatıp ateşi kısalım,10 dakika sonra limon suyunu koyup kapatalım, ılınmaya bırakalım
YAPILIŞI:
Tüm hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak ama ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edelim
Hamuru merdane şekline benzer yuvarlayalım
Rulo yaptığımız bu hamuru önce 3 parçaya bölelim
Her bir parçayı önce 4'e sonra bunları da dörde bölelim
Yani 16 adet ceviz büyüklüğünde hamurumuz olsun
16*3=48 minik hamurumuz olmalı
Hamurları elimizde yuvarlayıp üzerlerine nişasta serpelim
Hamurların üstünü mutfak havlusuyla kapatalım ki kurumasınlar
Her bir bezeyi, bir kaba döktüğümüz nişasta ve un karışımına bulayıp merdaneyle tatlı tabağı
büyüklüğünde açalım
16 adedi bolca nişastalayarak açıp, üstüste dizelim
Merdaneyle bu ilk 16' yı tepsi büyüklüğünde açalım
Üzerine çekilmiş cevizin yarısını döşeyelim
Diğer 16 bezeyi de tatlı tabağı boyunda nişastalayarak açalım yine üst üste dizip büyütelim
Tepsiye yerleştirelim
Yine ceviz döküp son 16 bezeyi halledelim
3 kat ama aslında 48 adet yufkamız oldu
İstediğimiz gibi dilimleyelim
1.Yuvarlak veya dikdörtgen tepsideki baklavayı 2 parmak eninde şeritler halinde kesiyoruz
2.Tepsiyi biraz çevirip tekrar 2 parmak eninde dilimliyoruz
3.resim yağını döktükten sonra
4.resim piştikten sonra şerbetsiz hali
Eritip hafif kızdırdığımız yağı tüm dilimler ıslanacak şekilde tepsiye dökelim,yetmezse biraz daha eritelim
Önceden ısıttığımız 185 derece fırında iyice kızarana kadar 30-35 dakika pişirelim
Tepsiyi fırından alınca 10 dakika sonra ılık şerbeti üzerine dökelim
Üzerini kapatmadan şerbetini çekene kadar bekleyelim (hamurlaşmaması için)
1 saat sonra üstünü kapatabiliriz
PÜF NOKTALARI:
Yağı ısıtırken üzerindeki köpüğü alıp atalım ki pişerken kararmasın
Şerbet daha soğuk,tepsi ılık olmalı
Normalden daha esmer pişmeli, şerbet dökülünce rengi açılıyor
Yufkayı büyütürken arada nişastalayıp ters yüz edelim
Cevizleri çok ince dövmeyelim, hafif dişe gelsin
AFİYET OLSUN...
Facebook'ta Huzurlu Mutfak sayfamı takip etmek için tıklayın
Bunu E-postayla GönderBlogThis!Twitter'da PayF
Kay