Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Cevizli merdane Baklavası

Cevizli merdane Baklavası
 

MALZEMELER:

2 adet yumurta

Yarım su bardağı süt +Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı sıvıyağ

1 adet kabartma tozu

1 fiske tuz

4 bardak kadar un (hepsini birden eklemeyin,ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak, gerektikçe ekleyelim)

BEZELERİN ARASINA:

1 su bardağı nişasta
1 kaşık un karışımı

ÜZERİNE:

150 gr.tereyeğ
50 gr.margarin karışımı

CEVİZ 2 su bardağı dövülmüş ceviz

ŞERBETİ İÇİN:

5 su bardağı şeker

3,5 su bardağı su

Çeyrek limon suyu

Şeker ve suyu kaynatıp ateşi kısalım,10 dakika sonra limon suyunu koyup kapatalım, ılınmaya bırakalım

YAPILIŞI:

Tüm hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak ama ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edelim

Hamuru merdane şekline benzer yuvarlayalım

Rulo yaptığımız bu hamuru önce 3 parçaya bölelim

Her bir parçayı önce 4'e sonra bunları da dörde bölelim

Yani 16 adet ceviz büyüklüğünde hamurumuz olsun

16*3=48 minik hamurumuz olmalı

Hamurları elimizde yuvarlayıp üzerlerine nişasta serpelim

Hamurların üstünü mutfak havlusuyla kapatalım ki kurumasınlar

Her bir bezeyi, bir kaba döktüğümüz nişasta ve un karışımına bulayıp merdaneyle tatlı tabağı 
büyüklüğünde açalım

16 adedi bolca nişastalayarak açıp, üstüste dizelim

Merdaneyle bu ilk 16' yı tepsi büyüklüğünde açalım

Üzerine çekilmiş cevizin yarısını döşeyelim

Diğer 16 bezeyi de tatlı tabağı boyunda nişastalayarak açalım yine üst üste dizip büyütelim

Tepsiye yerleştirelim

Yine ceviz döküp son 16 bezeyi halledelim

3 kat ama aslında 48 adet yufkamız oldu

İstediğimiz gibi dilimleyelim

  

 

1.Yuvarlak veya dikdörtgen tepsideki baklavayı 2 parmak eninde şeritler halinde kesiyoruz
2.Tepsiyi biraz çevirip tekrar 2 parmak eninde dilimliyoruz
3.resim yağını döktükten sonra
4.resim piştikten sonra şerbetsiz hali

Eritip hafif kızdırdığımız yağı tüm dilimler ıslanacak şekilde tepsiye dökelim,yetmezse biraz daha  eritelim
Önceden ısıttığımız 185 derece fırında iyice kızarana kadar 30-35 dakika pişirelim
Tepsiyi fırından alınca 10 dakika sonra ılık şerbeti üzerine dökelim
Üzerini kapatmadan  şerbetini çekene kadar bekleyelim (hamurlaşmaması için)
1 saat sonra üstünü kapatabiliriz

 PÜF NOKTALARI:

Yağı ısıtırken üzerindeki köpüğü alıp atalım ki pişerken kararmasın
Şerbet daha soğuk,tepsi ılık olmalı
Normalden daha esmer pişmeli, şerbet dökülünce rengi açılıyor
Yufkayı büyütürken arada nişastalayıp ters yüz edelim
Cevizleri çok ince dövmeyelim, hafif dişe gelsin

AFİYET OLSUN...

 

Facebook'ta Huzurlu Mutfak sayfamı takip etmek için tıklayın
 

 

Bunu E-postayla GönderBlogThis!Twitter'da PayF

 


Kay

 
Toplam blog
: 60
: 567
Kayıt tarihi
: 19.05.14
 
 

Marmara Üni İşletme Fakültesi mezunu. Kurufasulyeli Pasta'nın mucidi 1992 Türkiye çapında..