Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '10

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kişisel alan mesafesini ihlal etmeyin

Kişisel alan mesafesini ihlal etmeyin
 

Konuştuğumuz kimseleri duyabilmek ve sesimizi duyurabilmek için birbirimize belirli bir alana kadar yaklaşıyoruz. Fakat bu yaklaşma mesafesini iyi ayarlayamadığımızda insanların bizden uzaklaşmasına neden oluyoruz. Yeni tanıştığımız birisine ortalama 1 – 1.5 mt civarında bir mesafede durarak yapacağımız konuşmalar karşımızdaki insanın kendini daha güvende hissetmesini sağlar. Yakınlarımız ile mesafe ayarlamasını dikkat etmeksizin konuşabiliriz. Çünkü yanlış anlaşılma riski yoktur.

Örneğin; bir mağazada gezerken, satıcının dibinizde bittiğini ve size malı satmak için yardımcı olmaya çalıştığını düşünün. Bu kişiye nezaketen teşekkür ederek ne kadar pişkin olduğunu düşünebilir ve oradan hiçbirşey satın almadan ayrılmayı düşünebilirsiniz.

Buna benzer bir örnek olarak ; Satın aldığımız bir ürünle ilgili şikayetimiz olduğunda karşımızdaki kişi ile aramızdaki mesafeye aldırmadan yetkili kişiye çıkışmak sureti ile bu kişinin kişisel alanını ihlal edebiliriz. Aslında görevi bize yardımcı olmak olan kişi, bizim yaklaşmamızdan rahatsız olarak konuyu kapatmaya çalışacak yada bizi oyalayarak uzaklaştırmaya çalışacaktır. Kişisel alan mesafesini korumaya çalışarak kızgınlığımızı karşımızdaki görevliden çıkartmaya çalışmak yerine bizlere yardımcı olması için onlara saygılı şekilde davranmayı denememiz daha çok verim almamıza neden olacaktır.

İş hayatındaki ast-üst ilişkilerinde de bu durumu çok rahat gözlemleyebilirsiniz. İşvereniniz elinde tuttuğu bir fatura için sizden izahat istiyor. Siz açıklamak için faturaya bakıyor ve kişisel alan mesafesini korumadan izahat yaptığınızda bu sizin için eksi puan olarak değerlendirilebilir. İşvereniniz belli etmeden yerini değiştirerek bu alan mesafesini tekrar sağlayabilir. Ses tonunu ayarlamadan konuşan birisi iseniz yakın mesafelerde sesiniz meydan okuma gibi algılanabilir.

Dolayısı ile hangi ortamda bulunursanız bulunun kişisel alan mesafesini her zaman korumaya gayret gösterin. Kendinizi ifade ederken yanlış atacağınız adımlar işinizi daha da güçleştirecektir. Kişisel alan mesafesini farkettikten sonra hem kendiniz için hemde başkaları için rahatsızlık vermeden kendinizi ifade edebilirsiniz.

Yazan : Turgay GEZİCİ

Diğer Yazılarım : www.bilincalti.com

 
Toplam blog
: 98
: 414
Kayıt tarihi
: 11.12.09
 
 

1977 İstanbul doğumluyum. Web Tasarım ve Bilişim Danışmanlığı yapmaktayım. Uzun yıllardır ilgi du..