Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '13

 
Kategori
Kitap
 

Kişisel Menkıbemizin peşinden koşmak…

Kişisel Menkıbemizin peşinden koşmak…
 

paulo coelho, uyumsuz, simyacı


İlk ne zaman okumuştum bu kitabı hatırlamıyorum. Belki onaltı-onyedi yaşlarımda… Yıllar önce okuduğunuz bir kitabı elinize aldığınızda sanki eski bir tanıdıkla karşılaşmışsınız gibi heyecanlanıp seviniyorsunuz. Okudukça hatırlanan cümleler, o zaman belki de yeterince kavranamamış fikirler yeniden karşınıza çıkınca değişik bir tat bırakıyor sizde.

Çok sık olmasa da bazen önceleri okuduğum kitapları tekrar elime alır okurum. Adeta özlemişimdir o kitabı. Böyle kitaplarım bir elin parmağını geçmez ama vakit bulsam sıkılmadan bir kere daha okuyabilirim onları. Simyacı bu kitap listemde yok. Arkadaşlarla oluşturduğumuz okuma grubu kitap listesinde yer aldığı için tekrardan elime aldım.

Simyacı, daha doğrusu çoban delikanlı(çünkü kitabın son kısımlarında simyacı oluyor) gördüğü düşün peşinden, her şeyi geride bırakarak gidebilecek derecede inanmanın ödülünü, tüm evrenin düşünü gerçekleştirmesi için tek ve bir olarak ona yardım etmesiyle alıyor. Evren’nin Ruhu dediği bu yüce oluşum ona işaretlerle yol gösteriyor. Bu uğurda her türlü cefaya katlanmayı göze alan Santiago isimli bu delikanlı kitabın sonunda bir başkasının düşüyle iç içe geçmiş ödülüne nihayet kavuşuyor.

Bu yolculuk esnasında onca değerli hayat dersi ve meziyetlere rağmen delikanlının hırsla çil çil altınları alması romanın o manevi ve doğaüstü havasına pek uymasa da iyi bir felsefi roman olarak dünya literatüründe yer etmiş durumda.

Ciddi okunan her kitap, insana ciddi bir şeyler söyler. Her kitap bir şeyler katar insanlara. Bazısı bir arşın, bazısı bir arpa boyu… Ama önemli olan yol almaktır bazen, ne kadar yol aldığından çok. Simyacı bana ne kattı derseniz, şöyle sıralayabilirim;

  • Herkes bir Kişisel Menkıbe edinmeli ve onu gerçekleştirmek için çabalamalı,
  • Kader ve talih bir amaca inan insanın yanındadır.
  • Bazen kaderimize razı olmak en iyisidir.
  • En olumsuz sandığımız anlar aslında olumlu bir anın başlangıç evresi olabilir.
  • Bazen sahip olmak istediğimiz güzellikler yanı başımızdadır, ancak onları bulmamız için kader bize öğretici çemberler çizdirir.
 
Toplam blog
: 50
: 445
Kayıt tarihi
: 19.05.12
 
 

1983 yılında doğdum. Hayatın yoğunluğundan fırsat buldukça yazarak rahatlamaya çalışıyorum. Yazma..