Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '22

 
Kategori
Çocuk Kitapları
 

KLAROS'UN GİZEMİ

KLAROS’UN GİZEMİ

MİNE ÖMER

Klaros’un Gizem’i macera,  mitoloji ve şimdiki zaman üçgeninde kurgulanmış fantastik bir öykü. Sevin Sezgin bu yapıtıyla Baygenç Yayıncılık Çocuk Öyküleri Yarışması’nda  İkinci’lik Ödülü’nü aldı. Klaros’un Gizemi,  romandan azıcık daha kısa öyküden biraz uzun (seksen sayfa) olduğu için novella da diyebiliriz hatta çocuk romanı da…  Kapakta on iki yaş ve üstü çocuklar için yazsa da dokuz yaş ve üstü çocukların hatta büyüklerin de okuyacağı güzel bir çocuk romanıdır Klaros’un Gizemi.

         Deniz, kum, plaj, otel ve eğlencelerin dışında farklı bir tatil macerası yaşar öykü kahramanları Ada ve Fırat. İki kardeş, yaz tatilini geçirmek için Ahmetbeyli’de yaşayan babaanne ve dedelerinin yanına giderler. Çok sıradan bir tatil olacağını düşündüklerinden birazcık burukturlar. Ama her şey Ada’nın gördüğü rüyayla başlar. Birisi ona Aspasya diye seslenmişti. Ada, acaba kâbus mu görmüştü? Gördüğü rüyayı dedesine anlattığında Ahmetbeyli’nin antik Notion kenti üzerine kurulduğunu öğrenir. Fırat ve Ada, atalarının yüzyıllardır yaşadıkları köyün geçmişini daha önce merak edip araştırmadıkları için pişmandırlar. Eski adı Notion olan Ahmetli köyünün geçmişini, köyde yaşayan arkadaşlarının yardımıyla araştırmaya başlarlar. Işıklı Klaros Caddesi hayli ilgilerini çeker.

          Ada, bir sabah yatağında bulduğu sedef tarağı kimin bıraktığını bir türlü öğrenemez. Bir başka sabah uyandığında yine yatağına sedef tarak bırakıldığını görür. Bu sedef tarakların çok eski yıllara ait olduğunu Fırat’la birlikte öğrendiklerinde heyecanlanırlar. Üstelik Ada’nın aynada gördüğü yüz ise gizemini korumaktadır. Tanıştıkları Bilge Dede ise onlara, Klaros Ören yerinin çok eski yıllarda Notion’un çok ünlü bir bilicilik merkezi olduğunu, bilicilerin kehanetlerini Tanrı Apollon adına yaptıklarını, hatta tepedeki Klaros’un gizemini anlatır. Çocuklar, Ada’nın gördükleriyle Klaros’un gizemi arasında bağ kurmaya çalışırlar.

          Klaros’u gezdikleri bir gün binlerce yıl ötelerden gelen Marcus, Ada’yı kaçırır. Marcus Ada’dan ne istiyor? Neden onu kaçırmıştır? Neden binlerce yıl önce yaşamasına rağmen hâlâ oradadır? Zaman tünelinde Ada’nın başına ne gelecektir?   

      Klaros’un Gizemi’nde  yazar, ‘zamanı-mekanı’ efsane ve mitolojik öğelerle kurguladı. Hareketli, merakla okunan fantastik bir öykü yarattı.  Sevin Sezgin,  zengin düş dünyası ile çocuklara okumayı sevdiren, okurken meraklandıran bir yazar. Klaros’un Gizem’i hangi çocuğa dokunsa okuma şenliği yaratacak güçte.

 

Sezgin, Sevin. Klaros’un Gizemi.Antalya: Baygenç Yayınları, 2020. Birinci Baskı.

.

 
Toplam blog
: 56
: 504
Kayıt tarihi
: 05.10.09
 
 

Mine Ömer; Larnaka, Kıbrıs doğumludur. Kıbrıs Bayrak Radyosu'nda memur olarak çalıştı. Haber ..