Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '10

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

KOBİ'lerin kılavuzu 'Dış Ticaret Perileri'

KOBİ'lerin kılavuzu 'Dış Ticaret Perileri'
 

Dış Ticaret Perileri,KOBİ'lere destek verdiler.


Mersin'de "Dış Ticaret Perileri'" adı verilen projeyle üniversite mezunu 38 genç kız 5 ay sürecek eğitimin ardından istihdam edilecekleri küçük ve orta ölçekli işletmelere ihracatta yol gösterecek
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı (EKAV) Başkanı İbrahim Kiper, yaptığı açıklamada, günümüzde birçok firmanın yüksek kalitede üretim yapmasına karşın, bazı nedenlerden dolayı bunları ihraç etmede sıkıntı yaşadığını söyledi.

Bu konuda KOBİ olarak nitelendirilen firmalara yardımcı olmak ve ihracat yapmalarına katkı sağlamak amacıyla kentteki yaklaşık 35 kurum ve kuruluşun desteğiyle ''Dış Ticaret Perileri'' adıyla bir proje hayata geçirdiklerini belirten Kiper, ''Bu çerçevede üniversite mezunu ve yabancı dil bilen genç kızlarımızdan Dış Ticaret Perisi projesine başvuran 500 kişiyi önce 99, ardından da yapılan sınavla 38 kişiye indirdik'' dedi.

Proje kapsamında eğitimlerin 7 Haziran'da başladığını ifade eden Kiper, şöyle konuştu:
''Proje ile bölgedeki küçük imalatçı ve KOBİ'lerin mevcut üretim potansiyellerini ihracata yönlendirmenin yanı sıra yeni mezun gençlere de istihdam yaratmayı amaçlıyoruz. Eğitime katılan üniversite mezunu genç kızlar, dış ticarete yönelik teorik, yasal ve pratik bilgilerle donatılarak, işletmelerde istihdam için tercih edilen kalifiye eleman olarak yetiştirilecek. Bu elemanlar istihdam edilecekleri KOBİ'leri ve yurt dışına açılmayı düşünen firmaları ihracata yönelterek kapasitelerini artırmalarına katkı sağlayacak. Böylelikle hem bölge ve ülke ihracatı desteklenecek hem de bölge sanayisinin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman ihtiyacı giderilecek.''

2 ay teorik, 3 ay staj olmak üzere 5 aylık eğitim sürecinin ardından her yönüyle gelişmiş ''dış ticaret uzmanları'' yetiştirileceğini vurgulayan Kiper, ''Temmuz ayında sona erecek eğitimlerin ardından belirlenen firmalarda 3 aylık staj dönemi başlayacak. Bu sürenin sonunda yapılacak yeterlilik sınavının ardından dış ticaret perileri, ihracat yapmak isteyen firmalara yol gösterecek'' diye konuştu.
Bugüne kadar 40 firmanın ''perilerle'' çalışmak üzere kendilerine başvuruda bulunduğunu ve talep alımın sürdüğüne işaret eden Kiper, ''Talepte bulunan firmalarda KOSGEB ve İŞKUR veritabanına uyumlu olma şartı aranıyor. Ayrıca projede yer alacak firmalara, yurt dışı pazarlara açılımlarını sağlamak üzere ücretsiz dış ticaret danışmanlık hizmeti de verilecek'' dedi.


Hem ihracata hem istihdama katkı


Proje koordinatörü Gökhan Erol da Anadolu'da birçok firmanın ihracat yapmakta sıkıntı çektiğini, üniversite mezunu bu alanla ilgili bir o kadar gencin ise istihdam sorunu yaşadığını belirterek, ''Proje bu iki grubu bir araya getirerek sorunlarını çözecek'' dedi.

İngilizce, Arapça, Fransızca, İspanyolca, Rusça gibi çeşitli dilleri bilen gençlerin, işin içinden gelen ve konusunda uzman kişiler tarafından eğitimden geçirileceğine vurgulayan Erol, proje ile asıl amaçlarının hiç ihracat yapmamış küçük imalatçı ve KOBİ'leri ihracata yönlendirmek ve ihracat yapar hale getirmek olduğunu belirtti.
Günümüzde devlet tarafından ihracat konusunda birçok teşvik verildiğine dikkati çeken Erol, dış ticaret perilerinin, artık kaçınılmaz hale gelen ihracatın artırılmasında önemli yer tutacağını inandığını sözlerine ekledi.
Kaynak:Baki Uğuz
 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..