Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '10

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

MTSO Başkanı Aşut, "ÇED sürecini bilmeyenler kamuoyunu yanlış yönlendiriyor" dedi

MTSO Başkanı Aşut, "ÇED sürecini bilmeyenler kamuoyunu yanlış yönlendiriyor" dedi
 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aşut,bilimsel olarak konuşuyor.


Uluslararası Çukurova Bölgesel Havaalanı projesinde ÇED süreci devam etmektedir, ancak ÇED’in ne olduğunu bilmeyenler kamuoyunu yanlış yönlendiriyorlar. ÇED( Çevre Etki Değerlendirmesi) belirli bir proje veya gelişmenin, sadece çevre üzerindeki etkilerinin belirlendiği bir süreç değildir. Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci de değildir; karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen çok yönlü bir süreçtir. Yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesidir. ÇED'in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Yani ÇED en az çevre değerleri kadar, sosyal ve ekonomik yararı düşünür.

ÇED’in temel görevi, projelerle ve gelişmelerle ilgili karar vericilerin daha bütünsel, yani karara etkiyecek birden fazla faktörü göz önüne alır bir şekilde daha sağlıklı karar vermelerini sağlamak için yatırımın artılarını ve eksilerini listelemektir. Bu tip bir süreçte her kurul ve kurum kendi politikaları ve öncelikleri doğrultusunda raporlar verir. Kurum ve kurulların münferit raporları böylesi büyük bir projeyi engelleyecekse, o zaman neden ÇED çalışması yapılıyor? ÇED’in amacı tüm kurul ve kurumların raporlarını masaya koyup, toplumun yararına bir karar vermektir. ÇED, projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri demokratik ve şeffaf bir süreçtir. İlgili taraflar bu süreç içerisinde ortaya koydukları teknik bilgi ve görüşlerle projenin en optimal şekilde gelişimine katkı sağlarlar.

Mersin Valiliği çatısı altında toplanacak olan MERSİN İL TOPRAK KORUMA KURULU’da demokratik yapısı ve bölgenin çıkarlarını düşünen karaları ile bu kurumlardan biridir. Kurum üyelerimizin kentimizin ve bölgemizin kaderini değiştirecek, bölgemizi gerçek anlamda dünyaya açacak, sonuçları ile işsizliğe çözüm olacak, bölgemizin sosyal sıkıntılarını çözecek bu gelişmeye destek vereceklerinden eminim. Kurulun Başkanı olan Sayın Valimizin bu yatırım için gösterdiği çaba ve işin takibi devam eden sürecin daha da hızlanacağı konusunda bizleri umutlandırmaktadır.

Her olumsuz raporla yatırımlar engellenseydi, Türkiye orta çağda yaşardı. Amaç, en ufak pürüzlerden dolayı milyonlarca insanın, işsizin geleceğini, bir bölgenin geleceğini karartmak değil ortak akıl ve mühendislik çalışması ile bu sorunları çözmek olmalıdır.

Bölgenin gelişmesi kentsel fanatizme kurban edilmemelidir. Günümüzün sert, acımasız rekabetçi ekonomi dünyasında bölgesel hareket eden, iş birliği yapan şehirler gelişiyor. Adana olmadan Mersin olmaz; Mersin olmadan Gaziantep olmaz. Bizler birbirimizin rakibi değil stratejik ortağıyız. Bölge yöneticilerimiz, kurul ve kurumların başındaki yetkililerimiz 50 yıl sonrasını düşünmek zorundadır.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..