Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Konuş ki yüzünü göreyim

Benim çok beğendiğim sözlerden biridir bu. İnsanları tanıyabilmeye yönelik ipucu elde edebilmenin yolu onları konuşturmaktan geçer. Sadece görünüş bir fikir verebilir belki ama yanıltıcı olma ihtimali çok yüksektir. Onun için o insanı konuşturmak gerekir.
Yukarıdaki söz bunu ifade etmektedir. Biz onları konuşturdukça onların bilinç düzeyleri, olaylara bakış açıları, zevkleri, ilgileri, değer yargıları gibi noktalar ortaya çıkar. Yani bir anlamda onların yapıları ve kişilikleri anlaşılmaya başlanır.
Peki, insanları nasıl konuştururuz? Onların ilgi duyabileceklerini düşündüğümüz konuları açarak… Bu güncel haberlerden veya yakın çevremizden her ikimizin de bildiği konularda karşımızdakinin düşünceleri sorularak olabileceği gibi kendi düşüncemizi söyleyip onunkini bekleyerek de olabilir. Belki burada şuna dikkat edilmesinde fayda var. Biz konuştuktan sonra karşı taraf konuşunca susmalı ve onun daha çok konuşmasına fırsat tanımalıyız.
Çevresi geniş insanlara dikkat ediniz onlar kendileri çok konuşan değil, başkalarını konuşturan ve onları dinleyen insanlardır.Başkalarının konuşmasına fırsat tanımanın böyle bir yararı vardır. Onlar deşarj olurlar. Böyle olunca da rahatlarlar. Sizin yanınızda kendini rahatlamış olmayı hissetmelerini sağladığınız ölçüde aranan insan olma konumuna gelirsiniz.
Ancak unutulmamalıdır ki, bir kimseyi konuşturmak onu bazı açılardan tanımaya yardımcı olabilir ama yetmeyebilir de... Belki birkaç özelliğini keşfetmenize yarar sağlayabilir ama bir insanı biraz daha fazla tanımak için onun davranışlarını da izlemek gerekir. Konuşmasıyla davranışlarının ne ölçüde uyum gösterdiğine de bakılmalıdır.
Bütün bunlar da yetmeyebilir. Karşınızdaki insanın ne tür maskeler kullandığını anlamanız zaman alabilir. Bazen bu zaman yıllar sürebilir. . Maskeleri hemen kusur olarak düşünmeyiniz. İnsanın yaşam boyu geçirdiği muhtelif tecrübeler onu belli kalıplara sokar. Hatta bazı savunma mekanizmaları gelişir. Bu o insan için koruyucu ve yararlı da olabilir. Dolayısıyla her insanın oluşturduğu bir sosyal görünümü ortaya çıkar. Sahtelik içeren ve aldatmaya veya karşı tarafı yanıltmaya yönelik maskelerin yanı sıra bir de böyle maskeler olduğunu hatırlatmak istedim.
Keza tanıdığınızı sandığınız kişi değişime bile uğrayabilir. Hatta zaman içerisinde siz de değişime uğrayabilirsiniz. Olgunlaşabilir yeni kazanımlar sonucu yeni bakış açıları geliştirebilirsiniz. Bu yüzden sizin değerlendirmeleriniz de farklılaşabilir. Onun için başkalarını tanıdıkça bile pay bırakmak gerekir. Keza tespitlerinizi de kendinize saklamayı bilmeli çevrenize ve ilgili kişilere belli etmemelisiniz. Böylece kanaatlerinizi değiştirme şansını da korumuş olursunuz.
Kendimizi bile tanımakta zorlandığımızı hatırlarsak, başkalarını tanımanın zorluğunu daha iyi anlarız…  

 
Toplam blog
: 82
: 1046
Kayıt tarihi
: 24.05.11
 
 

TED Ankara Koleji ve ODTÜ Kamu Yönetimi mezunuyum. Asıl mesleğim bankacılık. Çeşitli kuruluşlarda..