Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '08

 
Kategori
Pratik Bilgiler
 

Kornişon salatalık turşu

Kornişon salatalık turşu
 

Kornişon salatalık turşusu


Kış gelmeden, evlerimizde yaptığımız hazırlıklardan biri de turşu kurmaktır. Her çeşit sebzenin turşusu kurulabilir fakat, kolay ve pratik turşularımızdan biri de, "kornişon salatalık turşusu" dur. Çok da çabuk olgunlaşan bu turşumuz, evde her yaştan fertler tarafından sevilir ve yemeklerin, salataların veya kısır vs. gibi yiyeceklerin yanında da servis edilir.

YAPIMI:
- 2 kg. temizlenmiş, yıkanmış, güzel seçilmiş kornişon salatalık
- yaklaşık 2 lt. den az içme suyu ( kaynamış ve soğutulmuş; su miktarını kavanoza göre ayarlamak gerekir)
- 6- 7 yemek kaşığı iri turşu tuzu, (salatalık, az tuz ister),
- 2 su bardağı sirke ( 1 bardak üzüm, 1 bardak elma sirkesi daha güzel tat verir),
- 5- 6 iri diş sarımsak,
- 9-10 tane çekilmemiş karabiber,
- yarım limon suyu, yarım limonun dilimleri,
- 2-3 yaprak defne yaprağı,
- 1 tatlı kaşığı toz şeker.

*** Küçük kornişon salatalıklarını ayıklayıp temizledikten sonra, kavanoza yerleştirelim. Aralarına, ikiye böldüğümüz sarımsakları ve karabiber tanelerini serpiştirelim. Hepsini yerleştirdikten sonra, bir kapta içinde iri tuzu erittiğimiz suyu ve sirkeleri üstüne ilave edelim. Salatalık, fazla tuz istemez. Yarım limon suyunu ve 1 tatlı kaşığı şekeri de üstüne serpiştirelim. Defne yapraklarını, en üstte salatalıkların aralarına sıkıştıralım. Geri kalan yarım limonu dilimleyip, limon dilimleriyle turşumuzun üstünü kaplayalım. Kaşık sapıyla suyun havasını çıkartalım . Suyunu ve tuzunu, orta karar tuz tadında ayarlayıp, gerekirse 1 yemek kaşığı tuzu en üste serpiştirelim ve kapağını iyice kapatalım. İyice çalkalayıp, olgunlaşmaya bırakalım.
AFİYET OLSUN.

 
Toplam blog
: 28
: 3603
Kayıt tarihi
: 07.10.07
 
 

Edirne, Trakyalıyım. Emekli öğretmenim (yab. dil- Almanca). Okuma, müzik, gezi, doğa, yürüyüş... ..