Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Kırmızı biber dolması

Kırmızı biber dolması
 

kırmızı biber dolması


Sonbahar, kırmızı etli biber sebzesinin bollaştığı aylar. Edirne yöresindeki ilçemizde, eylül ayında en bol zamanıdır bu leziz biberin. Bu yörede en çok, yöresel meşhur çorbamızın, TARHANA ÇORBASI malzemesi olarak kullanılan kırmızı biberden, lezzetli dolmalar da yaparız. Fırında kırmızı biber dolmasının tam zamanıdır, buyrun pratik, kolay tarifimize geçelim:

MALZEMELER:

- 9- 10 adet kırmızı, etli, orta boy biber,
- 2 au bardağı dolmalık pirinç,
- 250 gr. dana kıyma,
-2 iri kuru soğan,
- 2 iri domates ( biberlere kapak yapmak için),
- 2 adet rendelenmiş domates, veya 2 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 tatlı kaşığı kekik, bir tutam karabiber, tuz, yarım limon suyu, birkaç dal taze maydanoz,
- zeytinyağı, 1 bardak sıcak su, 1 yemek kaşığı nar ekşisi.

YAPILIŞI:

Kırmızı dolmalık biberlerin iç malzemesini, önce tencerede kabartmamız gerekir. Bunun için soğanları doğrayıp, kıymayla sıvı mısır yağında çevirelim. Rendelenmiş domatesleri veya sulandırılmış domates salçasını da ekleyelim. Ayıklanıp yıkanmış pirinci ilave edelim ve kekik, karabiber, kıyılmış maydanozu, tuz ve yarım limon suyunu da ilave edelim. Kabartmak için tenceredeki malzemeleri karıştırıp, kapağını kapatalım. Her bir kırmızı biberi, bir kasede suyla erittiğimiz nar ekşisi suyuyla, önce içini çalkalayalım sonra da soğumuş iç malzemeyle dolduralım. Nar ekşili su, 1 çorba kaşığı kadar, her biberin içine konup, çalkalanırsa, çok farklı bir lezzet elde edersiniz. Tüm biberler doldurulup, ağızları da domateslerle kapak yapılıp kapatılır.

Fırın tepsisine, az miktarda mısır yağı gezdirip, yağlayalım ve biberleri güzelce, agızları birbirine bakacak şekilde dizelim. Üzerlerine de kalan nar ekşili, salçalı sıcak suyu gezdirelim ki pişerken tepsiye yapışmasınlar.

Orta derecede, 35- 40 dkk. kadar fırında pişirelim (üzerleri fazla yanmadan kızarsın) ve çıkarınca da yanında koyu kıvam yoğurtla servis yapalım.

Nar ekşili kırmızı biber dolmasının lezzetine doyamayacaksınız,

AFİYET OLSUN.

Not: resim, alıntıdır. (www.devletsah.com)

 
Toplam blog
: 28
: 3603
Kayıt tarihi
: 07.10.07
 
 

Edirne, Trakyalıyım. Emekli öğretmenim (yab. dil- Almanca). Okuma, müzik, gezi, doğa, yürüyüş... ..