Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '21

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Korona Aşısı gereklimi?

 Korona aşısı

Kendim korona aşısı oldum, yaptırdığım aşı pfizer,yani Almanya’da geliştirilen (bioNTech vaccine)bu aşının yan etkileri de vardır.

Aşı yaptıktan sonra belirli bir süre sonra ağızda biraz damak tadının değişmesi ve daha sonrada vücutta hissedilebilir derecede bir kırgınlığın olmasıydı.

Özellikle aşı yapılan kolun neredeyse iki gün kullanılamaz hal alması ayrı bir can sıkıcı durumdur, ama her şeye rağmen phizer aşısı diğerlerine göre daha koruyucu olması bununla beraber az risk içerdiğini ifade ediyorlar uzmanlar.

Uzmanlar aşı olmadan bu illetin temizlenemeyeceğini söylemektedirler,  dolayısıyla aşı gereklidir ve yapmak lazım.

Avrupa da kullanılan batı menşeli aşılardır, Rus ve Çin aşısına geçit vermiyorlar, kendilerince haklı sebepleri vardır, dayandırdıkları sebeplerden bir tanesi de bilim adamı özgür olmalıdır yani kendi kanaatleri doğrultusunda hareket etmelidir diyorlar yani devletin herhangi bir müdahalesi olmamalıdır. Oysa Çin aşısı hakkında açıklamaları Çin hükümeti tarafından yapıyordu bugün artık anlaşılıyor ki söylemleri pekte inandırıcı olmadığı yüzde 90 oranında değerlendirdikleri aşıları pekte gerçeği yansıtmadığı anlaşılmaktadır.

Rusya’da geliştirilen aşı için de benzer ifadeler kullanılmaktadır, bakıyorsun ilacı geliştiren bilim adamları yerine devlet yetkilileri açıklama yapar, pazarlık, fiyat belirleme ve dünyaya satma girişimlerinin onlar tarafından yapılması ayrı bir soru işareti,  bütün bunların aşı güvenirliğine gölge düşürmektedir.

Tabi bu konuda gözden kaçmamalıdır insanlığın içinde bulunduğu bu zor durumda korona istismar edilmemelidir,   zira her bir devlet etkilenmiştir, burada olması gereken devletler maddi imkânları nispetinde koronanın bir an evvel bitmesine katkı sağlamalıdır.

 İster kabul edelim isterse etmeyelim bilim günümüz dünyasında batıda gelişmektedir batı ile çalışmayanların yarınlarının dünyasında yer alma şansları olacaklarına şahsen ihtimal vermem.  Hatırlayalım Müslümanlar kuzey bölgelere gelmeleriyle yaptıkları en öncelikli işlerden biri dünyada mevcut olan bilimi cem (toplama) etmeleridir beytulhikme olarak bildiğimiz felsefe tıp uzay bilimleri matematik vb konuları ihtiva eden bir üniversite kurmuş ve burada hayata geçirmişlerdir.

İslam’ın getirmiş olduğu temel insan değerlerin bir kısmı gümüz dünyasındaki batıda vücut bulduğu bir muhakkaktır,  azınlıkların korunması, sosyal ödeneklerin olması yani geliri tabana yayması,  herkesin adalete rahatlıkla erişmesi, eğitimin mecbur olması fakirlerinde eşit derecede yararlanması, can, mal vb güvenliğin olasıdır.

Korananın bize öğrettiği en hayırlı öğreti ulus devleti anlayışı, ırkçılık ve Ulasalcılık yarınların dünyasında olma şansının olmamayışıdır. Kendilerini yarınlara taşımak isteyen devletler, devlet refleksleri ile ön plana değil de güçlü kişilerin bireylerin ve fikirler ile insanlığa hizmet etmeleridir.   fikirlerde sadr olan bilimin verileri ile ön palan çıkmaktır.

Korana bu yönüyle yani doymak bilmeyen insanoğlunun ne kadar aciz olduğunu bizlere öğretmiş olmasıdır.

Allah resulu; Hikmet (insana lazım olan her türlü iyi eylem/fikir) inan insanın kaybedilmiş malıdır onu bulun velev ki Çin’de bile olsa,İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır. İnsanlar tarağın dişleri gibidir.Buyurmaktadır

Saygılarımla

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..