Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Kos adası 2013 izlenimler

Kos adası 2013 izlenimler
 

2013 ‘ünün Kos’u, ‘’ Bir gün herkes Türkleşecek ‘’ özlü sözünün kehanetinin yakın mesafelerdeki adalardan başladığını gösteriyor. Yakın zamana kadar yeşil pasaporta dahi vize uygulayan Yunan hükümeti, bu sene ada gümrüklerine ‘’Türkler Hoşgeldiniz’’ yazan bir kırmızı halı sererse şaşırmamak gerek. Ben şahsen yakında, Yunan kıyılarında üzerinde ‘’We love Turks ‘’ yazan pankartlarla dolaşan helikopterlerin de boy göstermesini bekliyorum.

Adaya ait bilgi verme kısmını geçmiş senelerdeki gezilerde yapmış olduğumdan gereksiz tanıtımı tekrarlamamak adına bu gezinin ( KOS 3 ) yazısında sadece bu sene edindiğimiz izlenimlerimizi aktaracağım… 

Vize ve Gidiş

NorthernGreekIslands1 300x150 KOS ( 3 )   2013 İZLENİMLER

Vize konusunda her zaman biraz sıkıntı yaratan Yunan gümrüğü, ekonomik kriz sonrası gelenlere kolaylık sağlamayı nihayet akıl etmiş. Yine Shengen vizesi ile girilebildiği gibi artık kapıdan vize uygulaması gibi bir kolaylık da yaratmışlar.

Kapıdan vize konusunda tek şart, Bodrum kalesindeki anlaşmalı şirketlerden bilet alarak kaleden kalkan feribotları kullanmak. Bodrum Cruise Limanından kalkan hızlı Dolphın’ler kapıdan vize sistemine dahil değil.

Pasaportlarınızı şirketlerden birine veriyorsunuz ve size en az 3 gün sürer dense de neredeyse yarım günde onaylatarak vize onay belgenizi veriyorlar. Yunan tarafına geçtiğinizde ise sizi ayrı bir kapıdan alarak,  isteğe bağlı olmak kaydı ile tek yada çift girişli 15 günlük Shengen vizesi damgasını basıyorlar. Çift girişli alırsanız 15 gün içerisinde tekrar aynı ya da başka gümrüğe girme hakkınız oluyor. İsterseniz 15 boyunca da kalabiliyorsunuz.

Bu durumda sabah 10.30 gidiş akşam 16.30 dönüş olmak kaydı ( gidiş - dönüş 25 euro ) ile günübirlik ya da kalmalı kapı vizesi almış oluyorsunuz.

Kos Town

Ada merkezi  Kos Town değişmemiş  daha bir kalabalıklaşmış. Avrupadaki ekonomik kriz nedeni ile fiyatlarda bir ucuzlama olmuş olmalı ki IMG 1198 300x200 KOS ( 3 )   2013 İZLENİMLERşimdiye kadar hiç görmediğim kadar çok turist adaya doluşmuş. Bu kalabalıkta her sene Kos Town civarına eklenen yeni otellerin payı olmalı.

Geçen sene fark etmiş olduğumuz bisiklet yolu sistemi bu sene  oldukça rağbet görür bir hale gelmiş. Trafik yollarını tek şeride indirerek  tek yön sistemi ile düzenlemişler ve böylece taşıt yollarını daraltarak yaya kaldırımlarının yanında bisiklet yolları oluşturmuşlar. Ana yol akslarında ve şehir dışındaki otellerden şehir merkezine kadar olan güzergahlarda yer alan bu bisiklet yolları yabancı turistlerce yoğun olarak kullanılıyor. Ailecek binenlerin yanı sıra özellikle gençler, sırtlarında sırt çantaları ile yakın plajlara ve/veya şehir merkezine bisiklet ile ulaşmayı tercih ediyorlar. En ekonomik ve sağlıklı ulaşım sistemi olsa da Ağustos ayının öğlen sıcağında Zia’ya bisiklet ile tırmanmaya çalışanları da aptallık boyutunda gereksiz buluyoruz.

Artan turist yoğunluğundan istifade, gezi trenlerinde rekabet bayağı kızışmış. Neredeyse her köşe başından bir gezi treni kalkıyor. Biz dört  farklı şirket saydık ama sonuç olarak dolaştırdıkları dön dolaş aynı yer.

  • Kos island1 300x225 KOS ( 3 )   2013 İZLENİMLERBodrumdan bakıldığında ilk dikkat çeken İtalyanlardan kalma Polis Merkezi binasının yanında yer alan Osmanlı Hamamı restore edilmiş. Girişin bedava olduğu ve 1980’den sonraki işlevi Tuz deposu olarak tanıtılan bu hamamı gezmemenizi  tavsiye ederim.
  • Sanat tarihçileri yanlışsam düzeltsinler ama ben şimdiye kadar hiçbir hamamda mermer ya da çini kullanılmadığını görmedim ki suyun ve hamamın doğası ile alakalı bir konu bu aynı zamanda. Burada restore edildiği iddia edilen Osmanlı hamamı -tuz deposunda ne bir mermer ne bir çini görmek mümkün. Sadece kurna  ve musluk kalacak şekilde yapının tamamı adi sıva ile kaplanmış. Orijinali mi böyle idi bilmem mümkün değil ama inşallah oraya gelen turistler bir Türk hamamını böyle tuz deposu görünümünde sanmıyorlardır. Restorasyon felaket olsa da en azından Osmanlı hamam kuralları hakkında bir pano hazırlayıp, yabancı ressamların gözü ile resmedilen hamam gravürleri asmışlar. ( kurallar da belki yanlıştır kızdığım için okumadım )
  • DSCN1424 300x225 KOS ( 3 )   2013 İZLENİMLER
  •  

Hypokrat Meydanında yer alan ve ölüsünün bile meydana ihtişamlı bir güzellik kattığı Gazi Hasan Paşa Camii ise hala kaderi gibi görünen çökmeye terk edilmiş durumda. Gerçi hamam gibi yapacaklarsa ellemesinler daha iyi. Kültür Bakanlığı neredesiniz ?????

Türk eserlerine yapılan acımasızlık gibi görünüyor olsa da, bunu da bir adım olarak kabul etmek gerekli çünkü en azından artık adada 400 yıldan fazla hüküm süren Osmanlı hakimiyetini yok saymıyorlar, kötüsünden de olsa kabullenmişler gibi bir durum var.

Barlar sokağındaki barların sayısı epeyce artmış ve diğer bir-iki sokağa da yayılmışlar. Gece 11.00 den sonra hareketlenmeye başlayan bölgede yaş ortalaması dikkat çekecek kadar düşük. Ben diyeyim lise son siz deyin üniversite öğrencileri . Takdir ettiğim nokta ise, hemen hemen tüm gençlerin kız-erkek dahil son derece rahat gündelik hatta spor kıyafetler ile takılıyor oluşları yani amaç en basitinden eğlenmek, hoş vakit geçirmek. Hiçbiri bizim nadide genç kızlarımız gibi düğün salonuna gider şekilde abartılı kıyafetler ve yürüyemedikleri apartman topuklar giymemişler ve yüzlerinde de eblek bir herkes bana bakıyor mu bakışı yer almıyor.

Üzücü bir nokta ise ortalarda çok sayıda terk edilerek bırakılmış arabanın bulunması. Park yerlerine ya da boş arsa ve bahçelere bırakılan bu arabalar, büyük olasılıkla parça ve tamir maliyeti karşılanamadığı için vazgeçilmiş olmalılar.

Ada Halkı

  • DSCN1410 300x225 KOS ( 3 )   2013 İZLENİMLER
  •  

Adada gözle görülür şekilde bir Türk sempatizanlığı başlamış. Türkçe konuşmak, bilmek, prestij konusu olmuş. Hemen hemen bütün esnaf – merrhaabaa, nasilsin ve tesekkürr – demeyi öğrenmiş. Bilip de konuşmayanlar, bildiğini belli etmeyenler artık açıkça her Türk ile sohbet eder durumdalar.

Tabii bu ilginin altında yatan, Türklerin adaya para harcamak, yemek içmek ve alış veriş yapmak için geliyor oluşları. Konuştuğumuz  yerli bir esnaf, neredeyse hiç para harcamayan İsveçli, Belçikalı ve Hollandalıların gelmelerindense özellikle Türklerin gelmelerini  istediklerini söylüyor. Elbette çünkü onlar en ucuz bira neredenin peşinde koşarken Türk halkı, geldik nereyi dolaşalım, bakalım neleri alalım, nerde ne yiyelim mantığı ile dolaşıyor.

Yunanistan’daki  ekonomik krizin getirdiği risk sonucu kaygısız günlerin sona erdiğini gören Yunan esnafı, Türklerin para harcamak için geldiklerini anlayınca, hemen kendi komşularını model alarak Türk esnafların yapışkan ve ısrarcı kimliğine doğal bir taklitle bürünüvermişler. Türklerin, Türkçe konuşulmasından hoşlandıklarını da keşfetmiş olduklarından yakaladıkları tek tük kelime ile Türk olduğunuzu anlar anlamaz sizinle konuşma telaşına giriyorlar ve peşinizi bırakmıyorlar.

  • DSCN1406 300x225 KOS ( 3 )   2013 İZLENİMLER
  •  

Daha önce Türk kahvesi istediğinizde olmadığını söyleyip şoven bir ketumlukla Yunan kahvesi var diye ısrar edenler artık nasıl içersiniz diye sordukları ‘’Türk kahvesi’’ni paşa paşa getirdikleri gibi bununla da yetinmeyip yaranmanın boyutunu arttırarak‘’ demleme Türk çayı ve ayran bulunur ‘’ tabelaları da asmaya başlamışlar. Türkler her gittikleri yerde kendi kültürlerini arayan bir millet ne de olsa ve Yunan esnafı bu zaafımızı iyi yakalamış.

Artık ellediniz diye beş karış surat asan, girdiğinize pişman eden esnaf kalmadığı gibi kafası çalışan restoranların bir kısmında da menülerde Türkçe yer almaya başlamış.

Geçen sene ‘’Yabancı Damat’’ dizisi hayranlığı da yerini  ‘’Hürrem-Kanuni-ibrahim Paşa ‘’ hayranlığına bırakmış. 

Lafın özü, bu gezimizden kalan genel intibaa Yunanistan’da kararan havanın ardından Kos’ta güneşin yavaşça parlamaya başladığı ve ibrenin yıllarca düşman gözüyle baktıkları Türklerden yana dönmüş olduğu. Yüzyıllar boyu aynı havayı koklamış, aynı kuyudan su çekmiş, aynı topraktan hasat kaldırmış iki milletin, araya giren hezimeti, dağılmışlığı unutuvermeleri için yaşanan ekonomik kriz bir  vesile olmuştur belki ….Böyle olunca kardeş kardeş, Türk kahvesi içsen ne fark eder Yunan Kahvesi içsen ne fark eder….Sonuçta kırk yıl hatırı var….

Sevgi ile kal Kos….. 

Behiye Işın

www.cocuklageziyorum.com

 

 
Toplam blog
: 31
: 3253
Kayıt tarihi
: 01.12.11
 
 

İTÜ mezunu Yüksek Şehir Plancısıyım. Sadece gezmek ve yazmak istiyorum. ..