Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '08

 
Kategori
Dünya
 

Kosava' nın bağımsızlığı, Rusya ve A.B.D' nin bakışı

Şu an dünya gündeminde Kosova’nın bağımsızlığı tartışılıyor. Bu sene büyük bir ihtimalle Kosova bağımsızlığını ilan edecek gibi görünüyor. Fakat buna Sırbistan ve onu destekleyen Rusya şiddetle karşı çıkıyor. Acaba neden?

Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin Kosova’nın bağımsızlığını savunmasının altında ne yatıyor? Şimdi bu konuyu irdeleyelim.

Biraz geçmişe uzanırsak Rusya’nın geçmişten hatta Çarlık Rusyası’ndan bu yana siyasi bir fikri var. PANSLAVİZM.

Eminim ki Osmanlı Tarihini de incelersek bu düşünce sistemine hiç de yabancı olmadığımızı göreceğiz. Yine geçmişten bir örnek verirsek Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasında ki en büyük etkenlerden biriside Fransız İhtilâli ve onun getirdiği ilkelerden birisi olan ulusların özgürce yaşama ilkesiydi. Aynı zamanda biliyoruz ki bu ilke, bünyesinde çeşitli ulusları barındıran bir imparatorluk olan Osmanlı İmparatorluğunun da daha hızlı bir çözülme sürecine girmesine sebep olmuştur. Osmanlı topraklarında asırlarca yaşamış olan Yunanlılar, Sırplar, Karadağ ve Bulgarlar birbiri ardına isyan etmiş, o zaman gerileme sürecinde olan Osmanlı Devleti bunlarla baş edememiş ve bu milletler bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Hatta daha sonra bu milletler (Bulgarlar, Yunanlılar, Sırplar, Karadağ) birleşip Osmanlı Devleti’ne karşı taarruz etmiş I.ve II. Balkan Savaşları’nı çıkarmışlardır. Bu savaşlardan sonra Osmanlı Devleti Rumeli bölgesindeki son topraklarını da kaybedip Anadolu’ya çekilmişlerdir. Sanki tarihin bir cilvesi ki bugünde çıkardığı Panslavizm hareketiyle Osmanlı İmparatorluğunun topraklarında cereyan eden Sırp isyanına ön ayak olan Rusya ve bu devletin çıkardığı bu akım ve destek sayesinde bağımsızlığını ilan eden Sırplar aynı şeyin Kosova olayıyla kendilerinin başına gelmesine tahammül edemiyorlar. Bugün hala üstünden yüzyıllar geçmesine rağmen Rusya’nın gizli emellerinden birinin de Panslavizm olduğunu düşünüyorum. Sizce verdiğim örnek beni doğrulamıyor mu?

Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Rusya’nın bu düşüncesinin hala var olduğunu, buna ilaveten Sovyetler Birliği dönemindeki etkisini tekrar kurmaya çalıştığını düşünüyor olsa gerek Kosova’nın bağımsızlığını destekliyor.

Sonuç olarak bu sene bölgedeki etkinliğini arttırmaya çalışan Rusya’yla bu etkinliğini Kosova Arnavutlarının ve Boşnakların güvenliğini muhafaza bahanesiyle önlemeye çalışan A.B.D ve AB’nin mücadelesine herhalde tekrar tanık olacağız. İzleyip göreceğiz.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..