Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kredi Kartı ücretini geri almanın yolu...

Kredi Kartı ücretini geri almanın yolu...
 

Bildiğiniz gibi bizim ülkemizde faaliyet gösteren bankalar; kart ücreti, işletim ücreti gibi isimler altında herkesten koparabildiğini koparıp, dünyanın en fazla kazanan kuruluşları arasındaki yerlerini alıyorlar. Oysa Finansal Kriz anında dünyada birçok banka batarken, bizdekilerin karı katlanıyor.

Tüm dünya ABD kökenli finansal krizle inleyip, Avrupa’nın ve ABD’nin en büyük bankaları yerle bir olurken, bizde adı sanı duyulmamış bankaların, karlarını milyon liralarla açıklamaları akıllara her zaman soru işareti getiriyor.

Bizde de gelişmiş toplumlarda olduğu gibi tüketici kredileri aldı başını gitti. Ayrıca kişi başına düşen kredi kartı sayısı ile dünyada ilk üç içinde kendimize yer edindik. Ancak her güzelliğin bir bedeli olduğu gibi, tüketici kredisi kullanmanın veya kredi kartı kullanmanın da bir bedeli var. Bu bedeli ödeyemeyenler iki kez affedildi, borçları yeniden yapılandırıldı. Ancak bir türlü borçlu sayısı azalmadı. Ve artmaya devam etti ve ediyor.

Bildiğiniz gibi 1980 yılların başlarında, 12 Eylül askeri yönetimin en şaşalı döneminde, ülke bankerlerle yönetildi! Bankerlerin çoğu merdiven altında veya iş hanı çay ocaklarında işe başlayıp, çok kısa sürede yüksek faiz vadiyle kandırdıkları halktan topladıkları para ile kendilerine şaşalı bir hayat kurdular. Sonra bir bir halkın parası ile birlikte battılar! Askeri yönetimin baskısı yüzünden kimse sesini çıkaramadı.

Bu gün bankalarımız, halktan belli bir faizle topladıkları parayı, genellikle devlete satıyor. Devlet iç borçlanma senetlerini alıp, hiç riske girmeden para kazanıyorlar. Arta kalan paranın bir kısmını da, halka tüketici kredisi olarak yüksek faizle satıyorlar. En büyük kazanç ise, halka her köşe başında veya adrese dayalı sistem sayesinde ele geçirdikleri adreslere gönderdikleri ‘Kredi Kartları’ndan! Kartın özelliğine göre, yıllık 35-50TL arasında ücret alıyorlar. Ayrıca yapılan her işlem için, ‘İşletim Ücreti’ adı altında bir başka kalemden de epey para kazanıyorlar.

İşte bankaların en büyük kazanç kapısı olan ‘Kredi Kartı’ ücretini vermemenin yolu: (Bir arkadaşım bu yollu denedi ve başarılı oldu. Aynısını ben de yapıyorum. Sizlere de bu yolu öneriyorum.)

* Bankaya bir iadeli taahhütlü mektup ile aidatların ödenmesi için ihtar gönderilecek.

* Banka, ihtarınıza olumsuz cevap verir veya hiç cevap vermezse, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne dava açılacak.

* Dava açmak için bir dilekçe vermeniz yeterli oluyor. Mahkeme için ücret ödenmesi de gerekmiyor. Hakem heyeti, dilekçenizi en geç üç ay içinde sonuçlandıracak. Eğer lehinizde karar çıkarsa, her yıl için kaç lira yıllık ücret ödediyseniz o kadar ücret size geri ödeme yapılacak. (Her kredi kartı için.)

* Eğer davayı kazanırsanız; kredi kartı aidatında, geriye dönük 10 yıla kadar geri isteme hakkınız bulunuyor.

Yapılan bankacılık işlemini bir gelişmişlik göstergesi gibi göstererek, halkı soyanlara dur demenin zamanı gelmedi mi?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..