Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kriz tabii ki teğet geçer

Kriz tabii ki teğet geçer
 

SATILDIK HABERİMİZ YOK


Ekonomi konusunda birçok uzman her zaman değişik yönlerde her zaman her ortamda devamlı olarak açıklamalar yapmalarına karşılık, halkımızın bu konuları yeterince dikkate almamasının tek nedeni vardır; Anlayamamak.

Uzman unvanlı birileri günlerce ekonomik konularda lehte veya aleyhte yayın yapılan bir kanalda açıklama yapsa bile vatandaş bunları anlayamadığı için sadece cebine girene ve çıkana bakar. O kadar.

Eğitim hayatımda vazgeçemediğim yöntemlerden biri olan “KARŞINDAKİNİN ANLAYACAĞI ŞEKİLDE ANLAT” tekniğiyle krizin teğet geçme meselesini anlatmayı deneyelim.

Bilindiği gibi tüm dünyada Çin hariç bütün ülkeleri kasıp kavuran, birçok Avrupa ülkesinde hükümetleri alaşağı eden global ekonomik kriz ülkemizi teğet geçmiştir.  

Tenkit ettiğimiz ekonomi uzmanları gibi burada bir sürü teknik deyimlerle süslenmiş bir makale yazmak, tenkit edilen hatayı tekrarlamaktan başka bir şey olmayacağı ortadadır. Onun için basit bir şekilde anlatalım.

Düşünün ki; Bir nalbur dükkanınız, birkaç da çalışanınız var. Piyasadan mal toplayıp (Satın alıyor) müşterilerinize dağıtıyorsunuz. (Satıyorsunuz). Kısacağı gelirleriniz ve giderleriniz var. Gelirleriniz giderlerinizden fazla olduğunda kar edersiniz, diğer durumda da zarar edersiniz.

Piyasada kriz olursa gelirleriniz azalacağı için karınız da azalır, belki zarara bile geçersiniz. Bu durumda piyasada olan her kriz sizi teğet geçmez, bazen de oyar geçer.

Krizden etkilenmemenin diğer bir yolu ise; Dükkanı satıp, aynı dükkanda maaşlı olarak çalışmaya başlamaktır. Böylece, dükkan krize girse bile sizin cebinize giren para değişmez. Ne zaman kadar? Tabiî ki dükkanı alan yeni patron batana kadar.

Dünyada global kriz en tepelerde zirve yaptığı zamanlarda bile Başbakanımızın ekranlara çıkarak “GLOBAL KRİZ BİZİ TEĞET GEÇECEK” diye rahatça demeçler verebilmesinin altında yatan gerçek bu yöntem olamaz mı? Öyle ya ülkede ne kadar işletme, kuruluş, fabrika vs varsa yabancılara sattık. Kriz vursa bile bu sattıklarımızın yeni sahiplerini vuracaktır. Yani bizi değil, onları etkileyecektir.

Ha aksi olur da, sattığımız malların miktarı artar, yani gelirlerimiz artarsa da, bizim için değişen bir şey olmayacaktır çünkü; aynı sattığımız nalbur dükkanında olduğu gibi kar da, zarar da yeni dükkan sahibinin sorunu olacaktır gibi görünse de, gerçek hayatta kar dükkanın yeni sahibinin, zarara bizim gibi tecgahtarların olacaktır çünkü dükkan zarar ederse biz işimizden oluruz veya maaşlarımız kesilir.

Demek ki neymiş; kriz bizi hep teğet geçermiş. Onun için ihracatımız şu kadar milyar dolara çıktı belki bana da bir kaç dolar düşer diye boşuna heveslenmeyiniz. KAR DÜKKANIN YENİ SAHİBİNE ZARAR DA BİZE AİT OLACAKTIR. 

 
Toplam blog
: 65
: 1039
Kayıt tarihi
: 26.11.11
 
 

Yüksek nükleer fizikçi ( İ.T.Ü.) En son Ankarada bir devlet üniversitesinde BİLGİSAYAR dersin..