Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kriz var ! AVM'ler tasarruf etmeli.

Kriz var ! AVM'ler tasarruf etmeli.
 

AVM


Dün saat 5.15'te çıktığım evimden Zincirlikuyu'ya 8.30'da varabildim.

Ülkede gerçek anlamda bir kriz var. İnsanlar uyuşmuş gibi. Artık mantıklı düşünebilecek hal kalmadı hiç kimsede. Çünkü ne yaparsak yapalım çözüm bulamıyoruz. Memleket yangın yeriyken seçim propagandası yapmanın zamanı değil. Boş vaadlerde bulunmaksa abesle iştigal.

Alış Veriş Merkezleri hayatımızda yoktu, sonradan girdi. Üstelik öyle bir girdi ki büyük marketler zinciri küçük esnafı bitirmekle kalmadı, halkı da tüketime alıştırdı. 1 kg. pirinç almaya gidilen yerden, bir arabayla dönmeyen insan sayısı çok az. Bu yetmemiş gibi semt pazarları kaldırıldı, küçük üretici yok edildi. Büyük marketler zinciri beraberinde kredi kartı ile borçlanmayı tetikledi. Hiç çıkamadığımız krizlerde, nakit sıkıntısında bu canavar devreye girdi ve hükümetler bu sistemi ne denetledi ne sınırlandırdı. Şimdi herkes seyirci. Bileşik faizlerin altında ezim ezim eziliyor herkes. Bankalar hacize geliyorda ne oluyor? Haciz ettikleri mallar depolarda satılamadan çürüyor. Bankacılık dışında her iş yapan bankaların bu kolay para satma yöntemi ellerinde patlamış durumda şu an. Yaptıkları resmen tefeciliğin başka türlüsü çünkü. Cebinde parası varken, kredi kartı kullanmaz insanlar. Kullanıyorsa da çaresizliğindendir. Buna fahiş faiz uygulayıp sonra da tepesine binmek ayıptır, günahtır..

Alışveriş merkezlerinin sırtımıza bindirdiği yük azımsanmayacak boyuttadır. İstihdam konusuna bir nebze katkıda bulundukları söylense de aslolan götürdükleridir. Bakınız ;

Sabah 10'dan gece 10 'a kadar açık olan merkezler, bu süre içerisinde elektrik sarfiyatını arttırmaktadır. Isınma 'da kullandıkları doğalgaz ayrı bir külfettir. Bu merkezlerin yarattığı trafik sorunu şehirleri felç etmiştir. Gece yarılarına kadar açık olmaları, insanların birarada geçireceği zaman dilimini azaltmış, aile birliğini zedelemiştir. Alışveriş ve yemek kültürümüzü bozmuş, tüketimi körüklemiştir.

Ülke'de kriz var. Bu merkezler feryat figan. O zaman saatlerinizi değiştirin. Eskiye dönün. Siz çok katlı merkezleri yapmadan önce mağazalar sabah 8 de açılıp akşam 7 'de kapanıyordu. Hayatımız ona göre programlıydı. Elektrik tasarrufu yapılıyordu bir yerde. Trafikte oluşan kuyruklarda milli servet harcanmıyordu. Şimdi iş yok çözüm arıyorsunuz. Çözüm basit. Tasarruf edeceksiniz.

İstanbul'da yollar şantiye halinde. Artık bunun kötü niyetli olduğuna inanıyorum. Dün akşam saatlerinde yaşadığım keşmekeş bana bunu düşündürdü. Benzine sürekli zam yapıyorlar. Bu trafikte saatlerce bekleyen insanlar su değil benzin yakıyor. Hem milli servet heba oluyor hemde tüketim artıyor. Paralar devletin cebine. Mecidiyeköy'de ki köprü güçlendirme çalışmasında ki yazıyı okudunuz mu? Japonların, 1999 depreminde bu amaçla verdikleri kredi şu an kullanılarak yapılıyor. Yani 8 yıl sonra. Bu arada deprem olsaydı ne olacaktı ? Kimbilir o dönemde yapılan ne yardımlar açılan ne krediler var şu an hatırlayamadığımız.

Avrupalı olmaya çalışanlar bana bir söylesinler. Bir şehirde en fazla kaç tane alışveriş merkezi var ? Mağazaların çalışma saatleri kaçtan kaça kadar ?

Özenti bir toplum olmanın ceremesini çekiyoruz şu an. Görüntüleme merkezi, hastahane , alışveriş merkezi ve özel okul enflasyonu var memlekette. Unutmayalım bir ara bankacılık sektöründe bu böyleydi. Ne oldu hepberaber gördük. Üretmeyen bir ülke'de tüm bu atılımlar , halkın cebindekini almaya yönelik olup devlete de ek bir yük getirir. Nitekim de öyle olmuş SGK dibe vurmuştur.

Hamdolsun krizlerimizin doğurduğu çocuklar nurtopu kıvamına geldi. Artık kucaklarımıza sığmıyorlar taşıyamıyoruz. Önlem alınmazsa felaketler zincirine başka halkalar eklenecek.

 
Toplam blog
: 347
: 1365
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

İstanbul 25 Temmuz : /… İşletme tahsil ettim. Özel ilgi alanım olduğu için 2 yıl Psikoloji okudum..