Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '11

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Küçük çocuklara tuvalet eğitimi

Küçük çocuklara tuvalet eğitimi
 

internetten alıntı


Acıbadem Hastanesi sağlık bülteninden alıntıdır.

BAŞARILI TUVALET EĞİTİMİ İÇİN ANNELERE TÜYOLAR

Havaların ısınmasıyla, kışın üşütür korkusuyla ertelenen tuvalet eğitiminin de zamanı geldi. Ancak, tuvalet eğitimi sanıldığı kadar kolay değil. Anneler bebeklerine tuvalet eğitimi verirken çeşitli zorluklar yaşayabiliyorlar.

Bazı çocuklar tuvalet kontrolünü kolaylıkla sağlarken, bazı çocuklar bu kontrolü daha uzun sürede becerebiliyorlar. Tuvalet eğitiminin zamanının uzaması ise annenin sinirlerini yıpratıyor.

International Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Duygu Gür Ünal, başarılı bir tuvalet eğitimi ve annelerin bu süreci kolay atlatabilmesi için çeşitli tüyolar verdi.

Aslında çocuğun tuvalet eğitimini gerçekleştirmek anne ve çocuk arasındaki işbirliğiyle mümkün olabiliyor. Bunu başarmak hem annenin, hem de çocuğun çabasıyla, ilgisiyle gerçekleşebiliyor. Dr. Duygu Gür Ünal, tuvalet eğitiminin nasıl başarılacağı konusunda şu bilgileri veriyor:

Tuvalet eğitimi öncesinde çocuğu gözlemlemek, konuşmak, kitap okumak, evdeki büyük çocuğu ya da tuvalet kontrolü sağlamış arkadaşı göstererek özendirmek ve haberdar etmek fayda sağlayabilir.

Beraber oturak seçimi yapılmalı ve oturağı nereye konacağına beraber karar verilmelidir.

Tuvalet üzeri aparatlar yerine daha kolay ve nerede isterse oturabileceği oturak tercih edilmelidir. Büyük tuvalet yapmayı kolaylaştıracağından ayakların yere değmesi önemlidir.

Çocukların bir kısmı tuvalet üzeri aparatlardan tuvalet içine düşme korkusu yaşamaktadır. İlk birkaç gün oturağa çocuğu 1-2 dakikalığına giyinik oturtmak korkuyu gidermek açısından fayda sağlayabilir.

Devam eden günlerde barsak hareketlerinin yoğun olduğu dönemlerde (çocuktan çocuğa değişebilir) günler içinde süreleri artırarak oturmak uygundur. Asla ısrarlı ve baskıcı olunmamalı, bu sürecin aylar sürebileceği bilinmeli, istemiyorsa tuvalet eğitimine ara verilmelidir.

Bu dönemde kazalar, gecikmeler, ıslatmalar, kirletmeler normal kabul edilmeli, çocuğun cesaretini kırmak yerine teşvik edici sözlerle desteklenmeli ve problemsiz sonuçlanıyorsa ödüllendirilmelidir.

Tuvalet sonrası atıkları beraber dökmek, tuvalet üzeri aparat kullanılıyorsa çocuk aşağı indikten sonra sifon çekerek çıkanları göndermek ve onlara el sallamak hoşlarına gidebilir.

Çocuğa bakan farklı kişilerin bu konuyla ilgili farklı düşünce ve davranışlara sahip olması da çocukta kafa karışıklığına neden olabilir.

Bazı çocuklar ısrarlı anne ya da bakıcıyı sinirlendirmekten hoşlanabilir.

Araya giren hastalık, tatil gibi durumlar tuvalet eğitiminde gerilemeye duraklamaya sebep olabilir.

Çoğu kez daha rahat olacağı düşünülerek tuvalet kontrolü için yaz ayları tercih edilmektedir ama uygun vakit geldiğini düşünülüyorsa eğitime hemen başlanmalıdır.

Bu eğitim sırasında kızlarda alt temizliğinin önden arkaya doğru yapılması ve her tuvalet sonrası el yıkama alışkanlık haline getirilmelidir. Tuvalet eğitiminde doğru zamanlama ve sabır çok önemlidir.
 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..