Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '10

 
Kategori
Spor
 

Kupa'ya odaklanan Trabzonspor ligden kopuyor

Kupa'ya odaklanan Trabzonspor ligden kopuyor
 

Trabzonspor’un kadrosunu gördüğümde aklıma gelen ilk şey Şenol Güneş’in ligi bir kenara bırakarak, kupaya odaklanmış olduğuydu. Zaten iki gündür Colman ve Cale’nin oynatılmayacağı, şehirde bırakılacağı yönünde haberleri okumuştuk. Üzerine Alanzinho, Gabric’in de yedek soyunmuş olduğu görüldü. Onların yerine sahada Sezer, Selçuk, Engin, Ferhat, Song vardı ki bu oyuncular bir süredir sürekli yedek soyunuyorlardı.

Şenol Güneş, Burak’ı Beşiktaş’ta ve az da olsa Fenerbahçe’deki pozisyonundan farklı bir yerde pivot santrafor olarak oynatıyor. Burak da sanki bu bölgede yıllardır oynuyormuşçasına oldukça rahat görünüyor. Gaziantep’te birbirinin benzeri, biri açık ofsayt olsa da beş gol pozisyonuna girdi. Onlardan birini neticelendirebilse çok farklı bir skorla da dönebilirdi Trabzonspor.

Son dakikada çok güzel gol atan ve Trabzonspor’a bir puanı getiren Alanzinho’nun şu teknik direktörlerle ne alıp veremediği var gerçekten çok merak ediyorum. Broos taktik kurgusu içinde yer almadığını açık yüreklilikle ifade ediyordu. Şenol Güneş ise sürekli yedek soyunduruyor, Alanzinho da oyuna girdikten sonra maçların kaderini değiştirmeye devam ediyor. İkinci yarı oyuna girmesiyle birlikte Trabzonspor dikine Gaziantepspor kalesine gitmeye başladı ve etkili oldu.

Trabzonspor’da Hırvat oyuncu Gabric’in de kilit bir rol oynuyor olduğunu gözlemliyoruz. Şenol Güneş Trabzon şehrinde taraftarı önünde yapmasının çok zor olduğu bir rotasyon gerçekleştirerek Gabric’i de oyun dışında tuttu.

Şansını kullanamayanlar arasında Engin vardı. Birkaç hafta öncesine kadar Şenol Güneş’in sahadaki prensi gibiyken ya erken havaya girdi ya da beklentilere karşılık veremedi. Engin bir düşüş yaşıyor olsa da Trabzonspor’un önemli futbolculardan olduğuna da şüphe duymamak gerek. Önümüzdeki sene onun ismini sıkça duyacağız.

Gaziantepspor teknik direktörü Portekizli Couceiro ligimize renk veren kişilerden biri. Açıkçası onun Olcan’a yüklediği anlam ve verdiği görevi büyük bir hayranlıkla izliyoruz. Bıkıp durmaksızın aynı şekilde, taktikle her maç oynatıyor. Onca Brezilyalı futbolcu varken bütün duran topları, kornerleri Olcan’a kullandırıyor. Bugün ismini bildiğimiz bir çok yerli teknik adam, örneğin Yılmaz Vural, Olcan’ı asla böyle bir taktik kurgunun içinde oynatmayı düşünmezlerdi. Olcan’ın kendisine verilen sorumluluğun altından ne oranda kalkıyor olduğu ayrı bir tartışma konusudur.

Couceiro, Trabzonspor karşısında yine takımını doğru bir taktikle yönetti. Golü de buldu. Ancak ikinci yarı 66. dakikada golü atan Beto’yu oyun dışına almasıyla başlayarak peş peşe Jorginho ve Olcan değişikliklerinin takımın hücum gücünü yok etmesi bakımından yanlış tercihler olduğu ortaya çıktı. Gaziantepspor’un ileride oynayan bu üç oyuncusunun çıkışlarıyla Trabzonspor biraz daha rahatladı. Golün gecikmesi tamamıyla şanssızlıktan ibaretti. Hiçbir şeyden memnun olamayan Gaziantepspor taraftarının maç sonunda teknik direktörleri için "istifa" diye bağırması da anlaşılması mümkün olmayan bir şımarıklıktı.

Beto çok iyi bir atak organizasyonu sonucu çok güzel bir gol attı.

Şenol Güneş’in denediği şeye saygı duymak gerek. Her teknik adam takımının ne durumda olduğunu görme hakkına sahiptir. Bu puan kaybı Trabzonspor için çok önemliydi. Çünkü haftaya Galatasaray’la muhtemelen final maçı oynanacak olası bir puan kaybıyla ligin zirvesiyle arasında önemli bir puan farkı oluşacak. Şenol Güneş’in eldeki kupa alternatifini kullanarak önümüzdeki sene programını yapmaya başlamasının doğru bir tercih olduğunu da düşünüyorum.

Cüneyt Çakır eğer iki hafta sonra oynanacak derbiye hazırlanıyorsa büyük hata yapılıyor demektir. Bugün verdiği bütün kritik kararlarda haklıydı. Tek bir pozisyonda da Burak’ın açık ofsaydını göremeyen yardımcısının kurbanı olacaktı. Ancak her şeye rağmen derbi için hazır değil.

Denk bir mücadeleydi. Beraberlik de oyunun hakkıydı. Trabzonspor son beş maçında dört beraberlik aldı ve kazandığı Gençlerbirliği karşılaşması dahil rakiplerine karşı belirgin bir futbol üstünlüğü kuramadı. Şenol Güneş’in bunu masaya yatırması gerekiyor.

Uzay Gökerman

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..