Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Küresel Kapitalist Ekonomi Modeli neden Krizde?

Küresel Kapitalist Ekonomi Modeli neden Krizde?
 

İktisadın Yeni Tarifi: "Bol kaynakların verimli ve adil kullanılması, kaynakların belli ellerde şişmesine izin verilmemesi"


Şu an ekonomik küresel ekonomik krizin en büyük sebebi Putin'dir. Bu söz şaşırtıcı biliyorum ama neden olduğunu anlamak için lütfen yazıyı sonuna kadar okuyun.

Daha önceki yazılarımda da belirttiği üzere Dünya kapitalist sistemini bir orkestra olarak düşünürsek bu orkestranın şefi Amerikan Ekonomisi idi. Amerika'da genelde şimdiye kadar şu şekilde klasikleşen bir döngü vardı. Demokratlar seçimle gelir ekonomiyi düzeltir kasaları vergi ve know-how la doldurur sonrasında Teksaslı silah tüccarları seçtirdikleri cumhuriyetçi bir başkanla bir yerlerde savaş çıkartır, silah ve cephaneler masuların üzerine Kore, Vietnam, Iran vb gariban ülkelerde boşaltılıp sonra yeniden demokratlar başa gelip tekrar kasaları doldururken Teksas da silah şirketleri tekrar üretimi arttırırlar ve yeniden savaşlar çıkartılırdı.

Bu böyle sürüp gidiyordu. Son Irak ve Afganistan savaşlarında ABD terörle savaş yapıyorum diye, olmayan kimyasal silahları Irak da ararken tüm islam Dünyasının nefretini kazandı. Bu nefret o kadar büyüktü ki İslam Dünyası ile ABD nin arasını inanılmaz açtı. Sonunda İslam Dünyası yüzünü İslamcı politikalar uygulayan Putin'e ve Doğu'ya döndü. ABD, demokrat bir başkan seçmesine rağmen kasalarını dolduramadı en azından Obama bu sefer Amerika'yı parçalanmaktan zor kurtarabildi.

Obama bu hatayı görerek Irak'tan asker çekmeyi kabul etmesi sadece ABD ekonomisinde bütçe açıklarının kapanmasına değil aynı zamanda İslam Dünyasında mahvolan prestijine az da olsa katkı sağladı.

Putin'in İslam Dünyasında yükselen prestiji ciddi olarak Batı'yı endişelendirdi ve Müslümanlar için Putin sadece Rusya içinde ki Rusya Müslümanları için değil, tüm Dünya Müslümanları için önemli bir dost haline geldi. Bu durum Batı'nın hoşuna gitmedi elbette çünkü her zamanki sirküle kapitalist politikaları sürdürülemez hale geldi.

Sirküle olmayan ABD savaş ekonomisi çıkmaza girdi, bu çıkmaz krizleride tetikledi. ABD ile yoğun ekonomik ilişkisi olan AB de, ABD ekonomisinin arkasından mahvoldu.

Şu an yeni bir bölgesel savaş çıkartıp silah stoklarını eritme ve bu şekilde kendi silah fabrikası işçisine iş aş sağlayan Cumhuriyetçiler bu işin sonunun geldiğini anladılar. Bu aşamada ABD ordusuda küçülme kararı alıp strateji değiştirdi.

Küresel krizin tekbaşına müsebbibi olarak Putin'i göstermek doğru değil tabi ki, bunun diğer sebebi paranın belli ellerde şişkinlik yaptığınıda önceki yazılarımda belirtmiştim. Para belli ellerde şiştiği ve belli elit kesimlerin zenginleşmesi resesyona sebep olmakta bu kriz demektir.

Faiz oranlarının yüksek olması da krizi tetiklemektedir, zira paranın belli ellerde şişkinlik yapmasına yol açan bir uygulamdır ve piramitçi ve hiyerarşik kapitalist sistemin en büyük yardımcısı faizdir.

En tuhafı da bütün bu sıkıntı ve resesyonların bitmesini sağlayacak unsurların Kuran'da bahsedilmesine rağmen Müslümanların kainatın hazine kitabını çok kutsal bir put yapıp yüksek raflarda tutarak içindekileri anlamakta ısrar etmesidir. Gerek miras hukuku gerekse zekat konusu tüm dünyada resesyonu durduracak en önemli projedir.

Konuyla ilgili diğer yazılarım:

http://blog.milliyet.com.tr/faizlerin-krizlere-etkisi/Blog/?BlogNo=172376

8. Paragraf Kuzey Köşesi başlığı

http://www.yalovagundem.com/haber/447-hayatin-anlami-kbenin-sifrelerinde-sakli

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..