Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '12

 
Kategori
Dünya
 

İran'ın Blöfleri ve sonuçları

İran'ın Blöfleri ve sonuçları
 

İran Blöfleri, petrol fiyatlarını sürekli arttırıyor ama arkası boş...


Batı dünyası topyekün İran üzerine çullanmaya başladı. Batı dediysem İsrail, ABD ve AB tabiki. İran'a petrol ambargosunu Temmuz'da başlatma kararı alan AB'ye İran daha erken Petrol satmama kararını uygulayabilir mi?

Hürmüz boğazını kapatma girişimide bulunabilir mi?

Sadece bunun blöflerini yapmak bile petrolün varil başına %2-3 lere varan artışlarına neden oldu.

Peki İran blöflerinden biri olan AB'ye petrol satmayı Temmuz'da AB ambargo başlatmadan kendisi sevkiyatı keserse ne olcak? Hangi ülke en çok bu durumdan etkilenecek?

Elbette Yunanistan, ama niye?

Çünkü bu ülke İran'dan veresiye petrol alan bir ülkeydi, şimdiye kadar Yunanlılara Petrol satan ama bize gelince gaz indirimi yapmayan İran hiç de dost bir ülkeye yakışan ekonomik bir yaklaşımda bulunduğu söylenemez doğrusu.

Tamam, birileri çıkıp "biz İran'ın tekerine Suriye'de ve Lübnan'da taş koyuyoruz"da ondan diyebilir, fakat bu şimdi olan bir uygulama da değil. Önceden beri var.

Neyse konumuz bu değil.

Şayet İran, petrol ihracatının %16'nı yaptığı AB'ne petrol satışını durdurursa bu satış durdurma olayından en çok Yunanlılar etkilenecek, şimdiye kadar AB'den para desteği alan, İran'dan Petrol'ü veresiye kullanan Yunan halkının durumu bu İran blöfü gerçekleşirse inanılmaz kötü olacak. O zaman sınırlarımıza ve Avrupa'nın diğer ülkelerine Yunanistan'dan daha hızlı akın başlar.

İkinci mahvolacak ülke ise İtalya olacak. Çünkü İtalya'da ciddi petrol alıcısıydı.

İran'ın Fransa ve İspanya'ya da satışları yüksek oranda.

Avrupa'da ekonomisi en kötü ülkeler zaten bunlar. Bunlara İran petrol Temmuzu beklemeden keserse AB'nin fiziki varlığı temmuza kadar ciddi darbe alır.

İran ayrıca rezerv para olarak Avro'yu seçmeside AB ekonomisi için önemli tercihti. İran rezerv para olarak Dolar ve Avro yerine İsviçre parası frank yada başka bir para birimine geçmeside o para biriminin uluslararası gücünü arttırır.

İran, eğer AB'ye ve batı dünyasına ciddi bir ders vermek istiyorsa konuşacağına bu blöfünü hemen yerine getirmelidir. Çünkü Temmuz'dan sonra bu ülkeler Libya'dan ( güvenli tedarik yolu oluşturup ) ucuz petrolü de sağlayacaklar. Planlanan ve yapılan hesaplar, Arupanın ucuz petrolü Libya'dan Kaddafi sonrasında sağlamasına yönelikti en başından beri. O yüzden önce Baharı Libyaya sosyalmedya ile getirdiler. AB şu an suların tam durulmadığı Libya'dan güvenli bir tedarik asla sağlayamaz. Kaddafi yanlıları AB'ye petrol satışında tehdit oluşturmaması için yeteri kadar katliam görmedi henüz, yenilmiş Kaddafi yanlısı kabilelerin klanların katliamdan geçirilip, silahsızlandırılması ve hapislere tıkılması ve bu işlerin tamamlanması ancak Temmuzu bulur.

İran'ın ikinci blöfü ise Hürmüz boğazını kapatma tehdididir. Peki İran bunu yapabilir mi?

Ben şahsen İran'ın bunu yapabileceğine asla inanmıyorum, bu 3. Dünya savaşı demek. Bunu yaparsa ve Hürmüzü kapatırsa, önce konvansiyonel silahlar devreye girer, arkasındansa tüm dünyada gücü gücü yetene devri başlar. Nükleer savaş tehlikesi inanılmaz artar. Geriye bir dünya kalmayabilir.

Peki İran yapamayacağı şeyleri neden söylüyor?

Bunun tek sebebi olabildiğince spekülatif açıklamalar yaparak petrol fiyatlarını arttırıp, petrole bağımlı ülkeler olan başta AB ve ABD yi fiyat artışıyla cezalandırmak. Bu sayede kendi petrol gelirlerinide fiyat artışıyla sağlamak. Bunda da başarılı olmuyor değil.

Fakat İran'ın devlet adamlarının pek göremediği bir konu var, bu blöfleri yapıp yapıp arkasından icraat gelmezse bundan sonraki blöflerin inandırıcılığı kalmaz ve ne İran'ı ne de İranlı devlet adamlarını islam dünyası asla ciddiye almaz ki bu da İran'ın prestijini hatta Batı'nın petrol ambargosunun oluşturduğu etkiyi bile geride bırakacak zarar verir İran'a.

İyi hesaplamadan bol keseden blöf yapmak her zaman işe yaramaz.

Sonunda yalancı "Yangın var"cıya döner iş, akabinde İran'da yansa kimse inanmayabilir.

Devlet adamı ciddiyeti gerek, boş laf değil.

 

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..