- Kategori
- Yemek - Mutfak
Kuru patlıcan dolması
Kurutulmuş patlıcanlarla yapılan patlıcan dolmasının lezzeti taze patlıcanlarla yapılandan daha lezzetlidir. Patlıcanları düdüklü tencerede daha az suyla pişirirseniz lezzeti lokum gibi olur eğer normal tencerede pişirirseniz suyu daha çok koymanız gerekir. Patlıcan dolmalarını pişirmeden önce patlıcanların üzerine geniş porselen bir tabak koyarsanız patlıcanlar daha kolay pişer.
Verilen tarif zeytinyağlı kuru patlıcan dolması içindir.
Malzemeler:
3 su bardağı baldo pirinç
4 tane iri soğan(İnce ince kıyılmış veya rendelenmiş)
1 su bardağı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi( Arzuya göre)
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı pul biber ve kuru nane, 1 tatlı kaşığı kekik, yenibahar ve kimyon, yarım çay kaşığı zerdeçal
Ayrıca pişirme sosuna konulacak 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Öncelikle kuru biberler soğuk suyun içinde yarım saat bekletilir ve kaynar suda kabukları yumuşayana kadar haşlanır. Haşlanmış suyu dökülür ve patlıcanlar ılımaya bırakılır.
Büyük bir tavaya yıkanmış pirinçler, kıyılmış soğanlar, az su içinde eritilmiş 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı nar ekşisi, tuz, yağ ve baharatlar eklenerek 2 su bardağı suyla malzemeler pişirilir.
Pişen dolma içi haşlanmış biberlere doldurulur(dolma ağızları 1 parmak boş kalacak şekilde) ve düdüklü tencereye yerleştirilir.
Çukur bir tabağın içine 1 çorba kaşığı salça, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, biraz tuz ve nar ekşisi koyularak biraz suda eritilir. Daha sonra tencereye 2 su bardağı su koyulur(bu su miktarı düdüklü tencere için geçerlidir.) ve dolmaların üzerine porselen bir tabak konularak dolmalar düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra, altı kısılarak 25 dakika pişirilir.
Dolmalar pişince en az 1 saat dinlendirilir, ne kadar dinlenirse o kadar lezzetli olur ve yoğurt eşliğinde servis yapılır.
Afiyet olsun.