Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '12

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Kuşlara zarar vermeyelim

Kuşlara zarar vermeyelim
 

YERE ATILAN SAKIZI YİYEN KUŞ ÖLÜYOR (ALINTI)


Yabani kuşlar insanlarla yaşamayı bir tehdit olarak algılar. İnsanlardan zarar görmeyen serçe, karga ve güvercin gibi şehir kuşları ise yaşam alanı olarak şehirleri seçmiştir.
Kış ayında geldiğinde kuşlar yiyecek yemek bulamazlar, onları mümkün olduğu Kadar beslemek gerekir. Bahçelerimizi onların yaşamına uygun düzenlemeli ve yuvalar kurmalıyız. Bahçemizi bol besinli bitkilerle düzenlemeli. Çatılarımızda yaşayan kuşları rahatsız etmemeli. Ailemiz ve çocuklarımızla kuşları tanımak ve doğada daha fazla vakit geçirmek. Avcıları, kuşları avlamaması için ikna etmek. Doğa yasalarını öğrenmek, yasalara uymayanları uyarmak ve belli kurumlara şikayet etmek. Sakat ve yaralı kuşlara yardım etmek. En büyük görevlerimizden olmalı. YERE ATTIĞIMIZ SAKIZLARI KUŞLAR YEMEK SANARAK YİYİNCE ÖLÜYORLAR. Lütfen bu konuda çok duyarlı olalım. Aşağıda Milliyetten alınan bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Saygılar.

NAHİDE ÇELEBİ

İSTANBUL Milliyet

Yere attığımız sakızları kuşlar ekmek sanıp yediklerinde ölüyorlar. İstanbul Aral Üniversitesi öğrencileri, sosyal sorumluluk kapsamında kuşlar için çalışma yapmaya başladı. Aylık sakız tüketiminin 740 ton civarında olduğu Türkiye’de Taret Grup Index araştırmasına göre sakız çiğneyen 43 milyon kişi var. Artık yollarda görmeye alıştığımız sakızlar, sadece çevre kirliliğine değil, kuş ölümlerine de neden oluyor. Sakızları yemeye kalkan kuşlar gagalarını bir daha açmalarına imkan vermeyen sakız yüzünden açlık ve susuzluktan ölüyorlar. Yere atılan sakızların kuş ölümlerine neden olduğuna dikkat çeken İstanbul Aral Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencilerinin “Bireysel Sorumluluktan Toplumsal Sorumluluğa” adı altında “Hatırlıyor Musun Eski Sakızın Nerede?” sloganıyla bir sosyal sorumluluk projesi başlattı.

‘Sakız duvarı’ istediler
İstanbul Aral Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık öğrencilerinden Duhan Açar, sokağa atılan sakızlara bağlı kuş ölümleri ile ilgili halkın bilinçlendirilmesi, mahalle ve sokak aralarına yurtdışında birçok örneği bulunan sakız kutularının konması için yerel yönetimleri harekete geçirmek amacıyla bir blok oluşturdu. 
Eski sakız nerede.blogspot.com adresinde başlattığı imza kampanyası yoğun ilgi gören Duhan Acar, yerel yönetimlerden destek görmesi halinde sakız kutularının yanı sıra Seattle’de da bir örneği bulunan “Sakız Duvarı” projesini hayata geçirmek istediğini söyledi.


 

  

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..