Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '19

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

KYK Faizleri Usain Bolt Gibi!

Önce, Ziraat Bankası’nın Süper Lig başta olmak üzere tüm futbol kulüplerin borcu için uygun vade ve faiz oranında istedikleri kredileri vereceği haberini duyduk.

Sonra, benzer düzenlemenin vatandaşlarımız için de ele alınacağı, geçtiğimiz Salı günü parti grup toplantısında Cumhurbaşkanı tarafından deklare edildi ve banka resmi sitesinden yayınlandı.

Peki ama yine milyonlarca üniversiteli Türk gencinin (yarısı yaşlandı) lisans eğitimleri boyunca aldıkları aylık krediler ne olacak? Yükseköğrenim hayatları boyunca, bugün ortalama 15 bin Lira olan asli borçları, okul bittikten 5-6 sene sonra 25-30 bin Liralara ulaşmış vaziyette. Üstelik bu durumdan muzdarip milyonlarca Türk vatandaşı insanımız var.

Bunların içinde benimde kardeşlerim, arkadaşlarım, akrabalarım ve çevremden kişiler var.

Düşünün ki devletin sağladığı imkanla, milyar TL (katrilyon) banka borçları olan kulüpler için uygun şartlarda kredi verebilecek olan Ziraat Bankası, şimdi aynı şeyi kredi borcu olan vatandaşlar için yapacak!

İyi, güzel, hoş ta…

Bahsettiğim üzere bizzat Ziraat’e borçlu milyonlarca KYK kredili insanımızın aradan geçen süre itibariyle yüksek faizle ortaya çıkan ve fahiş rakamlara ulaşan ödemeleri için böyle bir düzenlemeye neden gidilmiyor?

Sonuçta öğrenim kredisini; okumak, diploma sahibi olmak ve meslek icra edip, hayatlarını idame ettirmek için aldılar bu insanlar.

Her geçen gün artan işsizlik oranları ortadayken, üniversite mezunu olan gençlerin en az yarısı gelecek kaygısıyla kara kara düşünürken, bir yandan da mevcut KYK kredilerinin faizleri gün be gün artıyor!

Ayrıca lisans eğitimi sonrası akademik kariyerine devam eden binlerce insanımız da var. Yüksek lisans, doktora, ALES, YDS derken yaş olmuş 35! Akademide bir kadro hayaliyle yolun yarısına gelen vatandaş, kariyerine şöyle bir dönüp baktığında, hala daha evinin duvarına astığı ilk diploma için çektiği öğrenim kredisini nasıl ödeyebileceğini düşünüyor.

Olduğu yerde katlanan, adeta durmak bilmeyen bu borcun faizi, bahsettiğim üzere 5-6 senede neredeyse anaparaya ulaşıyor ve haliyle toplam meblağ 2 misline çıkıyor!

Dünyaca ünlü Jamaika’lı eski atlet ve bugünün futbolcusu Usain Bolt aklıma geliyor…

O bile hızını düşürdü, fakat KYK durmuyor!

Saygılarımla,

MERT TUZCUOĞLU

10 Ocak 2019 Perşembe

merttuzcuoglu@gmail.com

https://twitter.com/tuzcuoglu

http://blog.milliyet.com.tr/tuzcuoglu

 

 
Toplam blog
: 18
: 124
Kayıt tarihi
: 06.08.13
 
 

2013 Varna Teknik Üniv. Gemi İnşaat Mühendisliği (Lisans) 2018 Eskişehir Anadolu Üniv. İşletme (L..