Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '08

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Lahanasız mutfak olmaz

Lahanasız mutfak olmaz
 

lahana yiyeceksen Erzurum'un olsun.


LAHANA;Kelimeyi telafuz ederken geniş ve büyük şey olduğu anlaşılıyor .Kazık kökler için deyer alan lahananın toprak üstü kısmı, birbiri üzerini örtmüş. Düzgün olmayan top gibi yapraklar demetidir.Dışı koyu yeşil merkeze gidildikçe beyazlaşır. Aynı zamanda dıştan içe giden yapraklar küçülür.
Lahananın bileşiminde;
A, Bol miktarda arsenik , kükürt, mineral tuzlar vardır.
B, Vücuda ki yararsız suyu toplar ve toksinlerin atılmasına önderlik eder.
C, Bol idrara yönlendirmesi
D, Sadece lahanada bulunan u E, vitamininin mide bağırsak yüzeyini koruduğu
F, Kalp riskini önleyici 'SELENYUM 'olduğu
G, Cildi güzelleştirdiği yararları arasındadır.
Yöresel olarak lahananın yemekleri , turşuları , salatası yapılarak yararlanılır.Bölgemiz lahanasının en küçüğünün çapı 30cmdir.
Lahanayı kullanma yönünden 1, dolmalık lahana ;birbirine oldukça sık sarılmış yaprakları ince olandır:2, turşuluk lahana kaba yaprakları damarları kalın olan lahana 3, yaprakları sık ama bodur(yaprak boyu kısa)salatalık lahana olarak kullanılır.
Şimdilerde tuzlu kaynayan sudan geçirilen lahana yaprakları serinleyince , yapraklar rolo yapılıp buzdolabı poşetlerinde saklanabilir.
YÖREMİZDE LAHANAYI KULLANMAK İÇİN EVLERİMİZDE UZUN SÜRELİ BARINDIRMAK AMACIYLA ;ÇEŞİTLİ ŞEKİL VE BİÇİMLERDE SAKLARIZ.
a_Turşuları Kıyma usulu bazısı elle parçalar yapar. Dolma biçimi içerisi dayanıklı sebzelerle sarılır, susuz hazırlanır.
b_yemekler de kullanılır, kapuskası, dolması, pancarı yapılır
c_çiğ olarak terbiye edilerek salataları, aynı zamanda turşu salataları
LAHANA DOLMASI
MALZEMESİ:

1/2kilogramlık lahana

1 su bardağı bulgur(önceden suda az ıslanmalı)

500gram orta yağlı koyun kıyması

2kuru soğan (çok küçük doğranmış(1kaşık yağla az kavrulmalı)

1/2 demetdereotu, maydanoz, az nane(üçünden biri olabilir.)

2 su bardağı kaynamış su. 7, 8tane tane karabiber
1, 5yemek kaşığı salça


HAZIRLANIŞI:
a)Önce lahananın koçanı 2 cm daire ile koçanı kesip çıkarılır. Tencereye 2 litre su konup az tuz atıp lahananın kesilen yaprakları suya konur, 3dk kaynatılır. Çevrilir sonra çıkarılıp süzülür, yaprakların pişmemesine dikkat edilmeli , sonra 5-6 cm.lik haşlanmış lahana yapraklarından koparılır, dikdörtgenler oluşturulur.
b)Tavada soğanlar küçük doğranır yağda az pembeleşir.
c)Geniş bir derin tepsinin içine et , nane , maydanoz , dereotu (hangisi varsa içinden birisi), soğanlar bulgur, az tuz 1 su bardağı su ilavesiyle yoğrulur.Harç mümkün olduğu kadar yumuşak olmalı. Ceviz kadar parçalara bölünüp yapraklara sarılır her iki başı kapatılır lahananın iri damarlı yaprakları tencere dibine yerleştirilir yapılan dolmalar bunların üzerine sırayla dizilir. En üstüne yağla salça su karışımı dolmaların üzerine dökülür, üzerine karabiber serpilir(kokusu için)normal tencerede az kısık ateş de 20 dk pişer, sıcak sunumu yapılır.

 
Toplam blog
: 151
: 1010
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

Kısaca öğretmen ve öğretenim. Yaşamayı yaşarken öğrenmeyi ilke edinmenin dustur olduğuna inananla..