Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '14

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Lahmacun ( Gaziantep )

Lahmacun ( Gaziantep )
 

 
250 Gr orta yağlı kıyma
2 Orta boy domates
2 Orta boy soğan
Çeyrek bağ maydanoz
2 Adet acı sivri biber
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 Çay kaşığı tuz ( tadına bakarak tatlandırın )
1 Çay kaşığı kırmızı biber( arzuya göre acı olabilir )
1 Çay kaşığı Karabiber
2 Diş Sarımsak
1 tane limon ( Garnitür olarak )
 
Lahmacunun İç Malzemeleri
 
Domatesi, soğanı, sarımsağı rendeleyin, içerisine maydanozu yeşil biberi gayet ince olarak kıyın, domates salçasını, tuzunu, kara biberini, kırmızı biberini ilave edin, kıymayı ilave etmeden bir güzel harmanlayıp yoğurun ve kıymasını ilave edip, dil ucuyla tadına bakın, arzuya göre tuz ilave edin.
 
Dip Not: Kıymanın haricinde tüm malzemeleri rondodan geçirenler var ama ben yapmamaya
özen gösteriyorum, damak zevkime uymuyor, örneğin göz zevkimi dahi bozuyor.
Çünkü lahmacun içi rondodan geçtiğinde bulanık bir görüntü veriyor,
Danimarka'ya ilk geldiğim dönemlerimde denemiştim ki, pek de hoşuma gitmemişti.
 
1 Kg un
50 Gr yaş maya 
1 Çorba kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı şeker
1 Bardak ılık su
Yarım bardak süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 
1 Su bardağı ılık suyu, yarım su bardağı ılık sütü, yarım çay bardağı sıvı yağı, tuzu, şekeri, unu ve mayayı harmanlayıp kulak memesi kıvamındahamur elde edinceye kadar yoğurun 30 dk dinlendirin. Küçük portakal büyüklüğünde yumaklar yapın, oklavayla ince açmaya gayret edin, kalınlığı tercih meselesidir. Açtığınız bezenin üzerine almış olduğunuz iç malzemeden yayın. Fırın tepsisini hafif yağlayın, veya yanmayan tepsi kağıdından koyun. fırının tepsisine ister 4 isterseniz 6 adet lahmacun dizin, bu sizin bezeleri büyük veya küçük açmanızla alakalı bir durum. 200 derecelik fırını 5 dk önceden ısıtın, tepsiyi fırına sürün 10 dk sonra, lahmacununuz hazır, 2. tepsi ile devam edin, kaç tane çıkarmak yine sizin elinizde, iç malzemeyi normal koyma oranı 2 yemek kaşığı baz alın. Arzuya göre bu 3 yemek kaşığı da olabilir. Hamur artığında tavada lokum olarak kızartıp yiye bilirsiniz veya, tavaya yağ koymadan yine portakal büyüklüğünde beze alıp, tezgahın üzerine biraz sıvı yağ damlatarak bezeyi küçük servis tabağı kadar elinizle şekil vererek altlı üstü bazlama gibi kızartınız, tabi bu hamurunuzun
az veya çok kaldığınla alakalı bir durum. İsrafa her zaman karşıyımdır. Garnitür olarak, limon maydanoz ve soğan kaçınılmaz en önemlisi de arzuya göre de;  tuzlu, tuzsuz, köpüklü, açık veya koyu buz gibi ayran :)  Afiyet olsun, saygılarımla..
 
 
Toplam blog
: 425
: 412
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..