Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '08

 
Kategori
Dünya Mutfakları
 

Leche Frita

Leche Frita
 

LECHE FRİTA veya
İSPANYOL USULÜ "kazandibi"

İspanya'nın geleneksel süt tatlısı olan LECHE FRİTA özetle; "muhallebi" kıvamındaki süt tatlısının yumurtaya bulanarak zetinyağında kızartılması ile yapılan bir ev tatlısıdır.

Tatlının reçetesini yine www.hispanatolia.com GURME alanında yayınlanan Selda ÖZÇER Hanımın tariflerinden aldım. Selda Hanımın yazdığı tatlıya ait yerel öyküleri de oradan ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.

Ben sadece "yapmasını ve tatmasını severim !" diyenleriniz için hiç uzatmadan tarifi hemen veriyorum.

LECHE FRİTA için gereken malzemeler
- Yarım litre süt
- 7 çorba kaşığı un ve 2 çorba kaşığı mısır nişastası karışımı
- 2 yumurta sarısı (isteğe bağlı)
- 4 çorba kaşığı toz şeker
- Yarım limon kabuğu
- 1 tarçın çubuğu
- 2 yumurta
- Yaklaşık çeyrek litre zeytinyağı
- Toz tarçın ve pudra şekeri

Hazırlanması:
7 çorba kaşığı un ve 2 çorba kaşığı mısır nişastasını karıştırdıktan sonra, bu karışımdan 6 kaşık süte eklenir ve iyice erimesi sağlanır. Daha sonra toz şeker, tarçın çubuğu ve limon kabuğu da eklenerek tencere ateşe konulur ve topaklanmaması için hiç durmadan karıştırarak kaynatılır.

Kaynadıktan sonra muhallebi kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte 3-5 dakika kadar karıştırmaya devam ederek pişirilir.

Ateşten alındıktan sonra, ılınıncaya kadar karıştırılmaya devam edilir ve içindeki limon kabuğu ve tarçın çubuğu çıkartılır (İsteğe bağlı olarak 2 yumurta sarısı ilave edilerek iyice karıştırılır) ve 1, 5 – 2 cm. yi geçmeyecek kalınlıkta olacak şekilde bir tepsiye dökülür ve en az 2 saat dinlenmeye bırakılır.

İyice soğuduktan sonra tepsiye dökülmüş olan muhallebi artık sertleşmiş olacağından, keskin bir bıçakla 3-5 cm. büyüklüğünde ve arzuya göre kare dikdörtgen veya baklava dilimi seklilerinde kesilir.

Kesilen küçük parçalar, önce ilk başta hazırlamış olduğumuz un ve mısır nişastası karışımından kalan 3 kaşık un karışımına, daha sonra iyice çırpılmış olan yumurtaya bulanarak iyice kızdırılmış bol zeytinyağında, her iki tarafı da altın renginde kızartılır.

Leche Frita sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir. Sıcak servis tercih edilirse, leche frita hazırlandıktan sonra bir süre sıcak fırında tutulabilir ancak üzerinin fazla yumuşamaması bir parça kıtır olması gerekir. Her iki durumda da servis yapılırken üzerine pudra şekeri ve tarçın serpilir.

Daha spesiyal bir sunum için kaliteli bir likör veya konyakla flambe(*) yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

-
(*) FLAMBE: Servis sırasında içecek veya yiyeceğin üzerine bir miktar konyak veya likör dökerek, (veya pişen yiyeceği tavadan almak üzere iken, tavanın üzerine konyak ya da likör dökerek -tabi kenara da çekilerek- ) alev almasının sağlanması, böylece şekerin veya şekerli karışımın karamelize olmasının ve tadının yumuşamasının sağlanması için yapılan bir yöntem.

 
Toplam blog
: 49
: 8893
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

1964 İstanbul doğumlu, Ankara'da yaşayan İTÜ mezunu bir mimarım. 1991-1998 yılları arasında Mimarl..