Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

EYD Uzmanı Gülşah Öztaş

http://blog.milliyet.com.tr/gulsahoztas

03 Haziran '22

 
Kategori
Eğitim
 

Lgs öncesi son hatırlatmalar

LGS`ye Birkaç Gün Kala Yapılması Gerekenler

 

Lgs öncesi son hatırlatmalar:

Sadece sınav konuları değil,uyku ve beslenmeye de bir o kadar özen göstermek gerekir.

Önerilere geçmeden önce öğrencilere sınava sadece kendilerinin hazırlanmadığını hatırlatmak isterim. Bu süreçte ailelerinin de kendileriyle beraber hazırlandığını, onların yaşadıklarını anne ve babalarının da yaşadığını kabul etmek etmekte fayda var. Aileler de bu süreçte gergin ve stresli olabilir. Öğrencilerin de bunu anlayışla karşılaması gerekir.

Öğrenciler sınavın geleceklerini yapılandırmak açısından önemli bir basamak olduğunu ancak üstesinden gelinemeyecek bir engel de olmadığını düşünerek kendilerini motive etmelidirler. Bu nedenle karşılaştıkları sorulara ön yargılı (yeni nesil soru=zor soru yanılgısı) yaklaşmamalıdır. Sınav sorularının zorluk derecesine baktığımızda %70’i çalışan herkesin yapabileceği standartlardadır. %10’u ise çok kolay ve zor sorulardan oluşur. Geri kalan %10 ise çok daha zor ve seçici sorulardır.

Sınavda son günlere girilirken konu çalışmak yerine düzenli deneme sınavları uygulamak oldukça faydalıdır. Ancak mutlaka deneme sınavlarında yapılan yanlışlar için ilgili dersin öğretmenlerinden yardım almalısınız. Bu yöntemle hata payınızı en aza indirebilirsiniz.

Öğrencilerimize  Kurs denemelerinin yanı sıra farklı yayınevlerinin deneme kitapçıklarını da çözmelerinin yeni nesil sorular karşısında yorum becerilerini geliştirmek açısından çok önemli olduğunu da hatırlatmak isterim. Ne kadar çok soru çözerseniz o kadar farklı soru tipiyle karşılaşırsınız. Ne kadar çok farklı soru tipiyle karşılaşırsanız yorum beceriniz artar ve zamanı daha verimli kullanırsınız.

Öğrencilerin LGS sınavının yapılacağı saati göz önüne alarak çözecekleri denemeleri evde ya da dershanede yapmaları onlar için hazırlayıcı bir süreç olacaktır. Ayrıca sınava daha çabuk adapte olmalarına katkı sağlayacaktır.

Sınavda yüksek başarı elde edeceğim düşüncesiyle uyku düzeninizi bozmayınız. Eğer geç ya da erken saatlerde yatıyorsanız son haftada mutlaka bir düzen oturtmanız gerekir. Geç saatlerde yatmanız zihinsel yorgunluğa bağlı olarak stresi beraberinde getirir. Yaklaşan sınav gününü düşünmek sınav akşamı uyku düzeninizi altüst edebilir. Sınav sabahı çok yorgun kalkmamak için bir hafta önceden erken saatlerde yatarak önlemini almış olursunuz.

Uyuyacağınız zaman sınavda çıkabilecek sorular yerine kazanmak istediğin okulu düşünerek olumlu hayaller kurmalısınız. Ayrıca geçmesini istediğiniz gibi bir sınav hayal ederek sınava daha rahat girmenizi sağlayabilirsiniz.

Sınav sabahı kahvaltı da çok önemlidir. Sıklıkla yapılan yanlışlık sınav sabahı bünyenin alışık olmadığı bir kahvaltının yapılmasıdır. Bu nedenle son bir hafta sağlıklı bir kahvaltı menüsü oluşturmak yeterlidir. Sınav sabahı da normal bir sabah kahvaltısı ile sınava gidebilirsiniz.

Dikkatinizin dağıldığını ya da stresinizin arttığını (avuç içi terleme, ayakları kontrolsüz sallama, derin nefes alıp vermenin sıklaşması, kaygılanma) hissederseniz nefes egzersizi (Burnunuzdan derin nefes alıp, ağzınızdan yavaşça verip, bunu 3-4 tekrar yapabilirsiniz) yaparak sakinliğinizi koruyabilirsiniz. Vücuda giren oksijen miktarına bağlı olarak vücut kaslarınızı gevşetmiş olursunuz. Fiziksel rahatlama zihinsel rahatlığı da beraberinde getirir. Böylece düşüncelerinizi tekrar sınav sorularına odaklayabilirsiniz.

Soruları dikkatli bir şekilde acele etmeden tam ve eksiksiz olarak okuyun. “Yapılmamıştır?” sorusunu  yapılmıştır diye okumamak için altı çizili soru cümlelere dikkat etmelisiniz.

Sınava 1-2 gün kaldığında artık ders çalışmayı bırakmalı ve zihinsel olarak sınava hazırlanmalısınız. Sınavdan önce sakatlanmalar olabileceğini düşünerek sportif faaliyetlerden uzak durmalısınız. Sizi sinirlendirecek ve moralinizi bozacak olaylardan uzak durmanız çok çok önemli. Sınav öncesinde gerilmemeniz motivasyonunuz açısından büyük önem taşır.

LGS ‘ye girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim.

 

 
Toplam blog
: 13
: 104
Kayıt tarihi
: 15.06.21
 
 

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Uzmanıyım.Bir özel okulda müdür yardımcısı olarak çalışmaktayım(Lisan..