- Kategori
- ÖSYS
LYS sonuçları açıklandı, Tıp tercih etmek isteyenlere öneriler

ÖSYM tarafından sınav sistemleri devamlı değiştirilmektedir.
Şimdi LYS var.
Bu sınav haziranda yapıldı.
ÖSYM merkezi tarafından basına verilen genel bilgilere göre, bu yıl LYS'e, toplam 2 milyon 19 bin 865 aday katılmış. Sonuçlara göre, en başarılı liseler ise fen liseleri, askeri liseler ile Anadolu liseleri imiş. En başarısız liseler endüstri meslek liseleri olmuş.
Nedense bu yılda geçmiş yıllardaki gibi kızlar yine en başarılı olmuş.
ÖSYM veriliri ülkemizin öğrencilerinin başarısının düştüğünü açık olarak gösteriyor.
Vakıf üniversitelerinin akademik personeli kanal kanal dolaşıp adayların kendi üniversitelerini tercih etmesini istemektedirler. Tabiki daha çok duygusal yani maddi nedenlerden dolayı bu olmaktadır. Ayrıca bu özel üniversiteler daha fazla öğrenci çekmek için gazetelere sayfa sayfa reklam vermektediler. Ama yine de kamu üniversiteleri halen öğrencilerin birinci tercihidirler.
Tabiki tercih yaparken öğrencilerin kafası karışmaktadır.
Nasıl karışmasın?
Bundan sonraki geleceklerine yön verecek kararı verecekler.
Yukarı da yazdığım gibi vakıf üniversiteleri (ya da özel üniversiteler reklam kampanyaları ile öğrencileri üniversitelerine burs ve diğer imkânlarını da sunarak davet etmektedirler. Bu arada uçuk burs teklifleri de olmaktadır.
Hangi Üniversite hangi bölüm?
Bunun için, ona buna, uzmana sormak yerine, öğrenci tarafından "kendimi geliştirebileceğim hangi üniversite ve bölüm daha iyidir?" diye düşünülmesi gerekir.
İyi bir liseden mezun olup, iyi bir üniversitede okumak elbette önemlidir.
Ama istediğiniz alanda okumanız gerekir.
Ne aradığınızı da bilmeniz gerekir. Yetenekleriniz de seçtiğiniz mesleğe uygun olmalıdır. Sanatla çok ilgilenen biri, güzel sanatlara girmek ister, ama gelecek endişesi, para kazanma hırsı, onun bu kararını değiştirtirse o kişi mutsuz olarak başka bölüme gider.
Anneler babalar, ağabeylerde tercihler konusunda hep bir şey düşünürler ama üniversite okuyacak gencinde ne düşündüğü önemlidir.
Üniversite ve bölüm tercihlerinde adaylar bağımsız karar vermelidir. Ama tercihler yapılırken, aileler gence baskı yapmaktadırlar. Aslında herkes “iyi bir gelecek” istemektedir. Sıkıntı da bundan dolayı olmaktadır.
Tercih yaparken, öğrenciler kendi kapasite ve yeteneklerini göz önünde bulundurması gerekir.
Neyi iyi yapıyorsanız, hangi meslek ilginizi çekiyorsa o alana yönelmek lazımdır. Burada duygu ve mantık çatışması olur. Araba ve makinelere hasta bir gencin duyguları yani kalbi makine mühendisliği der, ama aile ve akrabalarında daha kuvvetli etkisi olacağı için mantığı “tıp”der. Bir yandan kadavra derslerinde, gece nöbetlerde nasıl yapacağım diye düşünür. Öğrenci belki de kan, ölü insan görünce bayılıyorda olabilir. Ama bunlara zammanla alışılabiliniyor. Hiç kimse işin içine girmeden o işin nasıl olduğunu bilemez.
Tıpla ilgili daha önce bir blog yazmıştım. Doktorluğun zorluklarını yazmıştım. İsteyen okuyabilir.
Tıp zordur ama yine de iyidir.
Adaylar bu yazdığım bazı zorluklar olsa da tercih etmelerini öneririm.
Size prestij sağlar. Ama bu zamanda fazla para sağlamaz. Eskiden doktorların maddi durumu daha iyi idi. Bugün kamuda çalışan uzman doktor 1900 civarında maaş almaktadır. Bu oran hakim ve savcıların çok altındadır. Yarısı kadardır. Bir uzman doktor emekli olduğu zaman 1200 civarında aylık alır. Bu da diğer mesleklere göre oldukça düşüktür.
Özet ve Öneri
Tüm olumsuzluklara rağmen doktorluk ilgi çekicidir. Çünkü insanla uğraşırsınız. Ayrıca doktorluk kutsal bir meslektir.