Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '13

 
Kategori
Üniversiteler
 

MAKÜ kurucu Rektörü Prof. Gökay Yıldız Bakü’de Ersoy’la ilgili panelde konuştu

MAKÜ kurucu Rektörü Prof. Gökay Yıldız Bakü’de Ersoy’la ilgili panelde konuştu
 

MAKÜ Kurucu Rektörü Prof. Gökay Yıldız Bakü’de Ersoy’la İlgili Panelde Konuştu


2006 yılında kurulmasını müteakiben 6 yıl görevde kalan, MAKÜ’nün şuandaki varlığını borçlu olduğu kurucu Rektörü Prof. Gökay Yıldız, çağrılı olduğu Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı ve BAKÜ Kafkaz Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen uluslararası “Türk Dünyasını Işıklandıranlar: Mehmet Akif Ersoy ve Hüseyin Cavit Sempozyumu”na konuşmacı olarak katıldı. Prof. Yıldız, Mehmet Akif Ersoy’un antiemperyalist ve Cumhuriyetçi yanına ve kişiliğine vurgu yaptı.

ETKİLERİ KENDİ ÇAĞINI AŞMIŞ BİR FİKİR VE SANAT USTASI

2006 yılında kurulmasını müteakiben 6 yıl görevde kalan ve MAKÜ’nün şuandaki varlığını borçlu olduğu kurucu Rektörü Prof. Gökay Yıldız, çağrılı olduğu Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı ve BAKÜ Kafkaz Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen uluslararası “Türk Dünyasını Işıklandıranlar: Mehmet Akif Ersoy ve Hüseyin Cavit Sempozyumu”na konuşmacı olarak katıldı ve bir bildiri sundu. Prof. Yıldız konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy’un antiemperyalist ve Cumhuriyetçi yanına ve kişiliğine vurgu yaparak, “etkileri kendi çağını aşarak günümüze ulaşmış bir Türk Dünyası fikir ve sanat ustası” olduğunun altını çizdi.

İSTİKLAL MARŞI, MİLLETE UMUT, BİN YILLIK KARARLILIK VE ÖNGÖRÜ AŞILAR

Büyük şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan, zaptedilmez ve “kükremiş sel gibi” vatanseverliğimizi, “paylaştığımız ortak değerlerimizi, ortak ülkümüzü anlatan dizeleriyle Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının en önemli simgelerinden biri olan” İstiklal Marşı’nın, “dünyadaki en haklı, en kutsal savaşlardan birini, sömürgeciliğe karşı verilmiş ilk kurtuluş savaşını, ulusal haykırışı, direnişi, heyecanı anlatan eşsiz bir eser” olduğunu ifade eden Prof. Yıldız, Mehmet Akif’in, “güçlü anlatımıyla oluşturduğu bu seçkin eserde, özlü dizeleriyle milletimizin, ülkesine yönelen tehditlere kararlılıkla direneceğini; bağımsızlığını koşullar ne olursa olsun koruyacağını tüm dünyaya duyurmuştur” diye konuştu.

FİKİR VE SANAT ABİDESİ

İstiklal Marşı’ndaki yüce fikirlerin, duyguların ve eşsiz anlatımın dayandığı temelleri”n, “Akif’in de bizzat içinde olduğu, Milli Mücadele’nin olağanüstü şartlarında ve hiç kuşkusuz büyük şairin taşıdığı yüksek ruhta, vatanperverlikte, millet ve insanlık onuruna düşkünlüğünde, ayrıca sanat gücünde araması” gerektiğini vurgulayan Prof. Yıldız sunumunu şu sözlerle noktalamıştır: “Sonuç olarak Mehmet Akif Ersoy, XIX. yüzyılın sonları ile XX. yüzyılın başlarında yaşanan toplumsal değişime ve dönüşüme tanıklık etmiş, bu tanıklığını eserlerine yansıtmış ve bizzat bu değişime fikirleriyle ve eşsiz eserleriyle-şiirleriyle katkıda bulunmuş önemli bir fikir ve sanat ustamızdır. Akif, hayatı ve eserleriyle Türk ve İslam coğrafyasında parlayan bir yıldız olmuş, ışığı günümüze kadar yansımış ve bundan sonra da ışığıyla sürekli aydınlatacak bir fikir ve sanat abidesi olarak ilelebet var olacaktır.”

 

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..