Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '08

 
Kategori
Söyleşi
 

Manavgat'ta Seçime doğru... Mehmet Ali Torun özel röportajı

Manavgat'ta Seçime doğru... Mehmet Ali Torun özel röportajı
 

Hepinizin bildiği gibi yeni bir yıla giriyoruz. Yeni bir yıla girmekle kalmıyor, beş yıl boyunca bize en iyi hizmeti sunabileceğine inandığımız, düşündüğümüz Belediye Başkanlarını, Meclis üyelerini, Muhtarları seçeceğiz hep birlikte. Nasıl seçeceğiz? Belki de hiç takip etmediğimiz kadar basın ve yayın organlarını takip ederek tabii ki.

Biz de bu amaca yönelik olarak kim ne söylüyor, kim hangi sözü veriyor, kimin projeleri akla mantığa daha uygun sizler için araştırmaya, adaylara sormaya, seri röportajlar halinde yayınlamaya başlıyoruz bu haftadan itibaren. Umarız Manavgat ve çevresinde, sizler bizler hepimiz için en uygun, en hayırlı olabilecek yöneticileri seçip o koltuklara oturtacağız beş yıllığına.

İlk konuklarımızdan biri hepinizin yakından tanıdığı, uzun zamandır siyasetin içinde olan, siyasete MHP de başlamış ve bugüne kadar MHP’nin değişik kademelerinde yer almış, 1995 seçimlerinde MHP Antalya Milletvekili adayı olarak yarışmış, 2004 seçimlerinde AKP saflarına geçerek İl Genel Meclisi Üyesi üyeliğine seçilmiş ve halen bu görevi yürütmekte olan Mehmet Ali TORUN. Biz sorduk Mehmet Ali Torum sizler için yanıtladı. Umarız tüm sorularınıza olmasa da birçoğuna yanıt bulabilir, sağlıklı karar vermenize yardımcı olabiliriz.

Sahil gazetesi: Sn: Mehmet Ali Torun, Ak Partiden aday adayısınız. Eğer partiniz aday gösterirse, Manavgatlı neden sizi seçmeli. Size göre sizi, diğer adaylardan ayıran özelliğiniz ve projeleriniz nelerdir?

M:Ali Torun: Bizi neden seçmeliler? Güzel bir soru. Öncelikle:

"İLKEMİZ DÜRÜSTLÜK VE ŞEFFAFLIKTIR”

Bu bile tek başına yeterli aslında diye düşünüyorum. Fakat yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır çerçevesinden olaya bakacak olursak dünden bugüne yapmış, hayata geçirilmesine katkıda bulunmuş projeler çerçevesinde canla başla çalışmış bir insan ve bir Manavgatlı olarak dünden başlamak istiyorum müsaadenizle.

İl Genel Meclisi üyeliği yaptığım görevim süresince 463 km. köy yolunu asfaltladık. Şehir merkezinden köylerimize ulaşımda asfalt olmayan yolumuz yok. Şu an ilçemize bağlı içme suyu sıkıntısı çeken hiçbir köy kalmadı.

EĞİTİMDE: Sağırin, Belenobası, Gültepe köylerinin ilköğretim okullarını bitirtip öğrenime açtık. Manavgat Merkez’de Toros İlköğretim Okulu 60.Yıl okullarımıza ek binalarla yeni derslikler kazandırdık. Manavgat'a özel idare anaokulunu kazandırdık. 5 Yıllık İl Genel Meclis üyeliği görevinde Manavgat'a 70 derslik kazandırdık. 2009 yılında yapılmak üzere Milli Egemenlik İlköğretim Okulumuza 12 derslik ek bina yapılması için bütçeden ödenek ayırttık.

SAĞLIK ALANİNDA: 1 Nolu Sağlık Ocağı, Özel İdare bütçesinden yaptırarak yeni haliyle halkımızın hizmetine sunduk.

SPOR: İlçemizdeki voleybol takımına ve diğer amatör kulüplerimize malzeme yardımlarında bulunduk. 2009 yılı bütçesi içinde üniversitenin olduğu bölgedeki alana kapalı spor salonu yapılması için özel idareden 250 bin YTL ayırdık. En kısa zamanda milletvekillerimiz Adalet Bakanımız Sayın Mehmet Ali Şahin Bey’inde desteği ile genel bütçeden geri kalanı tamamlanarak gençlerimizin hizmetine sunacağız.

Sahil Gazetesi: Sizi diğerlerinden ayıran özelliğiniz, projeniz nedir dedik. Bu anlamda sizi siz, Manavgat’ı Manavgat yapacak en önemli projeniz nedir?

M:Ali Torun:

5 YIL SONRASI SEÇİMİ DEĞİL MANAVGAT’IN GELECEĞİNİ DÜŞÜNEN BİR BAŞKAN OLACAĞIM

ANTALYA BÖLGESİNİN İLK 25 KATLI GÖKDELENİNİ YAPMAYI PLANLIYORUZ

Şu an mevcuttaki adliye sarayımızla kültür evimizin bulunduğu alana Manavgat'ın vizyonunu değiştirecek bir yapı inşa edeceğiz. Mevcut binalar yıkılarak, yaklaşık 4 bin m² inşat yapılacak geriye kalan 6000 m² alanda sosyal aktivitelerin yapılacağı bir yeşil alan olarak projelendirilecek. Kültür evi ve mevcut hükümet binasının bulunduğu alanın tamamının altına bir kat inilerek otopark haline dönüştürülecek. Bu alanda hem otopark ihtiyacımızı gidermiş olacağız, hem de aynı zamanda inşa edilecek binanın da otopark sorununu çözmüş olacağız.

Bu binanın ilk 5 katını alışveriş merkezi olarak planlıyoruz.

Yap, işlet, devret modeli ile bu 5 katı kiraya vereceğimiz firma tarafından inşaatın tamamının yapılması üstlenileceği için Manavgat halkından ve Belediyemizden hiçbir maddi katkıya gerek kalmaksızın yapılmış olacaktır.

6. kattan 15.'i kata kadar olan yaklaşık 40 bin metrekare alanda devletimizi temsil eden kurumlarımızı yerleştirmeyi planlıyoruz. Örnek olarak 15. katta kaymakamlık makamını düşünmekteyiz. Halen örnek olarak tapu dairesinde işlerini yaptıran bir vatandaşımız ziraat bankasına veya mal müdürlüğüne cüzi bir miktar para yatırmak için de olsa; hem zaman kaybına sebebiyet vermekte hem de Manavgat'ımızın en büyük sorunlardan olan trafik yoğunluğunu arttırmaktadır. Böyle bir binaya gelen hemşehrilerimiz araçlarını zemindeki otoparkta bırakarak kaçıncı katta işi varsa asansörle inip çıkacak işlerini kolayca halledecek. Dolayısıyla zaman kaybını ve trafik yoğunluğunu azaltmış olacağız.

Yapılacak olan binanın 16. katı ile 25. katı arasında kalan yaklaşık 40 bin metrekare alana da 1500 kişilik turistik bir otel olarak inşa edilecek. Bu vesile ile turizmin canlanması, Manavgat’ımızın canlanması, özellikle hava karardıktan sonra hayalet şehre dönen akşam turizminin canlanması sağlanacak. Dolayısı ile işleri durma noktasına gelen esnafımızın işleri canlanacak, yüzü gülecek, Manavgat'ımıza ayrı bir renk, ayrı bir heyecan ve canlılık kazandıracaktır.

25. katın üzerindeki terasa ise dürbünler ve teleskoplar konularak seyir terası olarak düzenlenecek. Böylelikle yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin sadece Manavgat’ı tanımakla kalmayacak, Manavgat'ımızdan batıya Finike'ye kadar, doğusunda Alanya'ya kadar Manavgat'ta ise küçük şelaleden büyük şelaleye, Oymapınar barajlarımıza kadar tek noktadan bütün bölgemizdeki doğal güzelliklerimizi gözleyebilecekler. Ve bu projemizi hayata geçirdiğimizde ki; bu benim en büyük projemdir, Manavgat iki şekilde anılacak, Manavgat’ın bu projeden öncesi ve sonrası olacak, Manavgat’ın dünya çapında markalaşmasında çok önemli rol oynayacaktır. Örneğin güneş tutulması gibi doğa olaylarının gözlemlenmesinde bölgemize gelecek olan turistlerden ve uluslararası medya kurumlardan dolayı Manavgat'ımızın tanıtımına çok büyük katkı sağlayacaktır.

Sahil gazetesi: Mehmet Ali Bey. Çok şikâyet aldığımız bir soru ile devam edelim. Başkan olursanız eğer muhalefetin önerilerini dikkate alacak mısınız? Yoksa bu bizden değil deyip kulaklarınızı mı tıkayacaksınız?

M:Ali Torun: Asla. Belediyecilik anlayışımız insan odaklı olacaktır. (ŞEHİR DANIŞMA KURULU) oluşturacağız. (İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN) desturundan yola çıkarak danışma kurulumuzda halen görevde olan, daha önce görev yapmış olan; Belediye başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz, il genel meclis üyelerimiz, sivil toplum örgütlerinin başkanları ve Mahalle muhtarlarından oluşan ve şehrimizin ileri gelenlerinin de içinde bulunduğu geniş katılımlı, şehrin sorunlarının tartışıldığı, sonuca ortak imzanın atıldığı sosyal yardımlaşmanın ve dayanışmanın en üst düzeyde olduğu tutulduğu, bir kurul oluşturulacaktır.

Sahil gazetesi: Biliyorsunuz Manavgat’ın en önemli sorunlarından biri pazaryerleri olagelmiştir bu güne kadar. Bu konuda nasıl bir çalışmanız var.

M:Ali Torun: Pazaryerlerini halkımızın kışın yağmurdan yazın güneşten koruyacak modern çarşılar haline getireceğiz. Pazaryerlerimizin zeminini de otopark haline dönüştürülerek, hemşehrilerimizin pazara rahatça gelip gitmelerini sağlayacağız.

Sahil gazetesi: Sizinden bildiğiniz gibi Turizm nedeni ile yoğun göç alan bölgelerden biri olan ilçemizde yaşanan en büyük sorunlardan biri de Trafik sorunu. Bu konuda ne gibi çözüm önerileriniz, projeleriniz olacak?

M:Ali Torun: İlçemiz bir turizm ilçesi olmasına rağmen, henüz duraklarımızda dahi İngilizce Almanca ve Rusça bilgiler bulunmamaktadır. Bölgemizde yaklaşık 150 bin yatak kapasitemiz olmasına rağmen maalesef Manavgat'taki esnaflarımız geçmiş yıllara oranla ticari anlamda gelen misafirlerimizden çok daha az faydalanmakta, sıkıntı çekmektedir. Bunun önüne geçmek için çevre belde ve ilçelerimizden Manavgat’a gelecek misafirlerimiz için toplu taşıma araçları sağlanacak böylelikle misafirlerimizin çok daha rahat düzenli, yoğun bir biçimde şehir merkezine ulaşacaktır.

Ayrıca İlçemizin Çakalderesi mevkii girişinden planlamaya devam edilerek büyük şelalenin üst tarafından Ulukapı, Demirciler, Aksaz, Karaöz, Seydiler, Boztepe Köyü civarından D-400 karayoluna bağlanacak bu yola-400 yoluna güneyden kuzeye ara yollarla birbirine bağlanarak kuzey çevre yolunu hayata geçireceğiz. Bu bölgedeki köylerimizin imar planlaması yapılarak modern kent yapılaşmasının önü açılacak, bu sayede Dublex ve Triplex olmak üzere doğa ile iç içe yaşam alanları oluşturulacaktır.

Ayrıca halen bir kısmı planlanmış olan KUM MEVKİİ bölgesinde çalışmalarımız olacak. Turizm bakanlığı ile koordineli işbirliği yapılarak bu bölgenin plan tadilatına gidilmesini sağlayacağız. Bizim hayalimizdeki kum bölgesinde, golf alanlarının bulunduğu otel yerleşim alanlarında, tıpkı bir Venedik gibi aralarında kanallar açılarak, adacıklardan oluşan bir bölge haline dönüştüreceğiz. Kanallarda gondollarla gezilebilecek. Her ada planlanırken içine 3, bazısında 5, bazısında ise 7 otelin bulunduğu ayrı bir ada görüntüsü ile ve her adaya mimari yapısı farklı bir konsept uygulayarak örnek bir turizm şehri haline getirilmesini sağlayacağız. Yapılması halen planlanmakta olan Yat Çekek Yerimiz ve Yat Limanı projesini en kısa sürede hayata geçirilmesini sağlayacağız. Bu projenin hayata geçmesi ile birlikte turizme ve dolayısıyla bölgemize ekonomik açıdan büyük katkı sağlanacaktır.

Sahil gazetesi: Biliyorsunuz ki su gelecek dönemlerin en önemli sorunu olacak ve bizim dünya çapında ünlü, hatta birçok ülkenin sularına gözünü diktiği şehrin tam ortasından geçen bir ırmağımız var. Şimdikinden çok daha verimli değerlendirilebilecek, çok daha sağlıklı değerlendirmeyi hak eden bir ırmağımız. Bu konuda ne yapmayı planlıyorsunuz? Ne gibi projeleriniz var.

M:Ali Torun: MANAVGAT'IN İNCİSİ IRMAĞIMIZ

Türkiye'de bir ilke imza atıp Avrupa'da 100 yıl öncesinde kullanılan çokta masraf gerektirmeyen ırmağın içine yapılacak kanal sistemiyle teknelerimizin küçük şelaleden büyük şelaleye geçmesini sağlayacağız.

Şehir merkezinde turistin daha fazla gelmesi ve daha uzun süre kalması için ırmağın üzerinin ışıklandırılarak aynı zamanda ırmak kenarını ışıklandırmış olacağız. Böylece bu bölgenin tam güvenli cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağız.

Manavgat'ımızın en güzel yerlerinden birisi olan ırmak kenarımızda Manavgat'ın da en güzel insanlarının olması ve yaşaması gerektiğine inanıyorum. Şu anki mevcut salaş yapılar (hiçbir işletmeci mağdur edilmeden) Modern hale dönüştürülerek tüm halkımızın rahatça ve güvenle kullandığı alanlar haline getireceğiz. Depolama konusunda ise önceden programa aldırdığımız bazı köylerimizde dahil olmak üzere çeşitli çalışmalar yapacağız.

BELEDİYECİLİK RUTİN İŞLER

Belediyenin yapması gereken asli görevlerden olan yol, su, kaldırım, temizlik, kanalizasyon, park, bahçe, yeşil alan vb. işler şehrin yaşanabilir olması için yapılması gereken rutin işlerdir. Tabii ki bu işleri de aksatmadan en iyi şekilde yapacağız.

Unutmayalım ki çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras modern, çağdaş, sosyal aktivitesi yüksek daha kültürlü bir Manavgat ve ahlaklı iyi bir eğitimdir.

Sahil gazetesi: Her şey iyi hoş güzelde peki bunca şeyi hangi kaynakla yapacaksınız Mehmet Ali Bey? Kaynağı nereden bulacaksınız?

M:Ali Torun: Akıllı değerlendirildiği sürece Manavgat’ın tüm bunları ve fazlasını yapabilecek kaynağı vardır. Manavgat çok önemli bir Turizm merkezidir. En büyük kaynağımız ise hayata geçireceğimiz 1500 kişilik otel projesi olacaktır.

Sahil gazetesi: Peki Mehmet Ali TORUN Kimdir? Kısaca özgeçmişinizden bahseder misiniz?

M:Ali Torun: 1965 Manavgat doğumluyum. İlk okulu Toros ilk okulunda, Lise eğitimini Manavgat Lisesinde tamamladım. Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü mezunuyum. İlk siyasete Ülkü Ocaklarında başladım. 2 dönem Manavgat MHP ilçe başkanlığını bir dönem MHP belediye meclis üyeliği 1995 seçimlerinde ise MHP Antalya Milletvekili adayı olarak yarıştım. Bayındırlık ve İmar Komisyonu ve Turizm Komisyonlarında Başbakanlık Plan ve Bütçe Komisyonunda ikinci başkanlık görevinde bulundum. Kaymakamlık başkanlığında Manavgat Köylere Hizmet Götürme Birliği Yönetim Kurulu Üyesi’yim. Valilik adına da MATAB Yönetim Kurulu görevlerini de sürdürmekteyim. 29 Mart mahalli idareler seçiminde AKP Manavgat belediye başkanlığı görevini icra etmek üzere A. Adayı oldum.

Evli ve 2 çocuk babasıyım. 2004 seçimlerinde AKP İl Genel Meclisi Üyeliğine seçildim. Halen bu görevi yürütmekteyim. Bu görevim dışında aile şirketinde turizme yönelik ticaret yapmaktaydım.

Sahil gazetesi: Bu sorumuz belki sizi biraz üzecek ama Temmuz ayında ölümcül sonuçlar doğurabilecek çok ciddi bir Trafik kazası geçirdiniz. Nasıl oldu da bu kadar çabuk toparlanıp herkes için çok yorucu olan seçim meydanlarında yerinizi aldınız.

M:Ali Torun: Buna doktorlar bile çok şaşırdı inanın. İyileşmemdeki en önemli sebep yaşama olan tutkum, bağlılığım, yaşama sevincimdi... Tıpkı Manavgat’a olan sevdam, Manavgat’a olan hizmet aşkım gibi...

Sahil gazetesi: Zaman ayırdığınız bizi ve halkımızı bilgilendirdiğiniz için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz. Umarız aday olduğunuz takdirde projelerinizi hayata geçirecek desteği halk size sunar, umarız Manavgat için en hayırlısı olur.

M:Ali Torun: Ben teşekkür ederim bana bu fırsatı verdiğiniz Manavgat halkının iradesini kullanması yönünde aracı olduğunuz için. Saygılarımla…

Röportaj: Fatih HEPOKUR- Aynur SARIKAYA

 
Toplam blog
: 669
: 1503
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Bir on dört mart sabahı güneş henüz arz-ı endam ederken üzeri yongalarla kaplı, küçük pencereli, ..