Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Manevi değeri yüksek lezzetimiz aşure.

Manevi değeri yüksek lezzetimiz aşure.
 

Hiç düşündünüz mü aşure nasıl dünya üçüncüsü bir tat olarak kabul ediliyor... İçinde her biri kendi başına ayrı bir tat olan tüm yiyeceklerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu lezzetin sırrı nedir acaba? Nohut fasülye yanında incir üzüm kaysı birbirinden ne kadar alaksız yiyecekler değil mi?..

Malzemelerin her birinden farklı farklı, tatlısıyla tuzlusuyla yapılan tatlar, lezzetler yanında, birleşerek aşure adında daha farklı bir lezzetin meydana gelmesi olağan üstü bir durum.. Tabiki bu nefis lezzeti elde etmek için de aşurenin pişirme yöntemleri bulunmakta.. Her malzemenin kendine has, ayrı ayrı kaynatılıp pişirildikten sonra harmanlanarak yapılmasından elde edilen aşure hepimizin severek yediği bir tatdır..

Aşurenin hikayesini biliyor musunuz?.. Nuh Tufanın da, gemide kalan son malzemelerle, tahmini 40 çeşit malzeme olarak söylenir, zor günler de, zor durumdayken ortaya çıkan bu güzel tat sayesinde karınlarını doyurmaları açlıktan kurtulmalarıdır.. Ve günümüze kadar da bereket olarak kabul edilip muharrem ayında hemen hemen her evde kaynatılıp, mis gibi tarçın kokularıyla eşe dosta tattırılır...

Çeşitli rivayetler vardır aşure için.. Senede bir gün her evde pişirilmesi gerektiği söylenir. Pişirilen her evde bir sene bereketin olacağı, yoksulluk fakirlik görülmeyeceği söylenir.. Aşure yapılırken duayla yapıldığı için, yiyene şifa olacağı söylenir.. Yani manevi değeri yüksek bir yiyeceğimizdir..

İyi kötü hepimiz aşure yapmasını biliyoruz ve yine bir çok arkadaşımız tarifini verdiler fakat bir de ben, yemek kitabından aldığım bir tarifi yazayım .. Aşureyi çok severim, yaptığınızda bir kase de benim için yiyin.

aşure için gereken malzemeler:

yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr. kuş üzümü
100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
1 kg. toz şeker
hazırlanması:
1. aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.

2. nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.

3. her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.

4. 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.

5. buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.

6. hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın.

7. aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

8.aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın, ceviz, fındık, nar ile süsleyin.

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..