- Kategori
- Haber
Marmaris'te Turizm: "Çiftetelli ile Göbek Atmak, Köpük Eğlencesiyle Köpüklenmek" Yasaklandı.

Türkiye'nin önemli Turizm yerlerinden bir tanesi olan Marmaris'te gelen yoğun şikayetler üzerine kıyıya yakın teknelerin körfez içerisinde yüksek sesle müzik ve köpük partisi yapması nedeniyle, İlçe Turizm Danışma Kurulu tarafından sezon sonuna kadar teknelerin bu faaliyeti yasaklandı.
Zaman zaman ilgililer, şikayet üzerine böylesi davranışlarla sıkıyönetim valisi gibi yasağı peşinen kor ve denetlemezdi. Şimdi de denetlenmesi isteniyor. Bu yasağa uyulup uyulmayacağına garanti verilemiyor. Zira gemi sahiplerinden ve halktan tepki var.
Marmaris’te ise, gecenin belli bir saatinde sahil yolundaki eğlence merkezlerinin ses limiti var. Fazla gürültü istenmiyor. Taraflar bu yasağa genellikle uyuyor. Ve bu haller, her turizm mevsiminde yeniden hortluyor.
Kendileriyle konuştuğumuz gemi sahiplerinden İbrahim Taşkın, “Tekne gezileri ve eğlence, turistlerin olmazsa olmazlarındandır. Belirlenen ses desibeli gereği müzik ve eğlence yapıyoruz. O şikayetçiler neden biz tekne sahiplerine kancayı takmış, anlayamadım” şeklinde konuştu..
Öte yandan tecrübeli denizci Harika Gemisinin Kaptanı Kamil Taşkın “Tura giderken ve gelirken müzik çalmamak olmaz. Yerli ve yabancı turizme hizmet veriyoruz yıllar yılı. Ve devletin döviz girdisini çoğaltan bizler, üç beş kişinin dürtmesi ile turizme ket vurulamaz.” dedi.
Bundan yıllar öncesi, Bodrum yeni yeni palazlanırken, oranın yegane deniz kenarındaki diskosu sabaha kadar disko müziği yayını yapardı. Taaa KaraAda’dan duyulurdu. Yine Bodrum Han Müzikalinde, meskun mahal olmasına rağmen gece yarılarına kadar müzik yapılırdı. Ama hiçbir zaman şikayetler karşısında, “ Mevsim sonuna kadar yasakladım” diyerek ortaya çıkmazdı o ilgililer.
2010 yılında çevresel gürültü düzeyinin gündüz 65, gece 55 desibel olacağı , çıkarılan yönetmelikte yazılı zaten.
İlgililer, Barlar sokağı dahil, geceleyin iş yapan sahil restoranların her birinde olan Show programlarından taşan müzik, elbette rahatsız edici. Bu mekana kapı komşu evlerdekiler, ancak sabaha karşı uyuya biliyorlarsa, bunun topluca turizm şuurundan kaynakladığını, ilgiler, bazen görmezden geliyorlar. “Mevsim sonuna kadar kapatmak” de ne demek olduğu, anlaşılmış değil. Yaparsın kontrolünü. Elinde desibel aletin var. Aşmışsan o rakamı, bir iki uyarırsın. Olmuyorsa, tutanak tatarsın. Olmuyorsa, işlem yaparsın, olur biter.
Turist gelsin diye turistin hem gözünün içine bak. Hem de onları dışla. Olmaz öyle şey. Karşılıkla anlayışı hakim kılmak denen bir usul vardır.
Demek öyle ha ! Marmaris’te bundan böyle insanların, köpük köpük köpüklenmesi yasak, öyle mi? Eğlencenin amentüsü olan göbek atıp, çiftelelli oynamak da yasak o zaman. Taa ki, turizm mevsimi bitinceye kadar.
O zaman Başkan Ali Acar’a sormak lazım. O da bu yasak kararları alacak heyetin bir üyesi aynı zamanda. Bu iş, sulh yolu ile halledilemez miydi?
Marmaris Belediye Başkanı Muharrem Ergin, bu işi zabıtalarına yaptırırdı. Kafeteryanın piyanosundan şikayet mi var. Zabıta gider, piyanoyu çatık kaşlarla dört bir tarafını göz gezdirir, eğilir, altına bakar ve sonunda patlardı: “ Fişini çekin bunun!” diye kükrerdi.” N’apsın zabıta, piyanoyu ilk defa görüyordu zahir. Şimdi zımba gibi zabıta var Marmaris’te. Verin ellerine ses ölçer aletlerinden. Olsun bitsin bre!
Ört ki ölem!
KÖRFEZ TURLARI, YEŞİL DENİZ, MAĞARALAR, , SIĞLA ORMANLARI, CENNET ADASI BUNLAR GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER. DÖNÜŞTE DE KURTLAR DÖKÜLECEK ELBET GEMİDE
TUR GEMİLERİNDE ÖĞLE YEMEĞİ VERİLİYOR. DAHA SONRA DİSKO MÜZİĞİ İLE EĞLENCENİN KUCAĞINA ATILIYOR HERKES. BAŞKA TÜRLÜ DE OLMUYOR ZATEN.
BAŞKAN ALİ ACAR " BU SEÇİMLERDE DE VARIM" DEDİĞİNE GÖRE, İPİN İPİN UCUNU KAÇIRMAMASI LAZIM. DERLENİP TOPARLANMASI LAZIM.
GÜVERTEDE DİSKO MÜZİĞİ İLE, O SICAKLARDA GENCİ YAŞLISI, KENDİSİNDEN GEÇİYOR EĞLENCE UĞRUNA.. YOLLARDA DENİZ MOLOSU VERİLİP, SERİNLETİLİYOR İNSANLAR. BUNDAN SONRA DA GELSİN SAZLAR, OYNASIN KIZLAR. BU FASULYE İKİ BUÇUK LİRA, HEM OYNASIN, HEM KAYNASIN.
GEMİLER TURNÇ' DA MOLA VERİR.
YEMEK MOLASI
KÖPÜKLENMEK DE YASAK ARTIK BUNDAN SONRA.
GEMİLERDEKİ KÖPÜKLÜ EĞLENCELER.
GEMİLERDE BALIK AĞIRLIKLI MENÜ VAR. GENİŞ SALONDA YEMEK YİYE YİYE YOL ALMAK DA AYRI BİR ZEVK.
MARMARİSTE AKŞAM, PERDE PERDE KAPANIR.
KOMŞU GEMİDEKİ SEYİRCİLER.
KAMİL KAPTAN, İSVEÇLİ MİSAFİRLERİYLE. DÜMENDE KARISI VAR TABİ. O DA DENİZCİ. AİLECEK DENİZLE UĞRAŞIYORLAR.
BU GEMİDEKİLER İSTİSNASIZ EĞLENCEYE SUSAMIŞLAR.
PİSTLERDE KENDİSİLERİNE YER BULAMAYANLAR, İZLEYİCİ POZİSYONUNDALAR.
GEMİYE BİNENLERİN HEPSİ, O AN ÇOCUKLAŞIVERİYORLAR.
GEMİLERDE ÖDÜLLÜ DANS MÜSABAKALARI DA OLUR.