- Kategori
- Edebiyat
Martıların çığlığı

Şair soldan ikinci sırada, Cahit Yargıcı
SEN ŞİİR YAZIYORSUN, CAHİT YARGICI'YA: MARTILARIN ÇIĞLIĞI
Yazan: Nabide Kılınç
2007 yılının Şubat ayındayız. Kara kış Muğla’da yüzünü gösteriyor. Hava bir hayli soğuk, yağış var ıslanıyoruz. Dostlar hepimiz kaçışıyoruz, kültürevi’ne doğru. Yürürken yağmur ıslatıyor yüzümüzü...Kimler girmiyor kaçışmıyor ki, bu sanatçıların kışın” sanat ve kültür” adına buluştuğu yere.
İbrahim Ergin, Yükselecek Demirel, Sadettin Özbek, Cahit Yargıcı, ben ...Daha bir-kaç dost...
O gün soğuyan havaya sıcak, canlı, yaldızlı şiirler düşürüyoruz.
Cahit Yargıcı ve Sadettin Özbek (Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı gönül adamı) Muğla Saburhane Kahvesi’nde buluşurlar. Bu buluşmanın anısına bir şiir döker, Cahit Yargıcı. Masadaki demli, sıcak çay bardaklarının içine, can’ların içine...
DÖRT CAN
Saburhane kahvesinde dört candılar,
Çağlayandılar,
Bir masada toplandılar,
Güneşli bir şubat ayında
Açmalarla mis kokulu çayları yudumladılar.
Asar dağı izliyordu onları,
Asırlık çınar henüz giymemişti yeşil elbisesini,
Dalları konuşuyordu.
Saburhane’de dört can bir olmuştu.
Can coşmuştu...
Dev bir yürek yükseldi gökyüzüne,
Asar dağı kıskandı bu yüreğin güzelliğini,
Coşku dağları aştı, yürek sonsuz.
Asar Dağı gölgesinde kaldı bu canın.
Bu şiirde dört can buluştular; Hüseyin Baykara, Sadettin Özbek, Cahit Yargıcı, Necat Kurtulmaz...
Saburhane; Muğla’nın meşhur tarihi, karakteristik semti. Muğla evlerinin bir kısmının restorasyona uğradığı semt.
Saburhane meydanında güzel sanatsal etkinlikler ve toplantılar düzenlenir. Ve, anımsıyorum; Meydanda bulunan Mimar Sinan’ın heykelini; sırtını Saburhane’ye dayamış, Asar dağının tepelerine, Trabzon’dan bir ressam, heykeltraş yapar, gönderir. Şimdi, Saburhane’de bulunan “Şaraphane” “Sanat evi” olarak boy göstermekte. Sanatseverler Derneği’nin kültürel, sanatsal her türlü faaliyetine tanıklık etmekte.
Tanıklık etmektedir, çünkü Saburhane; mübadele yıllarından önce Rumlar ve Türklerin bir arada dostlukla yaşadığı semtin adıdır. Mübadeleden sonra, Rumlar gitmek zorunda kalırlar, arkalarında dostluğu, yaşadıkları yerleri, evlerini, kedilerini ve sevdalarını, aşklarını bırakarak... Buradaki evlerin çoğu Rum ustalarının elleri, dokunuşlarıdır. Şaraphane işte o döneme tanıklık etmektedir.
Saburhane'de dört can’ın buluşmasının ardından, soğuyan, yağışlı bir kış günü’nde kültürevi’nde "Şair Cahit Yargıcı" bir şiir düşürür, gönüllere. Yürekleri ıslatır, şiir . “Dört Can”.
Cahit Yargıcı ile tanışmam yine sanat çevresinden olmuştur. Hep birlikte buluştuğumuz Sanat Severler Derneği oluşumu. Şu “dernek” ismi bana klasik gelse de, biz yazımızda “oluşum “ diyelim.
“Martıların Çığlığı” şiirlerinin ustası Cahit Yargıcı daha önce “İçimdeki Irmak” şiirlerini yayınlamıştı.
“İçimdeki Irmak” ilk heyecan.
Şair Cahit Yargıcı; jeoloji mühendisi olarak görev yaptığı yerlerde, yüreğine gözlemlediği şiirlerini düşürmüş.
Bu şiirlerini yüreklerle buluşturmakta.
Ben kendisini, yüreğindeki başka bir damlayla tanıdım, “vefa”... Sonsuz duygusudur...
Fethiye’de “ışıklar ülkesi”nde çıkarmış, kitabını. Yaşamının şiirle sürüp gittiği yılları, “Telmessos” da yakmaktadır...
Postadan çıkageldi, iki adet kitabı. Martıların Çığlığı. Biri benim, diğeri kütüphanemin...
Dün gece, gecenin olanca gücünü ve sessizliğini yaşarken inceledim şiirlerini. Şiir dolu bir gecenin sessizliğe akan ırmağında.
Bu şiirler çok ustaca yazılmış, oldukça etkileyici gecenin gizemi, bileğinin gücü gibi. Şiirlerine yüreğini koymuş, güçlü. Gönül işi bu, uğraş. Yaşamının içinden dem vurmuş. Yüreğine sağlık. Sevgiyle dopdolu olmuş şiirler. Sen şiir yazıyorsun, sevgili dost ve ağabeyim Cahit Yargıcı beyefendi. “Kurtuluş” ne içten vurmuş şiirine, duyguların... Bir-kaç şiir dışında, şiirler dağın ardından çağlayan şelale gibi coşkun akmakta, gönüllere iz düşürmektedir. Ellerine sağlık...
Cahit Yargıcı beyefendi, Fethiye’deki evinin arka balkonu, Sarıçiçek yaylasının esintilerinin ve mor ot çiçeklerinin kokusu içinde hep yaşamı duymakta ve koklamaktadır, yüreğinde sevgili eşi “Sevil Yargıcı” ile.
Şiir dolu yaşamını paylaştığı eşi Sevil Yargıcı bu kitaba çok emek vermiş, edebiyat öğretmeni. Şiirin imgelerini düşürmüşler birlikte... Sevil Yargıcı da gelecek şiirleriyle bir gün, ışıyacak yüreklere.
“Martıların Çığlığı” şiir kitabına İncirköy'ün incisi büyük saygı duyduğum değerli ağabeyim Ünal Şöhret Dirlik emek vermiş, ellerine ve gönlüne sağlık.. İncirköy'ün incisi, ruhumda bir melodi, gönlümde bir sevdadır.
Bu şiirlerde emekleri ve gönlü olan Fetav’ın yüreğe işleyen sesleri Dilek hanımın ve Kadriye Çaycı’nın ellerine, yüreklerine sağlık.
Kitabın kapak fotoğrafını “Güneyde Yaşayan Çınar Ünal Şöhret Dirlik” objektifine almıştır, masmavi sonsuza...
“Martıların Çığlığı” Yatağan Anıl ofset sahipleri ve yaşatanlarının, dostlarımın ellerinden, matbaasından çıkmıştır. Usumuza düşen, Ferit Topaloğlu, Sakin Koşar, Fatma Çadır’ın. Demeç’in sevgili üyelerinin ellerinden baskısı yapılmıştır.
Şairimiz Cahit Yargıcı, Fethiye’de 0.252.614 80 81 numaralı telefonda sevdiklerine, gönüllere ses vermektedir... O sesi dinleyin ve okuyun...
Çok teşekkür ediyorum, kitaplar için. İçindeki şiirlere... Yaşamın taa içinden geldi, yüreğime içli ve duygulu, vefalı işledi ...
Sevdiklerimizin, dostlarımızın, sevenlerimizin bayramı çıkageldi, kutlu olsun içtenliklere...