Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '08

 
Kategori
Kitap
 

Masallarımız

Gizemli bir Söyleşi Nabide KILINÇ

 

Masallarımız kitabı Ünal Şöhret Dirlik’ten geldi, Güneyden...

Kitabın renkli kapağını Özel Fethiye İlköğretim Okulu resim öğretmeni Funda Çırpan hazırlamış. Masalları da onun öğrencileri resimlemiş. Kitabın ön sayfasında Ünal Şöhret Dirlik’in “gelin kayası” adlı bir İncirköy masalının anlatımında, kırk elli yıl önceleri hayal ettiği ve keşke şimdi koyu gölgeli bir meşe ağacının dibinde tütün diziyor olsaydık da, Anam; bir varmış, bir yokmuş evvel zaman içinde, kalbur saman içinde diyerek bir güzel masala başlasaydı dediği, Hatice Dirlik ananın fotoğrafı yer alıyor. Torunlarım diye de verdiği fotoğrafta can gibi gözleri pırıl pırıl bakan Ünal can Dirlik ve Sevim Ece Çırpan yer almıştır.

Ünal Şöhret Dirlik’ten aldığım bilgiye göre, kitabın kapak resmini çizen Funda Çırpan Sevim Ece Çırpan’ın yengesidir. Küçük Ünal can fotoğrafında “dedemin yetiştirdiği bilgi dolu gözlerle bakıyorum” der gibiydi. Küçük Ece Çırpan’da sevgili dedesinden bol bol masallar dinlediğini anlatan anlam dolu bir fotoğraf çektirmiş.İki küçük cana uzun ömürler diliyorum. İki küçük fidan yeşerip filizlenecekler.kök salacaklar.Güneyde y aşayan çınarın gölgesinde serpilecek, dallanıp budaklanacaklar.Milyonlarca yeşil yaprakları olacak.O koca çınara yaslanacaklar, her bir dalına her bir yaprağına bilgi akacak, tarih, kültür ve resim çizecekler.yapraklarının güzel bir melodiyi andıran hışırtısında huzur duyarak büyüyecekler.Onları gözlerinden öpüyorum.

Ünal Şöhret Dirlik’in “mezartaşı edebiyatı” kitabı için yazdığım yazıda, o şimdi güneyde diyerek duygularımı anlatmıştım.

Masalların anlatımına geçilmiş, kitapta çok emek var, gerekli olan isi mler ve notlar titizlikle ele alınmış bir görev olarak yazılmış. Kütüphanem için de zengin bir kaynak.

Öğleyin öğrencilerim Kütüphaneye koşarak gelirler.o çocuklar uzak köylerden gelenlerdir.Onun için o saatlerde kütüphaneden ayrılamam. Yerkesik köyleri ile birlikte gelişecek, yaşayacaktır.Öyle de okurlar ki, okudukları gözlerinden belli olur. Gözleri pırıl pırıldır.Damla’dır, Fatma’dır, Besra’dır, Ummuhan’dır isimleri... Öğleyin, masal dinliyor musunuz diye sordum? Kimi anneannesinden, kimi dedesinden dinlediğini, kimi de yakınarak dinlemediğini anlatarak duygularını dile getirdiler...

Masallarımız kitabını gösterdiğimde daha kitabı açmadan rengi ve resimleri onların yüzlerinde gülücükler açtırdı.

Televizyon programlarında neler olsun isterdiniz dediğimde “kültür ve bilgi” programlarını izlemek isterdik diye akıllıca yanıt verdiler.

Öğleyin, masallarımızdan “gelin kayası”, ” kuyruksuz tilki”, “Mıstık masalı” ve bir Muğla masalını “yarım horoz”u okuduk.Dikkatle dinlediler, mutlu oldular. Koşarak ve sevinçle okullarının yolunu tuttular.

Şu an yazarken, onların yüzlerindeki tatlı gülücükleri görür gibi oluyorum.Onlara dayanamam. Hele hele sevgilerine...

Ünal Şöhret Dirlik Muğla masalına şu notu ekliyor; “yarım Horoz” Muğlalı Şadiye Dereli’den torunu Timur Fidan tarafından derlenmiştir.

Gelin kayası masalının da İncirköy’de ilginç bir öyküsü var.Okuyunca öğreneceksiniz. Güneyde yaşayan çınar, masal deyip geçmeyin, hepsinin de güzel bir yanı var.”Analarımızın, ninelerimizin anlattığı masallardan süze süze getirebildiğim bal damlacıklarıdır masallar” diyerek anlatmıştır.

İncirköy’ün incisi bu kitabında masalların çekiciliğini yazmıştır.

Eski masallardan masal mı kaldı?

Eski masalların adı bile okunmaz oldu.

At iziyle it izi birbirine karıştı gitti.

Kimin ne dediği anlaşılmaz oldu.

İyi ile kötü seçilmez oldu.

Ünal Şöhret Dirlik’in kitaplarını her okuduğumda çok etkilendim. Örneğin Mezartaşı Edebiyatı’nda “tarihi bir görevi yerine getirmeli” diyerek geleceğe ışık tutmuştur. Neydi dileği? “İleride kayıpları önlemek, tarihin yok olup gitmesine mani olmak için, mezartaşlarının yazılı kısmının fotoğraflarının çekilerek belediyelerin bu işle ilgili birimine verilmesi. Böylece yüzyıl sonra taşları kırılan veya kaybolan mezarlar silinip gitmekten kurtulur, diyerek tarihi bir görevi işaret ediyordu.

Tarihe saygılıdır, kültürü anlatır.geçmişi yazar, geleceğe ışık tutar, İncirköy doğumludur. Şiire ve folklöre küçük yaşlarda gönül veren Ünal Şöhret Dirlik ruhumda bir melodi, gönlümde bir sevdadır...

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..