Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Rumikorman (Korman Türkmen)

http://blog.milliyet.com.tr/rumi

20 Aralık '06

 
Kategori
Kültürler
 

Maya uygarlığı

Maya uygarlığı
 

Maya uygarlığı dünyanın en gelişmiş uygarlığıydı. Dünyanın güneşin çevresinde 365 gün periyodla döndüğünü ve astrolojik takvimi, matematik, diş dolgusunu, çamur sıvayı ve mimariyi, gelişmiş yazı sistemini v.b. bilen Mayalar´ın çok ileri düzeyde bir bilim ve kültürlere sahiptiler.

Maya’ların MS. 250-900 arasında yaşadıklarını ve en gelişmiş yazı sistemini bulduklarını, matematik ve astroloji le ilgilendiklerini, astrolojik takvimler oluşturduklarını ve piramitler inşaa ettiklerini biliyoruz. Maya kültüründe en çarpıcı husus, matematik ve astronomi bilmeleri ve yıldız gözlemciliği yapmaları ve zaman hesaplama gibi konularda da ileri düzeyde bilgileri olduğudur.

Arkeologlar, Mayaların gerçekten farklı bir toplum olduğunu, onların günlük yaşamlarından çıkarmışlardır. Genelde inşa edilen evler tek odalı ve çamur sıvalıydı. El sanatlarında da çok ileri düzeydeydiler ve gelişmiş bir estetik anlayışları da vardı.

Mayalılar tarımcılıkda da çok ileri bir seviyeye gitmişlerdi. Mayalar bataklıkları kurutmuşlar, tarım açısından işe yaramaz toprakları çok üretken tarlalara dönüştürmüşlerdi. Ayrıca tepe yamaçlarında teraslar kurmuşlar ve mümkün olan en çok verimi elde etmeye çalışmışlardı.

Çok başarılı bir şekilde takvim hesaplamaları, piramitleri, altın işlemedeki başarıları inceleyenleri hayrete düşürmüştür. Nasıl yok oldukları dahil olmak üzere, pek çok gizemi barındırılar. Fakat Maya çöküşünü araştırırsak bunun daha çok ekolojik, siyasal ve toplumsal unsurların birleşiminden kaynaklandığını görürüz.

 
Toplam blog
: 81
: 9709
Kayıt tarihi
: 01.12.06
 
 

1968 Ankara doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı Bilim..