- Kategori
- Gündelik Yaşam
Medya yapacağını yapmış

Kimsenin dilencilere güveni kalmadı. Ben buradan bu haberler yalan demiyor ama bütün dilencilerde zengin değil. Daha az önce bir dilenciye para verdim diye toplumdan tepki aldım ama vermeye devam edeceğim. Her işte çalışan insanın iyisi, kötüsü var. Tabi ki de dilencilik iş değil ama birkaç kişinin dilenci ya da sakat kılığına girip de halkı dolandırmasının cezasını diğer yardıma muhtaç insanlara kesemezsiniz. Tabi burada biraz merhamet olayı da istemeden işin içine girebiliyor ama insanımızı dışlayamayız. Akrabası, kardeşi, evladı ya da annesi hasta olup da yardım isteyen insanlara yardım etmemek yanlış. Ben illa yardım edin demiyorum ama onları görünce cebinizden 1 YTL çıkarıp verebiliriz. Öyle değil mi?
Medyaya da kızmıyorum yanlış anlamayın. Onlarda yalancı, dolandırıcıların yakalanmasını sağlıyorlar ama biraz abartı var. Şimdi düşünün haftada iki defa 1 YTL verseniz. Ayda 8 YTL oluyor dilenci parası ama onun duası daha güzel değil mi?
Mesela ben az önce 1 YTL verdiğim dilenciden birçok dua aldım. Duaya inanan insan için aslında kazançlı alışveriş değil mi?
Bir kazancı daha var. Allah o 1 YTL’nin sevabını da muhakkak verir. İsterse dilenci diye para verdiğiniz kişi zengin olsun önemli değil. Önemli olanın sizin verirken içinizdeki niyet olduğunu bilin. Tabi tavsiyelerimde olacak. Genç dilencilere para vermeyin. Çünkü bu onları tembelliğe alıştırır ve hayatları boyunca dilenirler. Yaşlı, ihtiyar dilencilere para vermeniz daha doğru olur. Ayrıca dilenen çocukları da görünce mümkün olursa polis çağırın. Çünkü çocuklar ya babaları tarafından zorla dilendiriliyorlar. Ya da çeteler tarafından zorla dilendiriliyorlar.
Ayrıca ufak bir genel kültür bilgisi de vereyim.
İran’da her cadde açık kutular var. Posta kutuları gibi düşünmenizde yarar var. Zengin şahsiyetler bu kutulara gelip yardım için para koyuyorlar. Sonra fakir insanlarda bir günlük ihtiyacını giderecek parayı oradan alıp harcıyor. Kimse paranın hepsini alıp gitmez, gidemez. Çünkü orada hep söylenen bir söz var. Yarına Allah nasip.
Niye bizde de böyle bir şey olmasın diye düşünüyorum.
Siz yorumlarınızla bu duruma değerlendirin.