Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '17

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Mehmet Erbil Resim Sergisi Menteşe'de Açıldı. Çizgilerde Muğla.

Mehmet Erbil Resim Sergisi Menteşe'de Açıldı. Çizgilerde Muğla.
 

 

Mehmet Erbil’le tanışmamız Hasanoğlan Köy Enstitüleri belgeleriyle başlar. Hasanoğlan’ı gidip görmedim, isteğimdir muhakkak göreceğim.

Yine tanışmamız Köy Enstitüleri’nin dehası Bizim Köyü’n yazarı Mahmut Makal ve Naciye Makal değerleri ile olmuştur, birlikteliğimiz süregelmiştir.

Hasanoğlan’ı belgeleri, yazıları ile kendisinden öğrendim, sevdalandım. Her Köy Enstitüsü’nün kurulduğu o yerlerde resimlerinde izlemek, gerekse gittiğim yerler ben de çok derin etkiler, izler bırakmıştır. Sanki o günlerin içinde çağlayarak yaşıyorum..

Kendisiyle Milliyet Blog yazarları içerisinden de tanışıyoruz. Milliyet Blog bir çok değerli çeşitli yazar ve öykücülerin, romancıların, şiircilerin buluştuğu geniş bir platformdur.

Geçen kış ayında fırtına eserken, yağmur beklenir hava kararırken, ışıklar yanar atölye’de, bulutlar durmadan geçerken, soğuk, kış aldırmadan Ankara’daki atölyesinde Muğla’yı o dokusundan parçaları kaleminin vuruşlarıyla çiziyor, çiziyordu. Can Muğla’yı çiziyordu.

Bazen telefonla görüştük, dile getirdik resimlerinin Muğla’da açılacağını. Heyecanı yüksekti, güzel çizimler tablolar , coşkuyla bir Muğla yaşıyor, çıkıyordu.

Sokaklarından geçti, evlerinin duvarlarından Muğla’yı seyretti. Geçerken insanını resmetti. Hayat kapılarından , kuzulu kapılarından geçişleri çizimlerine hayallerini taşırken oldukça etkilendi. Muğla’ya kızı dolayısıyla sık sık geldi. Muğla ve sanatseverler derneği ile tanıştı, Muğla’yı sevdi.

O sevgisini çizimlerine taşıdı. Günlerce çizimleri için uğraştı, emek verdi. 
Mehmet Erbil daha önce çok sayıda resim sergisi açtı. Bunları kendi arşivine taşıdı, yazdı, belgeledi. Sanırım bunları da öykülendirerek, resimleri, belgeleri ile kitaplaştırır.

Mehmet Erbil’in Eğitim Onurumuz Köy Enstitüleri, Hasanoğlan Köy Enstitüleri diye eserini geçen yıl okumuş , arşivimize almıştık. Üretken yurtsever, insancıl.
Muğla Menteşe Kültür Şenlikleri çerçevesinde Muğla çizimleri Konakaltı Kültür Merkezi’nde bu hafta sergilendi. Hala sergisi açıktır. İzleyicileri ile buluştu.

Ancak bir talihsizlik hepimizin sevdiği Ünal Türkeş’i kaybetmiştik. Tam da o güne denk geldi. Sergiye gelecekti. Hayat işte. Ölüme yürüyen yol. Ebedi gidiş. Yıldızlar kayboluyor giderek ,hüzün bulutu gibi çıkıyor aniden . 
insanı insan yapan duygun, insani vicdanınla ölebilmek şu yokuşta, çıkmaya çalıştığın yol mu hayat ve ölüm !!!.

Ansızın gelen.

İzlediğim sevgili Mehmet Erbil’in sergisine gelince, çok özel çalışmalar kalemin resme vuruşu, etkileyici, ilk kez. O ağaçlara yansıyan dantel inceliğinde kalemin ucu yüreğin gücüydü.. Muğla yaşam günlüğü ve evleri, sokakları, insanları çizgilerde güçlenmiş , Muğla’nın demokratik duruşunun yansıdığı çizimler olup, yüksek kalitede çalışmalar idi. Demokrasi bir şehrin her anı ile ilişkilidir.

Sevgili Erbil’i çok özel çalışması nedeniyle ilk defa izlediğim sergisi için Muğla’ya emeklerini, sevgilerini alkışlarım , kutlarım.

Teşekkürler.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş sergiyi açtı. Mehmet Erbil’e plaket verdi. Mehmet Erbil ise, kendisine özel yapılmış bir tabloyu hediye etti.

Daha nice sergilere dileğimle.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..