Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '06

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Melez bir tango kadını Buenos Aires…

Melez bir tango kadını Buenos Aires…
 

Melez bir tango kadını Buenos Aires…
Sevdikçe kışkırtan, sevmedikçe kaçan…

Eğer limanlar bir ülkenin kapı girişleriyse, Bs.As.’in tarihini ve köklerini anlamanın en iyi yolu, O’nun limanlarıyla olan ilişkisel yakınlığını anlamak olsa gerek. Bir Tango şarkısı şöyle der: “Buenos Aires şehirlerin kraliçesidir”.. Belki de O’nun sırrı, her şeye sahip olmasında yatıyor.. Kültür, mimari, sanat, müzik ve durmak bilmeyen gece hayatı.. Hep birlikte, büyüleyici bir kent yaratmak üzere birleşmişler sanki.. Blok blok keşfetmeye değer...

Sadece bir nehir değil, kollarıyla birlikte “Rios Parana” ve “Uruguay”ın içine aktığı geniş bir çanak olarak da düşünülebilecek “Rio de la Plata” havzası üzerinde, güneyden kuzeye boylu boyunca uzanan bu başkent, her biri farklı karaktere sahip 48 “barrio”suyla(1), siyahla beyaz arasında dans eden bir renk mozaiğini de içinde barındırıyor şüphesiz.

Tango, Buenos Aires’in havasına adeta nüfuz etmiş; tango sanatı ve tarihi, 24 saat Tango TV kanalı, Tango Akademisi, tango dans eğitmenleri, soyu tükenmiş Alman ‘bandoneon’larının gün boyu duyulan ezgileri, tango sokak dansçıları, günün her saatinde kulağa dolan tango müziği, her iki blokta bir tango kulübü, Milongalar, tango aksesuarları, antikalar, kartpostallar, politik görüşlerin tangosu…

Bu “iyi havalar” şehrine “Tango Aires” dense, hiç de yadırganmaz sanırım.
Bu şehir neden Tango yapıyor?

Bu dansı ve onun müziğini tamamıyla anlayabilmek, Tangoyu doğuran sosyal ortamı, Arjantin tarihini ve öncelikle Buenos Aires’i anlamaktan geçiyor. Tangonun güçlü kadın vokalisti Adriana Varela şöyle der;

“Buenos Aires, engin ‘Rio Plata’ya zaman zaman sırtını dönmüş bir şehirdir.. ancak, onu şekillendiren nehre ne zaman yüzünü dönse, bu şehrin insanlarının dokunduğu her şeyi yeniden keşfetmiştir… ve benim görevim, Buenos Aires’in büyük şairlerince yazılanın fotoğrafını almak ve benim de ait olduğum bu manzarayı taşımak ve nakletmektir…”

J.L.Borges’in çok çok önce, benzer bir duyguyu şöyle ifade ettiği gibi:

“….Tangolarda işlenen konular yalnızca kötü evlerle, kenar mahallelerle sınırlı kalmadı, yakınmacı ve suçlayıcı tangolar, nefret tangoları, alay ya da hınç yüklü tangolar yazıldı, çoğu yazıya dökülmedi, bir çoğu belleklerden silinip gitti ama, kentin bütün gürültüsü tangolarda bir yer buldu..

Müzik sözlükleri, herkesin kabul ettiği, kısa ve öz tanımını veriyor tangonun. Temel bir tanımlama bu, gayet açık seçik ama bu tanımlamaya uyarak bir “tango” yazmak isteyen bir Fransız ya da bir İspanyol besteci, bizim kulaklarımıza yabancı, belleğimizde yeri olmayan, bedenimizin kabul etmediği bir şey yarattığını görüp şaşıracaktır.. Buenos Aires’in günbatımları ve geceleri olmaksızın bir ‘tango’ yazılamaz…” (2)

Kimi zaman düşünürüm: bir şehir, bir kadın olsaydı eğer, nasıl tanımlardım O'nu?Fiziki görünümü ile birlikte ruhu ve karakteri, nasıl bir kadında görselleşirdi bu kentin?

Buenos Aires; 24 saat uyanık ve hayat dolu, belli açılardan çok düzenli, belli açılardan da müthiş kaotik, adeta iki ruhlu bir şehir. Bohem ruhunu her daim koruyabilmiş, görgülü, alımlı, olgun, cazibeli, gururlu, hüzünlerle isyanlarla öfkelerle aşklarla örülü bir şehir. Sevdikçe kışkırtan, sevmedikçe kaçan, dans ederken yakınlık tercihini adeta sinsi bir aralıkla partnerine bırakan, melez bir tango kadını Buenos Aires.. istediğinde onu kolayca terk etsin diye, terk edebilirse...

Kaynakça:
http://www.economist.com – History of Tango & Bs.As.
http://worldfacts.us/Argentina-Buenos-Aires.htm

(1) Barrio : Yerleşim birimi, mahalle, semt
(2) Evaristo Carriego by Jorge Luis Borges

 
Toplam blog
: 45
: 2228
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

"Artık makine ile değil, insanla iletişim kurma" kararımın ardından IT sektöründeki kariyerimi nokta..