- Kategori
- Türkiye Ekonomisi
Memurlarımızın yüzde kaçı borçlu? Ülkemiz ile memurlaımız arasındaki benzerlik...

Bir ülkenin ekonomik durumu neyse, yaşayanlarında ekonomik durumu da aynı yöndedir.
Yani ülke hak ettiği şekilde yönetilir!
IMF’nin borcunu ödedik diye yırtınanlar, halkı kandırdıklarını sanıp, 500 milyar dolara yaklaşan borcun üzerini kapatabileceklerini sanıyorlar.
Ülke bu kadar borçluyken, özel sektör üretimden ziyade “İkame” mallarla ihracat yapmaya çalışırken, ülke insanının nasıl yaşadığı hep merak konusu olmuştur.
Bir zamanlar küçümsenen memurluk, yakın zamandan beri tekrar popüler oldu. Şimdilerde herkes kapağı devlete atma derdinde.
Peki, devlette işler nasıl?
Kamu-Sen’in araştırması, kamu görevlilerinin meslek hayatlarını borç ödeyerek geçirdiklerini ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 97’si borçlu olan memurların yüzde 45.2’si cezai yaptırımla karşılaşmış.
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı, ‘Memurların Borçlanma ve Borç Yapıları’ anketine, 81 ilde farklı kurum ve kuruluşlarda görev yapan 6 bin 606 memur katılmış.
Araştırmaya göre kamu görevlilerinin yüzde 97’si her ay düzenli olarak borç ödüyormuş.
Memurların yüzde 34,4’ünün aylık harcaması 3 bin liranın üzerinde, yüzde 69,2’sinin evine aylık 3 bin liranın altında kazanç giriyormuş.
Kamu görevlilerinin yarısının (yüzde 50,5) 5 bin lira ile 50 bin TL arasında borcu varmış.
Düzenli olarak borç ödemek zorunda olan kamu görevlilerinin yüzde 62,1’inin geçtiğimiz 3 yıl içinde çeşitli şekillerde borcunu ödeyememe sorunuyla karşılaştığı görülmüş.
Borçlarını ödeyememe sorunu ile karşı karşıya kalan memurların yüzde 45,2’si yaptırımla karşılaşmış. Söz konusu kamu görevlilerinin yüzde 35,8’i taksitlerini aksattığı için ceza faizi ödemiş, yüzde 7,2’sinin banka hesabına bloke konulmuş, yüzde 5,7’si yasal yaptırımla karşılaşmış ve yüzde 6’sı hakkında haciz işlemi uygulanmış.
Kamu görevlilerinin zorunlu harcama kalemleri içinde en fazla payı kira ve konut giderlerinin teşkil ettiği görülmüş. Araştırmaya katılan memurların yüzde 43,2’si en çok harcamayı konut, yüzde 32’si gıda, yüzde 12,6’sı ise eğitim için gerçekleştirdiğini belirmiş.
Araştırmada memurların zorunlu harcamaları için giyimden ve sosyal harcamalardan kıstığı ortaya çıkmış.
Araştırmada kamu görevlilerinin yarısının (%50,5) 5 bin lira 50 bin lira arasında borcu olduğu ortaya çıkmış. Buna karşın memurların yüzde 20,1’inin borcunun 50 bin liranın üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmış. Bir başka deyişle, Türkiye’de her 5 memurdan birinin 50 bin liradan fazla borcu bulunuyormuş.
Memurların yalnızca yüzde 12’sinin borçlarının vadesi 1 yıldan daha kısa iken, yüzde 32,6’sının 1-3 yıl arası, yüzde 30,2’sinin 3-5 yıl arası, yüzde 21,4’ünün 5-10 yıl arası olduğu sonucuna ulaşılmış.
Buna göre kamu görevlilerinin yüzde 84,2’si orta ve uzun vadeli borçlu iken ankete katılan kamu görevlilerinin yüzde 3,8’i ise borçlarının 10 yıldan daha uzun bir vadeye yayıldığını ve çok uzun vadeli borçlu oldukları tespit edilmiş.
Nasıl?
Tıpkı Türkiye gibi değil mi?
Üretmeden tüketen bir toplumun parçaları olarak, bir farklılık beklediğimi söyleyemem…
Toplum olarak geleceğimizi tüketmeye devam ediyoruz.