Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '21

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

menfaatlerimi ezdir(t)mem

‘üçümüz de aynı fikirdeyiz’ ka-der'in mart-2009 yerel seçimler öncesi siyasette kadına yer vermeyen siyasilere göndermede bulunduğu afiş sloganı.

 

her türlü ayrımcılığa karşı olduğumdan bu ayrımcılığın 'pozitif' olması dahi fikrimi değiştirmiyor.  ancak ka-der'in bu girişimi aklıma başka şeyler getirmedi değil. şöyle ki;

 

siyaset dünyasından, iş dünyasından, spor kulüplerinden, işçi sendikalarından, silahlı kuvvetlerden,.. velhasılı toplumun tüm kesimlerinden birer temsilci  bir araya getirilip yine gülümseyen yüzlerle fotoğraflanabilir. hatta ve hatta birer temsilciyi bırakıp 70 milyonu hayal ürünü bir resimde bir araya getirebiliriz. çoğu platformda farklı nedenlerle çatışan insanları  tek bir ortak noktada buluşturabiliriz. bu ortak nokta "menfaatlerimi ezdir(t)mem" olabilir. bu çalışma fazla yerel kaldı diye sızlananlar için, tüm dünya halklarını benzer bir çalışmada bir araya getirerek olaya boyut da katabiliriz.

 

yaşadığımız coğrafya ve hatta dünya, tüm ilişkilerini, menfaatleri üzerine kurmakta. tüm insani değerler ikinci, üçüncü planda düşünülmekte. doğrudan ya da dolaylı menfaatimiz olan her şeyde tavrımızı belirleyen kazançlarımız ya da kayıplarımız. eğer ki işin içinde menfaatlerimiz yoksa insani değerler üzerinden değerlendirme yapmaktayız. bu minvalde dağ başında çobanlık yapan x  ile holdingler sahibi y  arasında ya da gelişememiş bir ülke ile en modern ülke arasında pek bir fark yok gibi. herkes ve her ülke varolan konumunu pekiştirmek/geliştirmek için 'babamın oğlunu tanımam' modunda.

 

elbette insanın doğası gereği çıkarlarını düşünmesi yadırganacak bir durum değil. ancak çoban olmak, işadamı olmak, siyasetçi olmak vs olmaktan önce insan olmak üzerine kurulu bir dünyayı hayal edersek; belki, hala, kazanma şansımız vardır. menfaat temelli yaşadığımız sürece kavga gürültü eksik olmayacaktır. hoşgörü, sevgi, saygı gibi değerleri birincil değerler haline getirebilirsek, belki kendimiz için küçük bir adım atmış oluruz ama bu, insanlık için büyük bir adım olabilir.

 

13/10/2009

 
Toplam blog
: 25
: 201
Kayıt tarihi
: 28.01.13
 
 

'olan biten her şey başka türlü olması mümkün olmadığı için öyle olmuştur'.. ..