- Kategori
- Kent Yaşamı
Mersin'de; ‘ekmeğini denizden kazan’ projesi başlıyor...

Mersin Deniz Ticaret Odası’nın, SODES kapsamında desteklenen ahşap tekne üretimine yönelik ‘Ekmeğini Denizden Kazan’ adlı projesi Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Mersin Marangoz ve Mobilyacılar Odası ve MDTO Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi işbirliği ile hayata geçiyor.
Projeye ilişkin basın toplantısı 4 Mayıs Cuma günü Mersin Deniz Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Mersin Vali Yardımcısı Kadir Okatan, MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, Mersin Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Kazım Erduvan, MDTO Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Ercan Kara ve Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Hasan Gürbüz’ün yanı sıra öğretmenler ve kursiyerler de katıldı.
Toplantıda konuşan MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, 321 kilometre sahil şeridi ile denizcilik faaliyetleri açısından büyük potansiyel taşıyan Mersin’de ahşap tekne imal ve çekek yeri bulunmadığını ve projeye bu nedenle ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Projenin bütçesinin 158.600 TL. , hibe miktarının ise 139.450 TL. olduğunu belirten Özbenli şunları söyledi:
‘Proje kapsamında, Mersin Marangoz ve Mobilyacılar Odası tarafından seçilen 10 vasıfsız genç ile 15 düşük ücretle/kayıt dışı çalışan genç, Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde oluşturulacak atölyede, 10 ay süresince teorik ve pratik Ahşap Tekne Üretimi Kursu görecekler. Programın sonunda yapımı tamamlanan ahşap eğitim teknesi, MDTO Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi’ne hibe edilecek, böylece bu okulda eğitim gören öğrenciler de eğitim teknesinden faydalanabilecek.’
Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Hasan Gürbüz ise, tekne imal edebilecek yetkin ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak proje kapsamında 350 metrekare genişliğe 7 metre yüksekliğe sahip bir alanda eğitim atölyesi kurduklarını belirtti. Mersin Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde açılacak Ahşap Tekne Üretimi Bölümü için İl İstihdam Kurulu’na ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gerekli başvuruların yapıldığını kaydeden Gürbüz, bölümün açılış onayının alındığı müjdesini verdi.
Eğitim teknesinin çizimlerini yapan Gemi İnşa Mühendisi Barış Şenel de basın mensuplarını teknenin özellikleri hakkında bilgilendirdi. Şenel, 9.90 metre uzunluğa sahip motor yat tipindeki ahşap eğitim teknesinin tek motorunun olacağını ve tüm donanımlarının bulunacağını ifade etti.
Toplantıda yaptığı konuşmada mesleki eğitimin önemine değinen Vali Yardımcısı Kadir Okatan ise, nitelik, çalışma, azim ve gayretin genç kuşaklarda bulunması gereken özellikler olduğunu söyleyerek, ‘Kursiyerlere, projeyi hazırlayan ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum’ şeklinde konuştu.