- Kategori
- Tarih
Milattan önce tarihler nasıl söyleniyordu?

Şimdi mesela 1965, bu yıl bitince de 1966 diyoruz; milattan önce insanlar örneğin 437 yılı bitince 436’ mı diyorlardı? Birbirini takip eden tarihler böyle küçülerek gider mi? Bu durumda zamanın ilerlediğini nasıl bileceğiz?
Buna dair internette herhangi bir bilgi bulamadım. Bu konu ne yazılmış, ne konuşulmuş. O zaman insanlar takvim kullanmıyorlar mıydı? Ya da kullanıyorlardı da yaşadıkları zamanın (hadi gününü ayını vazgeçtik) yılı da mı yoktu. Eski buluntularda ve o zamana ait yazılmış kitaplarda bir bilgi/belge yok mu?
Nasıl olur? Eski devirler olsa da insanlar yaşıyorlardı. Zaman kavramı vardı. Takvim kullanıldığını biliyoruz. Yoksa güneşe mi bakılıyordu? Zamanla ilgili hiçbir ölçü yok muydu? Bu gün bildiğimiz 5000’lerden 0 yılına kadar gelen zaman çizelgesini biz mi kurguladık?
Tarihçilerin bilgisi yoksa benim de olamaz. Dünya tarihi anlatılırken işte 8700 yılında şu oldu,4650’de bu oldu deniliyor. Demek ki takvimsel bir zaman düzenlemesi varmış. O halde şunu diyeceğiz, insanlar o zamanlarda tarihleri büyükten küçüğe doğru (bugün bildiğimiz milattan önce tarih şeması) okuyor, söylüyorlardı.
Ama o zaman da tarih giderek küçülür mü; geriye doğru gider gibi. Belki o çağlarda da matematikçiler vardı. Eflatun(Platon) mesela MÖ. 427’de doğmuş. Kaldı ki bu Yunan filozofunun ders verdiği yerin kapısına “Matematik bilmeyen giremez” yazdırdığı söylenir. Eflatun’un tarihi/takvimi/zamanı bilmediği söylenebilinir mi?
O zamanlarda tarihler bugün bildiğimiz gibi büyükten küçüğe doğru(ya da yukarıdan aşağı doğru) küçülerek söyleniyormuş diyeceğiz. Zira mitolojik tarih böyle yazıyor. Bize mantıksız geliyor ama. Hiç küçülen, aşağı doğru giden tarih olur mu?