Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '09

 
Kategori
Siyaset
 

Millet “Sağlıklı” düşünüyor mu?

Millet “Sağlıklı” düşünüyor mu?
 

Sağlıklı işleyen demokrasilerde milletin ne düşündüğü çok önemli.

Ve “Millet”in ne düşündüğünü öğrenmek için de “Güvenilir” olmak kaydıyla araştırma yapılır. Araştırmalarda esas olan, milletin “Homojen yapısı”nı oluşturmaktır. Yani tarafsızlık ilkesine dikkat etmektir. Böylesi yapılan araştırmalarda da genellikle doğru sonuçlar verir.

A&G firması da “Ergenekon” konusunda 33 ilde bir araştırma yapmış. Milliyet Gazetesinin haberine göre sonuç şöyle: “<ı>Y<ı>etişkin seçmen nüfusun yüzde 49.3’ü, “Ergenekon nedir?” sorusuna, “Suç işlemiş çetecilerin - darbecilerin yargılandığı bir dava” yanıtını verdi. Ankete katılanların yüzde 22.3’ü ise, “Hükümetin muhalefeti ve askeri sindirmek için kullandığı bir bahane” dedi. “Dava sürecinde her şey hukuk içinde işliyor” diyenlerin oranı yüzde 32.8 olurken, “Devlette çeteleşme olduğu doğru ama bazı kişilere de gözdağı vermek için davaya dahil ediyorlar” diyenlerin oranı ise yüzde 26.9 çıktı. “Bu dava tamamen AKP’nin siyasi bir manevrası diyenlerin oranı da yüzde 14.5... Eğitim seviyesi yükseldikçe, “çeteleşme var ama bazı kişilere de gözdağı veriyorlar” yanıtlarının arttığı gözlendi.”[1]<ı>

Bilinen bir başka gerçek de, yapılan bu tür araştırma sonuçlarından, herkesin kendine göre yorum yaparak sonuç çıkarma gayretidir. Genellikle böyle olur. Çünkü ben de bu sonucu kendi düşüncelerim çerçevesinde yorumlayacağım.

Hem öyle bir yorum yapacağım ki, detayı, derinliği filan yok, dümdüz ve kısa…

Yorumum kısaca şu: <ı>Milletin kafası karışık…

Daha derin, içlere doğru inmeye gerek kalmadan ben böyle yorumluyorum.

Ama bir şey daha yapacağım yine kendi düşüncelerim içinde. Yorum içinde yorum çıkaracağım, aynen matruşka gibi…

Demokrasilerde “Millete güven”in ne kadar önemli olduğunu söylemeye ne kadar gerek var bilemiyorum, ama çok önemli olduğu gerçek. Çünkü “Millet” egemenliğini kimlerin eli ile kullanacağına karar verirken, bazı şeyleri gözetir.

Ülkemizde ise gözetilen şeyin genellikle kendi çıkarlarının ne olacağını düşünme öne çıkar. Yani “Önce bana” düşüncesi öndedir.

Sonra…

Ülkenin genel çıkarları, daha sonra da <ı>(ülkemize has bir özelliktir) dini düşünce ve duygularıdır öne çıkan.

Habere göre ortaya çıkan sonuçlar da bana göre bunu gösteriyor.

Milletin kafası “Net” değil…

Ama “Net” olan bir şey var ki, ortaya konulan gerekçeler çok inandırıcı değil. Diğer taraftan ise, göz ardı edilemeyecek bazı konular var ki, doğru mu yanlış mı, orası da belli değil.

Bu sonuca göre, milletin ne düşündüğünü bir kez daha irdeleyecek olursak, Ergenekon konusunda çok da emin değil. Ne dava konusu kafasına yatmış, ne de çıkacak sonuca kafası yatacak gibi görünmüyor, eğer sonuç ortaya açık, anlaşılır bir biçimde ortaya konmazsa…

Yerel seçimlere bu kadar yakın bir zamanda, milletin aklının karışık olması ise, birilerinin işine gelebilir.

Ülkenin işine gelir mi?

Zaten “Mesele” de o değil mi?

Mesele “Ülke” değil ki, milletin kafasını karıştıracaksın, ortalığı bulandıracaksın, o bulanık suda ne kadar “Balık” avlarsan çıkarın da o kadardır.

Son bir soru…

Millet olarak “Sağlıklı” düşünemediğimiz ortamda, demokrasiyi ve huzuru ne kadar hak ediyoruz, orasını da düşünmek gerekir.

<ı>26 OCAK 2008


<ı>[1]<ı> Milliyet Gazetesindeki haberi aynen aldım.
 
Toplam blog
: 146
: 576
Kayıt tarihi
: 17.01.09
 
 

Yazacak belki bir çok şey vardır, ancak sadece "Yazmak en büyük tutkum" desem!... Sonrasında da zate..