Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Modernizm yaklaşımı ile Bilim, sadece diğer her şeyin önemli olduğu kadar önemlidir.

Modernizm yaklaşımı ile Bilim, sadece diğer her şeyin önemli olduğu  kadar önemlidir.
 

Yeni yüzyıl hoşgörü ile bakılan, birarada yaşama, her tür farklılığın kapsanmasına açık olacaktır.


Yeni yüzyıl bilim veya bilişim değil özgürlükler, inanç yüzyılıdır. Bilimin her şey ve en önemli şey olduğunun abartmadan ibaret olduğu, bu konu ile ilgili hak sağlamak, topluma baskı kurmak isteyenlerin oluşturduğu bir efsane olduğu gerçeği anlaşılacaktır. Bilim, sadece diğer her şeyin önemli olduğu kadar önemlidir, tek çözümleme, tek doğru değildir. Bilim adamı demek her şey demek değildir.

Yüzyıllardır dünyayı kana, gözyaşına, hırsa ve savaştan savaşlara koşturan fen, hukuk, siyasal bağlam dönüşüp, sezgisel, tinsel, içsel yaşam değerleri ile yeniden kurgulanabilir.

Ekonomide daha çok kar, güvenlikte daha çok asker ve silah, siyaset alanında daha çok güç ve entrikadan, daha çok hoşgörü, daha çok kapsayıcılık bağlamına geçilebilir.

Bu yeni yüzyılın varolan ama geri planda kalan değerlerle yeniden inşası anlamına gelir.

Yeni "Serbest Yaşam" dönemi bazı ilkeler.

Dil,
Bütün diller (sadece Kürtçe değil) resmi yazışma dışında serbest bırakılmalı, üniversitelerde seçmeli ders olabilmeli, enstitüler kurulabilmeli. Değiştirilen eski semt köy adları geri verilmeli. (Buna Kocamustafapaşa’ya dönüştürülen Samatya dahil). Kültürel faaliyetler, gösteri serbest olmalı.

Düşünce özgürlüğü,
Düşünce ve yayın tümüyle serbest bırakılmalı. Hedef Avrupa ve Amerika’ya benzer şekilde bir düşünce özgürlüğü değil, daha ileri düzeyde bir özgürlükten söz ediyorum. Bu toprakların hoşgörüsüne, tarihine uygun olmalı. Sözde her düşüncenin serbest olduğu İsviçre ve Fransa’da “Ermeni soykırımı yoktur” demek, bazı ülkelerde “Yahudi soykırımı yok” demek suç olmaktan çıkarılmalı. İkiyüzlülük son bulmalıdır. Düşünce her yerde eşit zeminler ve alanları kullanabilmelidir.

Terör
En büyük suç olarak tanımlanmalı. Bir düşüncenin silah kullanarak yaygınlaştırılmasını amaçlayan, terör eylemini yapan ve aracı olanlar ağır ceza ile cezalandırılmalı ve af mümkün olmamalıdır. Cezaların insaniliği, kabul edilebilirliği ve yaşanabilirliğinden vazgeçilmemelidir. Bunun karşısında işkence, görevi ve gücü kullanarak hak sağlama, devlet terörü de aynı kapsam ve ceza anlayışında ele alınmalıdır.

İnanç,
Her tür inanç tümüyle serbest olmalı. Devlet ve siyaset inançları bir yatırım alanı olarak görmemeli. Devlet, sadece düzenleyici olmalı, inançlar arasında ayrımcılık, öne çıkarma yapılmamalı. İnançsızlık ta en az inanç kadar olağan ve yaşanabilir olmalı. İnanalar inançlarını yasayla başka suça denk gelmediği şekilde özgürce yayabilmeli, ibadet yerleri açabilmeli. (Bunların estetik, bina ve güvenlikleri dikkate alınarak)

Ekonomi
Devlet, tümüyle ekonomi alanından çıkmalı. Devlet sadece kontrol eden, düzenleyen eşitsizlik ve haksızlıkları uygulamalar, yasalar çerçevesinde düzenleyen olmalı. Vergiler düşük olmalı. Bilinçli vergi kaçırmalar ağır ceza ile cezalandırılmalı ve af mümkün olmamalı. Ekonomi sadece üretim olarak görülmemeli. Yıllardır köylülere yönelik yapılan kayırma, destekleme ve kredilendirme her toplumsal kesim, meslek grubu ve ürüne uygulanmalı.

Ulus, halk ve millet
Ulusların daha küçük uluslar halinde bölünme nedeni olan etnik, inanç ve dil kavramları yeni yüzyılda ayrımcılık nedeni olmamalıdır. Büyük toplumlardan daha küçük toplumlara bölünmek, daha çok enerji kaybı ve problem demektir. Tek dünya bugün için ütopik gelebilir ama gelecek bu hedefe uygun şekillenecektir.

Güzel Sanatlar
Sanatın faaliyetleri yaygınlaştırılmalıdır. Anaokulundan itibaren temel sanat öncelikli eğitim olarak diğer eğitimlerle dengeli olarak yürütülmelidir. Eğitimin süresi boyunca eğilimler belirlenmeli, okumak isteyen herkese üniversite dahil (binalı veya binasız) eğitim hakkı sağlanmalıdır. Pozitif bilimler adıyla öne çıkarılıp her şeyin bunlara odaklandığı bir eğitim yerine dengeli bir dağılım olmalıdır. Doktor olan biyoloji bildiği oranda sanatın, edebiyatın da farkında olabilmelidir.


Yeni yüzyıl hoşgörü ile bakılan, birarada yaşama, her tür farklılığın kapsanmasına açık olacaktır.


KamCa "Modern Yaşam Alanları" "Serbest Yaşam Deneyim Topluluğu"

http://www.kamca.org

 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..