Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '07

 
Kategori
Eğitim
 

Moleküler biyoloji mi çalışmak istiyorsunuz?

Moleküler biyoloji mi çalışmak istiyorsunuz?
 

Moleküler biyoloji ve genetik dalında eğitim almak istiyorsanız. Bu blogu bir okuyun derim.
Özetle bu bölümü seçmek isteyen öğrencilere bir kaç önerim ve tavsiyem var.

Moleküler biyoloji ve genetik alani 21.yuzyil'da ve gelecek yüzyıllarda da önemli bir yer tutacak.
Ükemiz icin de yine aynı şekilde son derece büyük bir öneme sahip.

Molekuler biyoloji ve genetik diyoruz ama biyoteknolojinin, biyoinformatigin, medikal informatigin, sistemler biyolojisinin ve daha buraya yer doldurmamak amaciyla yazmadigim pek cok alanin temelini olusturuyor.
Molekuler biyoloji ve genetik bolumunu sececek ogrencilerin oturup iki kere ve hatta uc kere dusunmesi gerekiyor.

Eger hakikaten bu alanda calismak istiyor ve hayallerinizi gerceklestirmek istiyorsaniz... yani meslekte iyi bir yere gelmek istiyorsaniz. Ne yazik ki sadece 4 yillik fakulteyi bitirmeniz bu hayallerinizi gerceklestirmek icin yeterli degil.
Neden degil?
Son derece gercekci ve somut olarak yazacagim...

Saglik bilimlerinde 4 yillik fakulte mezunu olarak yapabilecekleriniz oyle ufkunuzu acip sizi kariyer basamaklarinda yukariya cikartmaya yetmeyecek. Turkiye sartlarinda bir laboratuvarda teknisyen olarak calisip rutin isleri yapmak durumunda kalabilirsiniz. Yaptiginiz rutin laboratuvar isleri molekuler biyoloji teknikleri olsa bile. Sonucta belli bir yere kadar gelebilirsiniz.
O yuzden master yeter mi acaba?

Dedim ya hayallerinizi gerceklestirmek bu iste yukselmek ve iyi bir konuma gelmek istiyorsaniz, master da yeterli degil. O yuzden doktora sart...bir de sunu dusunun bugunun egitimini siz aslinda yarin uygulamak ve kullanmak icin aliyorsunuz. Yani bugun 4 yillik bir universite egitimi bana yeter diyorsaniz...Cok iyi dusunmeniz lazim siz bu egitimle bu meslekte daha 20-25 yil calisacaksaniz simdiden geride kaldiniz demektir.

Doktora icin ise ulkemizde cok iyi kurumlar var ama yine de bu isin esas yapildigi yer de egitim almak hele ki boyle herseyin son derece hizli gelistigi bir zamanda son derece onemli.

Yurt disi egitimi ve tecrubesi cok onemli. Hadi doktoranizi Turkiye'den aldiniz sonrasinda yani doktora sonrasi icin (Post doc) mutlaka yurt disina cikmaniz ve en az iki sene kalmaniz gerekiyor. Merak etmeyin kendi paranizla yapmiyorsunuz bunu... Size calismaniz icin para oduyorlar. Buyuk bir miktar degil ama surunmuyorsunuz. Genel olarak post doc maaslari ABD'de yillik 30-35bin dolar arasinda seyretmektedir.

Yine bu acilimi yapabilmek icin yabanci dilinizin olmasi sart, ...cok super olmak zorunda degil. Okudugunuzu anlayabilmeniz ve konusurken buyuk problemler ile karsilasmamaniz yeterli.

Bu meslegi sececeklere onerim universitenin 3. sinifindan itibaren planlarinizi yapin. ABD'de doktora yapmak istiyorsaniz GRE ve TOEFL sinavlarini alin. Okul ortalamanizi yuksek tutun. GRE ve TOEFL sinavlarinda alacaginiz ortalama bir puan, diploma notunuz cok yuksek bile olsa sizi bir yere yerlestirmeyecektir.

Doktora'ya kabul aldiginizda genelde burslu kabul edilirsiniz. Ve bu burs okul masraflarinizi karsilar ve cebinize de yaklasik ayda 1500-2000 dolar arasi bir para koyar...Karsiliginda asistanlik yaparsiniz universitede.

Doktora uzun bir surec...normalde 5 yilda bitebildigi gibi 3bucuk yilda ya da 7-8 yilda da bitmekte.

Uzun surmesi tembelliginizin gostergesi degil. Calistiginiz konunun ve hocanin zorlugunun gostergesi.
O yuzden doktoranizi yapmaya karar verdiginizde sectiginiz calisma konusu kadar, calisacaginiz hoca da cok onemli. Harika bir konu hocanin kaprisleri, turlu takintilari, ve gereksiz titizlikleri yuzunden camura donebilir cekilmez bir hal alabilir.

O yuzden hocayi da secmek cok onemli..bu hoca secme isi elbette sonrasinin isidir. Yani doktoranin ilk 1yil ile ilk 6 ayinda gerceklesir.

Doktora sonrasi postdocluk pozisyonu vardir. Bu pozisyon sizi bagimsiz bir arastirmaci olmaya hazirlar. Artik ogrencilik bitmistir ama yine de tam bir bagimsizlik yoktur...cunku basinizda yine bir proje yurtucusu ve onun istekleri vardir.

Ya da biyoteknoloji ve ilac firmalarina gecebilirsiniz her ne kadar cogu post doc tecrubesi istemesine ragmen yine de is bulabilirsiniz.

Peki bu doktorayi da, post doc asamasini da yaptiniz. Rahata erer misiniz? Bu kafanizi kullanmaniza bagli artik sonrasi sizin hayatiniz tipki oncesinin de sizin hayatiniz olmasi gibi.
Her ne kadar bilim aski ile yansaniz da para onemli bir konu.
Hatta cok onemli.
Parasiz bir sekilde ya da surekli hayata teget yasamak bu kadar egitim ve zorluklardan sonra hic cekilecek bir sey degil.

O yuzden iyi yerlerde calismaya basladiginiz taktirde son derece rahat bir hayatiniz olacaktir. Yani biliminizi rahatca yaparken parasal kaygilariniz olmayacaktir. Bu da tum bunlari hesaba katarsaniz universite mezuniyeti sonrasinin uzerine 10 yil ekleyin...iste ondan sonrasi artik rahata ermeye basladiginiz zamandir.

Turkiye'ye de en az post docluk asamasini da bitirmis sekilde donerseniz hem ulkenize hem de kendinize faydaniz dokunur.

Ha bu arada molekuler biyoloji ve genetik alaninda calismak istiyorsaniz...ille de temel bilimler veya tip okumaniz gerekmiyor...muhendislikte okumus olabilirsiniz...ozellikle bilgisayar muhendisligi okuyanlar icin iyi imkanlar, buyuk projeler var. Tahmin edebilirsiniz ki 3 milyar nukleotidin dizi siralamasi kalem kagitla hesaplanarak yapilmadi.

Önerdiğim Blog:

Moleküler Biyoloji (Molecular Biology) nedir? Molekuler Biyolog ne yapar?
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=93264
( Milliyet Blog yazarı "Işıl TABAĞ")

resim: http://www.kent.ac.uk

 
Toplam blog
: 237
: 1302
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

Biyolojinin son yıllarda, özellikle son 10 yılda içeriğinin yoğun bir şekilde moleküler düzeye inmes..