Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '22

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Motivasyon

 

Bugün konumuz motivasyon.
Motivasyon özellikle zor zamanların itici gücü olduğu için gündemden düşmeyen bir başlık. Hepimiz bir şekilde ihtiyaç duyuyoruz ona. Sabah yataktan çıkma sebebiniz den tutun, günlük yaşamınızı sürdürme gücünüze kadar. Her anınız da belirleyici bir yanı var.
İnternette arama motoruna "motivasyon nedir?" diye bir yazın bakalım. Karşınıza ilk olarak şu çıkar. "Ad. Güdülenme". Güdülenme nedir peki dediğinizi duyar gibiyim. Güdülenme de Ruh Bilim terimi olarak geçer. Açıklaması da şöyle:
1.kişinin, eylemin yönünü, gücünü ve öncelik sırasını belirleyen iç ya da dış dürtülerin etkisiyle eyleme geçmesi.
2.canlıda, eyleme ya da öğrenmeye geçme yönsemesi.
Peki ben size bu açıklamadan yola çıkarak şunu sorsam?
Motivasyon, içeriden mi gelir, dışarıdan mı? Sizin için hangisi gerçekçi motive olma yoludur?
Motivasyon bir harekete geçme kaynağı ise, dışarıdan geldiği zaman yeterli olmayacağı aşikar. Ama biz Türkler özellikle dışarıdan verilen gazı sevmiyor muyuz? "Aslansın, kaplansın" denildiği zaman hissettiklerinizi bir düşünün.
Hayatımın son 9 yılında edindiğim ve asla bırakmadığım bir alışkanlık var. Yürümek. Önceleri sebebi heyecanla takip ettiğim bir ismi radyo da dinlemekti yürümenin itici gücü, sonra sabahların güzelliğini gördükçe ve kendime ayırdığım o zamanın kıymetini hissettikçe daha bir sıkı sarıldım.
Kitap okuduğum için, fazla fazla, şaşıranlar adına da motivasyon sebebi söyleyeyim. Merak. Obur bir okurum ben. Merak ediyorum. Sıklıkla merak ederim hatta. Bunun sonucunda kütüphanemi görmenizi isterdim. Her kaleme açık, geniş bir derya.
Pandemi de zorluk bizi motive etmedi mi? Belirsizlik önce korkutsa da, devam etme güdüsü bizi ekmek yapmaya dahi alıştırmadı mı? Peki ne kaybettik? Devam etmekten zarar görmedik değil mi?
Bundan sonrasında daha büyük salgınlar gelecek diyen uzmanlardan korksak da, bu yaz yapacağımız tatili planlamanın adı da motivasyon değil mi?
Peki diyebilirsiniz ki, hocam küçük büyük hiçbir şey güdülemiyor beni, motivasyon depom sıfır. Nasıl toparlayıp motive olabilirim?
Onun da yolları var.
Öncelikle motivasyon içerden gelir. Ben buna inanıyorum. Dışarıdan gelenler geçici etkiler. Kalıcı iz bırakırlar ama zamanları dolduğunda kaybolur dışarıdan gelen motivasyon sebepleri.
Bu yazı ile ben size bir sebep de oluşturabilirim. Farkındayım.
Ama kendinizi şuna hazırlamalısınız;
Bazen yataktan çıkmak istemediğiniz olur, çıkmak zorundasınızdır. O zaman ki olmayan motivasyonunuz şu olsun. Bir güdü beklemeden o yataktan çıkmak. Ve ne hissediyorsanız onu kabul etmek.
Motivasyon gücünü getiren etkenler içerisinde fiziksel sağlığımız olduğunu da unutmayın.
Oksitosin, seratonin, dopamin gibi hormonların eksilmesi de sizi motivasyondan mahrum bırakıyor.
Bir de ne istediğinizi bilin.
Bilmek her zaman güç getirir unutmayın.
Bir daha ki yazıda görüşmek üzere.
Yeni hafta hepinize uğur getirsin.
Takipte kalın! 
 
 
 
 
Toplam blog
: 48
: 89
Kayıt tarihi
: 11.01.21
 
 

Profesyonel Koç Bağımlılık Danışmanı Sosyolog Yazar Latin Amerika Çalışmaları Uzmanı Analog Fotoğ..