Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '22

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Başarı Nedir?

Başarı herkes için farklıdır.

Türk Dil Kurumu sözlüğünde açıklaması şu şekilde yapılmıştır; “Kişinin yetenek ve yetişmeye bağlı olarak gösterdiği ansal ya da eylemsel etkinliklerinin olumlu ürünü, bir işi istenilen biçimde bitirmek, elde etmek, istediğini bulmak.”

Bir üniversite öğrencisi için başarı mezun olup istediği işi bulmaktır, bir futbolcu için yılın en iyisi olmak, bir müzisyen için de engelleri tanımadan müziğinde en yükseğe ulaşmaktır.

David Beckham için başarıyı sorsak, herkes eşi Victoria Beckham olarak açıklar ama asıl başarısını onu futbol oynarken izleyenler bilir. İstikrar. Yani günde 1000 şut. Her gün 1000 şut çekerek kendisini geliştirmeye odaklanmış, dermiş ki dünyanın ucunda başka birisi 1001 şut çekerse ben daha fazlasını yapmak zorundayım. Zor bir karar.

Elon Musk için başarı nedir peki bilen var mı?

Bir üniversite de başarı için 5 önemli hatırlatma yapan o çılgın girişimcinin başarı hikayesi bence imkansız diye bir şey olmadığının farkına varmasıdır. O 5 hatırlatmaya bir bakalım;

1. Süper çok çalış; Çok uzun saatler çalıştığı herkes tarafından biliniyor. Sandığımız gibi hiçbir şey yapmadan başarıyı kendine çeken birisi değil aslında.

2. Kaliteli insanları çek; girişiminiz için etrafınızda değer yaratacak insanlar olsun diyor. Hatta bunu en önemli etken olarak ifade ediyor.

3. Yalnızca ürüne yani hizmete odaklanın; gürültü yerine sinyale odaklanın. Harcanan çabalar ürün ya da hizmet için verilen çabanın ve bu çaba sonunda ortaya çıkan ürün ve hizmetin değerli olduğunu çıkan iyi değilse bu uğurda yapılan her şeyi durdurmak gerektiğini söylüyor.

4. Trendleri takip etme; bu çok ilginç bir uyarı. Çünkü girişimciler mutlaka birbirlerini takip eder ve yaptıklarına da odaklanırlar. Özgün olmak için belki de bu uyarıyı yapıyor.

5. Risk al. Risk almak başarı için olmazsa olmaz koşul değil midir? İmkansız sandığımız şeyin mümkün olduğunu görmeniz için yapılabilecek en önemli şey aslında budur.

Bir üniversite konuşmasından ilhamla başarıyı 5 başlıkla toplayan Elon Musk'un aslında Otostopçunun Galaksi Rehberi ile tanışması sonrasında yazdığı başarı hikayesi umarım hepimize ilham olur.

Başarısızlıktan başarı hikayesi çıkarmakta büyük bir yolculuktur. Benim en çarpıcı örneğim aslında Robert Downey Jr'ın hikayesidir. Her yerde onu anlatırım, başarı nedir diye sorduklarında.

Robert Downey Jr'ın hikayesinde birçok kırılım noktası vardır. Hatta belki bizim bilmediklerimiz bile olabilir içinde. Ama bildiğimiz kadarıyla anlatmak isterim. Babasının onu uyuşturucu ile çok küçük yaşta tanıştırması, sonra Hollywood'un haşarı ama başarılı yüzü olması. Alkol ve madde ile geçirdiği uzun yıllar neticesinde hayatının aşkından vazgeçmesi ve en dibi görmesi. Millenyum geldiği yıl o defalarca hapse girmiş bir isimdi. Hatta Ally MacBeal da başrolken cezası yüzünden diziden ayrılmak zorunda dahi kaldı. Ama o pes etti mi? Etmedi!

Eşi Susan Levy ile tanışması, onun ya bağımlılık ya da ben dediği evlilik kararı süreçleri, İron Man ve sonrasında gelen Başarı Hikayesi sanırım hepimiz için kayda değer. Onun sırrı da vazgeçmeyişi. Birçok bedel ödemiş olsa da.

Başarı nedir dediğiniz zaman vereceğiniz birçok cevap olacaktır. Ama aklınızda en çok şu üçı olsun: imkansız diye birşey olmadığını kabul etmek, vazgeçmemek ve risk almak.

Başarı kadar başarısızlığında bizlerin bir gerçeği olduğunu unutmamak koşuluyla.

Başarı için yola çıkarken defalarca başarısız olmayı da göze almak gerek. Başarısızlık başarı için neyin gerektiğini hatırlatan da bir deneyim.

Her ikisinin de farkında olduğunuz zaman gerçekleşmeyecek hayal yok diyebiliriz belki de.

Tarih başarısızlıktan başarı çıkaran birçok hikaye ile dolu. Hepsini konuşmaya vaktimiz yetmez belki ama bir yolda iken içiniz daraldığı zaman devam etmeniz gerektiğini hatırlamak adına okumak iyi gelebilir.

Sizin kendi hikayenizi yazmak için neye ihtiyacınız var?

Başarı hikayesi için hala zamanınız da var.

Hiçbir zaman hiçbir şey için geç değildir?

Başarısızlıktan doğan başarı hikayeleri paylaşmak isteyen olursa dinleyebiliriz.

Başarısızlık korkusuna rağmen başarı elde etmek mümkündür.

Burada noktalarken bana iyi gelen bir kitap önermek istiyorum sizlere.

Rağmenciler. Mümin Sekman'a ait bir kitap.

Hayatta Saydı deyip yerinizde saymış olmak mı deseler ya da Rağmen diyerek başarmış olmak mı, ikincisini tercih ederim herkes gibi.

Kitabı okuyarak nasıl başaracağım sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Sevgiler.

 
Toplam blog
: 48
: 89
Kayıt tarihi
: 11.01.21
 
 

Profesyonel Koç Bağımlılık Danışmanı Sosyolog Yazar Latin Amerika Çalışmaları Uzmanı Analog Fotoğ..